Annonce
Lokalavisen Nyborg

50 år med røg: Jan stoppede fra den ene dag til den anden

70-årige Jan Bruselius har til februar været røgfri i et år. Foto: Peter Krogh Frausing
At kvitte smøgerne var en lang og svær proces for Jan Bruselius, men i dag er han lykkelig for, at han tog sig sammen og gjorde det.
Annonce

Refsvindinge: 50 år. Så længe havde cigaretter været en del af Jan Bruselius' liv, før han valgte at sige stop.

Hver eneste dag røg han cirka, hvad der svarede til en pakke cigaretter. Pakken havde sin faste plads på høvlbænken i hans værksted. Så vidste han, hvor de var, hvis han blev rygetrængende eller bare skulle holde sine fingre og mund beskæftiget.

Egentlig ved Jan Bruselius ikke, hvorfor han startede med at ryge i sin tid, men han kan huske, at det var meget almindeligt at få en lighter i konfirmationsgave dengang, han blev konfirmeret. Så tidligt startede han dog ikke med at ryge.

- Jeg var 20 år, da jeg startede. Jeg tror bare, vi synes, det var lidt smart at ryge, og så gejlede vi nok hinanden lidt op til det. Man havde ikke rigtig nogen skrupler ved at gøre det, men jeg er da heldigvis blevet klogere siden, fortæller 70-årige Jan Bruselius.

Annonce

Tre måneders tilløb

Men det at stoppe med at ryge efter 50 år, er ikke noget, man bare lige gør. Flere gange forsøgte Jan Bruselius sig med nikotinplaster. Det hjalp ham, når han havde det på, men i det sekund han tog det af, fik han lyst til at ryge igen.

Derfor vidste han også, at han var nødt til at få andres hjælp til at stoppe med rygningen.

Efter et besøg ved lægen og en pusteprøve, der viste en nedsat lungefunktion, blev Jan Bruselius anbefalet at deltage på et af kommunens gratis rygestopkurser.

- Jeg havde jo prøvet at stoppe selv, så jeg tænkte, at det nok var en god idé at give det et forsøg med de gratis kurser, men at det skulle tage mig så lang tid at melde mig til, havde jeg ikke troet.

Jan Bruselius kunne nemlig ikke få sig selv til at ringe til kommunen for at tilmelde sig kurset. Hver gang han sad med telefonen i hånden, fandt han på undskyldninger, der fik ham væk fra telefonen og i gang med noget andet. Enten regnede det, så han måtte vente til dagen efter, eller også skinnede solen, som trak ham ud i haven i stedet. Undskyldninger var der nok af.

Tre måneder gik der, før Jan Bruselius langt om længe fik trykket på knappen, der sendte ham videre til en sygeplejerske, der kunne fortælle ham mere om kommunens rygestopkurser.

Og det telefonopkald har betydet, at han snart har været røgfri i et år.

Annonce

Fantastisk opbakning

Den 18. februar 2020 blev dagen, hvor Jan Bruselius tog på sit første rygestopkursus. Men det blev også dagen, hvor hvor han røg sin sidste cigaret.

Men allerede inden kurset blev han rådet af en sygeplejerske til at lægge sine cigaretter et andet sted, end de plejede at ligge. Og det fik Jan Bruselius til at tænke sig om, hver gang han skulle have en cigaret.


Det var ikke længere en vanesag, når de ikke lå på høvlbænken - og efter de flyttede plads et par gange, fik det mig også til at overveje, om jeg rent faktisk behøvede cigaretten.

Jan Bruselius, tidligere ryger


- Det var ikke længere en vanesag, når de ikke lå på høvlbænken - og efter de flyttede plads et par gange, fik det mig også til at overveje, om jeg rent faktisk behøvede cigaretten. Selv om det ikke fik mig til at stoppe, så fik det mig til at tænke mere over, når jeg tog en cigaret.

Men fordi Jan Bruselius ikke kunne stoppe med at ryge på egen hånd, startede han på et af kommunens kurser, hvor fire til fem person, der ønsker at kvitte smøgerne, mødes for at udveksle erfaringer og bakke hinanden op i rygestopforløbet.

Derudover er der en sygeplejerske koblet til forløbet, som fortæller kursisterne om de skadelig stoffer i tobakken, giver forskellige værktøjer mod rygning og samtidig også udtrykker over for kursisterne, at der er plads til at falde i, hvis alt andet er håbløst.

Og selv om det ikke blev aktuelt for Jan Bruselius, var det alligevel noget, der gjorde indtryk.

Efter det første kursus tog han turen til det lokale apotek for at købe diverse nikotinprodukter, der kunne hjælpe ham af med rygetrangen. Denne gang var det dog med en masse støtte og opbakning i bagagen fra sygeplejersken og de andre kursister.

- Selv om corona ramte lige midt i vores forløb, sørgede sygeplejersken for at holde kontakten med os. Det betød også bare, at jeg lige så langsomt kunne trappe ud af nikotinplasteret, fordi hun sørgede for at udfordre mig.

Og med cigaretterne lagt på hylden i næsten et helt år, kan Jan Bruselius kun opfodre andre til at gøre det samme.

- Jeg har en meget bedre vejrtrækning i dag - jeg kan præstere meget mere, så hvis man sidder derude og har svært ved at trykke på knappen på telefonen, kan jeg kun opfordre til, at man gør det. Man kommer helt sikkert ikke til at fortryde det, lyder det fra Jan Bruselius

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Kunder som brødrene Price: Interno i Ellinge overlever corona på loyale kunder og nye tiltag

Annonce