Annonce
Lokalavisen Nyborg

2800 år gamle: Bronzealderfund i Kullerup

To af hængekarrene ved siden af en detektor. Foto: Bent Hansen
Tre smukke såkaldte hængekar fra bronzealderen er dukket op ved Kullerup. For 2.800 år blev de nedlagt i et kildevæld som offergave.
Annonce

Kullerup: 23. januar var heldet med de to lokale detektorførere Bent Hansen og Willy Nielsen, da de afsøgte en mark ved landsbyen Kullerup, vest for Nyborg. De fandt tre hængekar af bronze fra yngre bronzealder, oplyser Østfyns Museer i en pressemeddelelse.

To af karrene er cirka 30 centimenter i diameter og et mindre har en diameter på 14 cm.

Østfyns Museer blev straks kontaktet, da der lå flere genstande tilbage i jorden. Nogle dage senere udgravede museet stedet og kunne konstatere, at karrene var nedlagt som et offer i et lille kildevæld for 2.800 år siden.

Et hængekar er et kvindesmykke fra yngre bronzealder, og de bronzeskinnende og smukt dekorerede hængekar var et statussymbol. De blev båret i bæltet, hvor de fungerede som en slags små tasker eller beholdere.

Genstandene fra Kullerup er nu blevet sendt til Bevaringscenter Fyn, hvor de bliver afrenset, så de kan udstilles. Arkæologerne håber desuden, at naturvidenskabelige undersøgelser kan fortælle mere om hvilket materiale, bronzesmykkerne har været pakket ind i, da de blev lagt ned i kilden.

Langs Vindinge Å er der gennem tiden fundet mange offerfund i form af smykker og våben fra bronzealderen. Åen med det rindende vand og de omgivende eng- og moseområder blev i oldtiden opfattet som et særligt sted, hvor man kunne komme i kontakt med de højere magter. De tre hængekar blev fundet der, hvor de blev placeret for 2.800 år siden. Der løb stadig vand i det lille kildevæld.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce