Annonce
Lokalavisen Nyborg

26 projekter undervejs: Bastionen renoverer til den store guldmedalje

Siden uge 40 har Bastionens indgangsparti været under renovering. Foto: Tue Fabricius.
I løbet af året har Bastionen haft gang i flere forskellige renoveringsprojekter - og endnu flere er på vej.
Annonce

Nyborg: De seneste knap seks uger har Bastionen taget imod sine gæster på en anden måde end vanligt. Hvor publikummerne normalt går ind ved hovedindgangen, er de blevet ledt om på siden af bygningen for at kunne komme ind til forestillinger og koncerter.

Og årsagen er ganske enkel.

En række håndværkere har nemlig været i gang med at lave et nyt indgangsparti til byens kulturhus, som byder gæsterne indenfor.

Egentlig var indgangspartiet ikke øverst på listen over punkter, som skulle ordnes på Bastionen, men det endte det med at blive.


Hele indgangspartiet gav efter, da vi hoppede på det. Det kunne lige så godt være styrtet sammen, mens en masse gæster var ankommet til en forestilling

Tue Fabricius, leder af Bastionen


Efter et besøg fra en håndværker, som egentlig kun skulle trække el i kælderen, viste det sig, at den var helt gal med indgangspartiet.

I et kælderrum under indgangspartiet fik håndværkeren nemlig øje på de jernsveller, som bærer konstruktionen - eller rettere - det der var tilbage af svellerne.

- De var simpelthen blev ædt op. Gennem årene er der trukket vand ind, så de stille og roligt er begyndt at ruste op. Hele indgangspartiet gav efter, da vi hoppede på det. Det kunne lige så godt være styrtet sammen, mens en masse gæster var ankommet til en forestilling, fortæller Tue Fabricius, daglig leder af Bastionen.

Annonce

Inspiration fra forhallen

Fundet af de slidte jernsveller betød, at håndværkere i uge 40 begyndte at renovere indgangspartiet, så man fremover kan sikre sig, at publikummerne kommer trygt og sikkert ind på Bastionen.

Og med renoveringen bliver det et nyt og anderledes indgangsparti, som kommer til at møde gæsterne. Egentlig ville man gerne have taget udgangspunkt i den indgang, der var fra bygningens oprindelse, men det har ikke været muligt at finde ud af, hvordan det så ud.

Jernsvellerne under indgangen var så rustne, at de var begyndt at smuldre væk. Foto: Tue Fabricius.

Derfor har en arkitekt fra kommunens teknikafdeling valgt at lade sig inspirere af forhallens udseende.

- Ligesom der i forhallen er terrazzogulv med inspiration fra Christiansborg, kommer der også til at være terrazzo i indgangen. Derudover kommer der med inspiration fra Borger- og Håndværkerforeningens runde logo i forhallen også til at være tre cirkler i indgangspartiet med referencer til Bastionen som kulturhus, lyder det fra Tue Fabricius.

De tre cirkler i indgangspartiet vil bestå af en henvisning til musikken, en til teater og i den sidste vil Bastionens slogan stå skrevet.

Og med ny energivenlig belysning vil de tre cirkler blive lyst op, så man lægger mærke til dem, når man ankommer.

Annonce

Et nyt kunstnerrum

Men indgangspartiet er langt fra det eneste projekt, der er i gang på Bastionen. En liste med hele 26 punkter er enten i gang med at blive ordnet eller bliver det i nærmeste fremtid.

En af de ting, der har været undervejs siden sommer, er et nyt backstagerum, hvor kunstnerne kan opholde sig, før og efter deres optræden.

- Indtil nu har vi haft kunstnerne til at sidde i et mødelokale, som vi lavede om til backstagerum den ene dag, for derefter at lave det om til mødelokale igen dagen efter. Det er ikke en optimal løsning, siger Tue Fabricius.

Tre cirkler, der symboliserer det, Bastionen står for, kommer til at pryde indgangen. Foto: Maria Frellesen Pedersen

Derfor har Bastionen nu valgt at tage et kælderlokale i brug bag ved scenen, så kunstnerne fremover kan få deres eget lokale, som ikke er et mødelokale. Indtil videre har håndværkerne gravet gulve op, lagt isolering og varme ind samt gjort væggene klar til en omgang maling. Og så skal rummet udsmykkes, så det bliver et færdigt backstagerum. Planen er indtil videre, at rummet skal stå klar til jul.

- Selv om corona ikke var kommet til landet, skulle vi have lavet det rum, men i og med at der er corona, har vi kunnet begynde på det før, end vi havde regnet med, fordi der er tid til det nu, fortæller Tue Fabricius.

Annonce

"Usynlige" forbedringer

Ud over de to store projekter, som er ved at blive renoveret på Bastionen, er der også gang i mange andre småprojekter, som publikummerne ikke nødvendigvis lægger mærke til, men som ifølge Tue Fabricius også trænger til en kærlig hånd.

- Det er jo en gammel bygning, og der går lang tid, før alt er gennemrenoveret, men det er vigtigt, at vi også fokuserer på de mindre ting, som trænger til at blive skiftet ud.

En af de ting er blandt andet ompolstring af stolene og nye lamper.

- Vi har valgt, at vi ompolstrer i stedet for at købe nye. Så sparer vi nogle penge der, mens der stadig sker noget nyt og anderledes.

Dog har der allerede været en enkelt stor post, som man håbede på, man kunne vente med at renovere - nemlig toiletterne. Og selv om de endnu ikke er blevet renoveret, har der alligevel været håndværkere forbi for at sikre sikre, at herretoiletterne ikke styrtede i voldgraven.

- Det viste sig, at toiletterne var ved at synke, så vi måtte have nogle håndværkere ud, der kunne underpilotere bygningen. De skulle otte meter ned, før de fandt et fast underlag, så det var godt, vi fik det gjort. Men vi håber da på, at vi i fremtiden kan få både flere og nye toiletter, så det også får en omgang, fortæller Tue Fabricius.

Det største projekt på Bastionen venter dog stadig forude. Planen er nemlig, at overetagerne skal igennem en større gennemgribende renovering, som skal være med til at bringe endnu mere kultur ind i huset. Det er dog ikke fastlagt endnu præcis, hvordan det projekt kommer til at udfolde sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Tal med en præst

Lokalavisen Nyborg

Besøg Skovnissen Posse

Lokalavisen Nyborg

Ingen jul uden juleudstilling

Lokalavisen Nyborg

Nyborg skruer ned for Norden

Annonce