Annonce
Lokalavisen Nyborg

44 år i teaterforeningens tjeneste

Johan Pohlmann har forladt bestyrelsen i Nyborg Teaterforening efter 44 aktive år. Teaterforeningen fortsætter og Pohlmann vil sikkert være på plads på tilskuerrækkerne igen næste år. Foto Mogens Rasmussen.
Johan Pohlmann har sagt farvel til bestyrelsen i Nyborg Teaterforening. Men ingen skal beskylde ham for at løbe af pladsen i utide. Han har siddet i bestyrelsen i 44 år og var selv initiativtager til foreningen.
Annonce

Nyborg: Han har ikke helt styr på, hvor mange teaterstykker han har set i Borgerforeningens Hus – det, der nu hedder Bastionen. Men det er mange. Rigtig mange.

Med ganske få undtagelser har han nemlig set alle teaterforeningens forestillinger gennem 44 år, for så længe har Johan Pohlmann været formand eller bestyrelsesmedlem i Nyborg Teaterforening. Så vi forsøger et hurtigt regnestykke: Fire forestillinger om året i 44 år er lig med 176, men de første mange år spille de turnerende teatre altid to forestillinger i Nyborg, så lad os sige 200 forestillinger.

Da Nyborg Teaterforening for nylig havde sin sidste forestilling i denne sæson i Bastionen – det var forestillingen ”2 på tur” med Kurt Ravn og Peter Schrøder – hyldede publikum Johan Pohlmann og bestyrelsen takkede ham for den enorme indsats for teaterlivet i byen i en menneskealder.

Og der er virkelig noget at takke for, for det er i høj grad den teater- og kulturglade vvs-mester og boligmatadors skyld, at der har været professionelt kvalitetsteater i Nyborg hver vinter siden 1977. Og Pohlmann har også en stor aktie i, at der overhovedet er et teater i Bastionen den dag i dag.

Efter branden i midten af 1970'erne kæmpede Johan Pohlmann for at bevare Borgerforeningens Hus som teater, mens andre var indstillet på at rage scenebygningen ned og mure hullet til. I dag kan alle teaterglade nyde byens kulturhus - med teater. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

Teatret reddet

I midten af 1970'erne blev teaterbygningen alvorligt skadet ved en brand, der opstod i oppe ved scenen, og flere i borgerforeningens ledelse var indstillet på, at hullet til scenen skulle mures til, og brandtomten ryddes.

- Jeg forlangte en afstemning i bestyrelsen, og der var heldigvis flertal for at forsøge at redde teatret, siger Johan Pohlmann.

- Jeg gik til daværende borgmester Børge Jensen, og kommunen var indstillet på at hjælpe til med at redde teatret i Borgerforeningns Hus. Og det lykkedes altså, så huset blev ikke amputeret, men beholdt sin funktion som byens teater, siger han.

Men her slutter Johan Pohlmanns indsats for turnéteater i Nyborg ikke.

Tidligere var det bestyrelsen i Borger- og Håndværkerforening, der selv stod for at hyre et turné-teater en gang i mellem.

- Men efterhånden blev det så dyrt, at vi ikke kunne få det til at hænge sammen. Og så kom der også en ny lovgivning om teaterforeninger. Derfor tog jeg sammen med andre initiativ til at stifte Nyborg Teaterforening.

Foreningens første bestyrelse blev besat med blandt andre Folmer Hansen, der havde forstand på teater via sit virke på Nyborg Vold, og også byrådsmedlem Lena Arnold var med fra starten.

Og siden da har foreningen glædet en masse mennesker på Østfyn ved at hente forestillinger fra Det Kongelige Teater, Det Ny Teater, Folketeatret og hvad de nu hedder de forskellige teatre, der tilbyder turné-forestillinger.

Annonce

Glæden ved teatret

Når Johan Pohlmanns har arbejdet så meget i teaterforeningen hænger det sammen med, at han selv elsker teater.

- I 1944 – som femårig – tog jeg med familien i tog til Odense for at se Per Gynth på Odense Teater. Det var en enorm oplevelse, siger Johan Pohlmann, der livet igennem har set masser af teater, ikke bare i Nyborg, men han og hans hustru er jævnligt kørt til Svendborg, Odense eller København for at se forestillinger.

Posten som formand for Nyborg Teaterforening gav ikke bare Johan Pohlmann en masse oplevelser med at se forestillingerne. Den gav også mulighed for at møde en række af tidens største navne, når de spillede i Borgerforeningen.

- Vi gik som regel op bag scenen i pausen og bød de medvirkende på et glas portvin, og nogle gange fik vi en hyggelig snak med dem, siger Johan Pohlmann.

Derfor kan Johan Pohlmann fortælle om mødet med masser af stjerner. Foreningens første forestilling var komedien ”Den grønne elevator” med Kirsten Walther og Jørgen Ryg.

- Det blev en fantastisk debut med fuldt hus og hygge i Teaterkroen i den lille sal efter forestillingen, husker Johan Pohlmann.

- Nå ja, vi var lidt nervøse, for Jørgen Ryg kom meget sent. Men da han endelig kom, stormede han direkte ind til baren og forlangte snaps, og så gik det jo, siger Johan Pohlmann.

Senere blev det til møder med Bodil Kjer, John Price, Buster Larsen, Ulf Pilgaard og den temmelig reserverede stjerne fra det Kongelige Teater, Jørgen Reenberg.

- Det jeg husker bedst var måske forestillingen, hvor Bodil Udsen var helt alene på scenen under hele forestillingen, husker Johan Pohlmann.

Annonce

Plakater op

Johan Pohlmann, der er 82 år, har været aktiv i Teaterforeningens bestyrelse lige til nu, hvor han altså er trådt ud i forbindelse med generalforsamlingen.

- Jeg har faktisk været ude for at hænge plakater op, men det går ikke så hurtigt mere, siger den tidligere formand, der har problemer med benene for tiden.

- Og når man ikke kan gøre det 100 procent, så er det bedre at gå helt ud, og det er altså det, jeg har gjort, siger Johan Pohlmann, der nok vil være at finde på rækkerne i Bastionen, når Nyborg Teaterforening kalder til en ny sæson til efteråret.

Brødtekst

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Mød Gud online

Annonce