Annonce
Lokalavisen Nyborg

30 år med gæster på Stævnegården

Else Hansen elsker at få gæster på Stævnegården i Flødstrup. Og hun får mange gæster, for på 30. år tager hun imod turister og andre, der vil bo i den østfynske idyl nogle dage - eller nogle måneder. Foto: Mogens Rasmussen.
Else Hansen har rundet de 76 år, men hun er klar til endnu en sæson med gæster på Stævnegården lige midt i den blide Morten Korch idyl i Flødstrup.
Annonce

Flødstrup: For 30 år siden - altså i 1989 - fik Else Hansen en god ide: Hvorfor ikke invitere byboere på ferie i en ægte bondegård med grise og køer og stråtag og højt til himlen?

Hun gjorde det - og i år er det altså 30. år, hun har åbent for sovende gæster på Stævnegården, der ligger hjertet af Flødstrup - lige ved kirken, præstegården, gadekæret og selvfølgelig bystævnet.

Meget har forandret sig på de 30 år. Elses mand, John, døde for to år siden, og der har ikke været landbrug på gården i flere år. Men folk vil stadig gerne bo i Morten Korch idylen, og Else Hansen står stadig og smiler og tager imod, når de nye gæster triller ind på gårdspladsen.

- Jeg kan så godt lide, når der kommer glade mennesker til gården og siger: Hvor er her dejligt. Jeg møder så mange forskellige og spændende mennesker på den måde, siger Else Hansen.

- Jeg læste i 1987 en artikel i Landsbladet om nogle landmandsfamilier, der holdt bondegårdsferier i Jylland, og så tænkte jeg, at det kunne være spændende at prøve, siger Else Hansen, der tidligere var medhjælpende hustru på gården og en årrække også dagplejemor.

- Og gæsterne faldt virkelig i svime, når de kom her til Stævnegården og så det hele, siger hun.

Til at begynde med var det rigtig bondegårds-ferie, hvor gæsterne fik mulighed for at komme i stalden og på markerne, og hvor Else Hansen også serverede landbo-idyllen i form af hjemmelavet rygeost, og hjemmebrygget øl og så videre. En sjælden gang serverede hun også en omgang traditionel middagsmad for gæsterne.

Hun kom med morgenmad med marmelade fra gårdens bær, og alt i alt præsenteret Stævnegården et andet billede af landbruget, end det byboerne læste om i aviserne med centraliseringer, konkurser, kæmpebrug, tvivlsom dyrevelfærd og så videre.

Else Hansen i en af Stævnegårdens gæstelejligheder. Her står hun i gårdens tidligere huggehus, der i mange år har været indrettet som en lækker, lys stue. Foto: Mogens Rasmussen.
Annonce

Tre lejligheder

I dag er det noget andet på Stævnegården. Der er indrettet tre pæne lejligheder. En i den aftægtslejlighed, hvor Else Hansens mor boede en overgang, og også et tidligere huggehus, et karlekammer og en tidligere garage er taget i brug til gæstelejlighederne, der alle er indrettet med badeværelse og et lille køkken.

Nu er det slut med morgenmad på sengen for gæsterne, men det har ikke ændret meget for interessen for at bo på Stævnegården. Det er bare en lidt anden slags gæster, der bor her nu.

Der er stadig sommergæster, som bor på stævnegården en kortere periode - nogle er der et par dage, andre lidt længere - men her er også gæster, der bor i flere måneder, for eksempel mens deres hus bliver ordnet for efter stor vandskade, og en familie her boet i en af lejlighederne i mange måneder, mens de er ved at bygge nyt hus i Ullerslev.

Else har hjælp til at holde haven og området rundt om Stævnegården, hun får sengetøjet vasket på vaskeri, men ellers klarer hun selv det hele med at holde rent, og holde styr på kalenderen, der heldigvis er godt booket op - mest om sommeren, men der er liv på Stævnegårdne året rundt. I øvrigt sker næste alle bookinger via den globale hjemmeside booking.com.

Annonce

Aktivist

Ved siden af det har Else Hansen den senere tid haft overskud til at være aktivist. Sammen med blandt andre sin bror, Hans, der også bor i Flødstrup, kæmper hun for at bevare præstegården i landsbyen, selv om menighedsrådet har besluttet at den skal sælges og erstattes af en ny præstebolig i Ullerslev.

Else Hansen har boet i landsbyen i stort set hele livet, Stævnegården er hendes fødehjem, og hun elsker sin lille, idylliske plet, og hun er klar til at forsvare den.

Men hun ser det også ud fra en mere jordnær vinkel:

- Så længe kirken ejer præstegården, ved vi , at den bliver holdt ved lige. Og jeg ved, hvad det gør ved turister, når de kommer her og ser kirken, præstegården, bystævnet og gadekæret, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce