Annonce
Lokalavisen Nyborg

50.000 kroner fra Miljøstyrelsen: Camilla Uttenthal har egenhændigt skaffet penge til strand-stativer med affaldsposer

Camilla Uttenthal brænder for miljøet og har egenhændigt skaffet penge til stativer/dispensere, hvor vi alle kan hente poser til affaldsopsamling. Hun arbejder også frivilligt som Grøn Pilot i Nyborg Kommune og som en af Forsvarets havmiljøvogtere. Foto: Anette Hyllested
Camilla Uttenthal har fået 50.000 kroner af Miljøstyrelsen, så vi alle kan få en gratis pose at samle skrald i, når vi går tur ved stranden.
Annonce

Nyborg: 41-årige Camilla Uttenthal er ikke nyborgenser. Sammen med sin mand og to større børn bor hun i Hesselager, men hun har i flere år arbejdet for Nyborg Forsyning og Service A/S her i byen, og så brænder hun for miljøet.

- Jeg vil gerne gøre noget godt for miljøet - både hvor jeg bor, og hvor jeg arbejder, siger hun.

Derfor søgte hun sidste år Miljøstyrelsen om 50.000 kroner, og dem har hun nu fået som led i en større strandoprydningspulje, hvor styrelsen har uddelt 3,1 millioner kroner for at give affaldet langs de danske kyster kamp til stregen. 25 projekter har fået penge - heriblandt Camillas.

De 50.000 kroner skal deles i to. Halvdelen skal gå til Nyborg - den anden halvdel til Lundeborg. Og begge steder skal de finansiere en robust dispenser (et slags stativ) der kan holde til salt, vand og vind. Fra dispenseren kan man trække en pose til at samle det skrald op, man finder på stranden, og man kan låne en af de affaldstænger, der vil hænge i nærheden af poserne, så man ikke skal bukke sig konstant eller røre unødigt meget ved affaldet.

Her kan du også få poser

Foruden det kommende stativ med affaldsposer ved Hotel Sinatur, kan man som registreret havmiljøvogter hente gratis poser til affaldsindsamling ved Spar Nord i Vestergade og ved Nyborg Marina, Havnepromenaden 8. Poserne kommer fra Forsvarets havmiljøvogter-projekt.

- Alle kan melde sig ind som havmiljøvogter, og det er gratis, fortæller Camilla Uttenthal og henviser til hjemmesiden havmiljøvogter.dk

Har man lyst til at være med til at samle affald, eller går man med andre grønne ideer, kan man kontakte De Grønne Piloter eller Havmiljøvogterne via deres facebooksider eller Camilla Uttenthal på camilla@ecochange.dk.

Annonce

Aftale med Sinatur Hotel

I Nyborg kommer dispenseren til at stå ud for Hotel Sinatur.

- Jeg har indgået en aftale med hotellet om, at man kan sortere det indsamlede affald i tre skraldespande, der står ved hotellets indgang, fortæller Camilla Uttenthal, som regner med, at dispenserne i Nyborg og Lundeborg vil være sat op til april, hvor der bliver officiel indvielse 26. april til Danmarks Naturfredningsforenings store affaldsindsamlingsdag.

Foruden sit private projekt er hun også uddannet Grøn Pilot i Nyborg Kommune og dermed involveret i flere miljøforbedrende projekter, og så er hun havmiljøvogter - et projekt for frivillige under Forsvaret. Det er her, hun fik ideen til dispenserne, for havmiljøvogtere har testet dem i Skagen.

- Det bliver også havmiljøvogtere, som sørger for at fylde stativerne løbende op med poser, som vi i øvrigt kalder for "havfaldsposer", fortæller hun.

Annonce

Hænger på skatten

Camilla Uttenthal ansøgte Miljøstyrelsen om pengene som privatperson. Det betyder, at hun personligt skal svare skat af beløbet.

- Jeg har ikke nået at tænke så meget over det. Det løser sig nok hen ad vejen, siger hun uden ærgrelse i stemmen. For det vigtigste i hendes verden er, at vi alle bliver bedre til at lade være med at smide skrald i naturen og alternativt får det samlet op, så det kan genanvendes.

- Jeg er sikker på, at vi nok skal komme i mål. Der er kommet stor fokus på sortering, og der kommer også styr på genanvendelsen, siger hun.

Der har på det seneste været kritik af, at en del sorteret plastik fra vestlige lande eksporteres til fattige lande, hvor det nogle gange ender i naturen eller brændes af.

- Men EU er på vej med lovgivning om producentansvar med deadline i 2025, og nogle producenter er allerede i fuld gang med at mærke emballagen med piktogrammer, som viser, hvordan det skal sorteres. Når piktogrammerne er de samme på vores skraldespande og genbrugsstationer, bliver sorteringen lettere for forbrugerne, fortæller hun.

Sådan kommer dispenseren til at se ud. Foto: Forsvaret
Annonce

Hundelorte og cigaretter

Når Camilla Uttenthal er er ude at samle skrald i naturen har hun især hæftet sig ved indpakkede hundelorte-poser, flasker, plastik og ikke mindst cigaretskod, der ofte samler sig på p-pladser ved kystnære områder.

Det skader alt sammen natur og dyr. "Og det er med til at ødelægge naturoplevelsen langs de danske strande og kyster. Derfor er det en fornøjelse at opleve, hvor stor interesse, der er for at hjælpe med at rydde op og yde en frivillig indsats", siger miljøminister Lea Wermelin i en pressemeddelelse om fordelingen af strandoprydningspuljen, der også kommer i spil i år, hvor Miljøstyrelsen har afsat 3,6 millioner kroner til fordeling mellem ansøgte projekter.

En af de poser, der bliver adgang til ved Hotel Sinatur. Pr-foto fra Forsvarets havmiljøvogter-projekt.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce