Annonce
Lokalavisen Nyborg

50 sække med affald og en sæl i plastik: Heldagsskolen sætter fokus på plastik i naturen med en tre meter lang sæl

Nyborg Heldagsskole har bygget en sæl af plastik for sætte fokus på plastik i naturen og havene. De vil gerne have, at folk skal tænke over, hvad de smider i naturen. Her er det fra højre Muhammet Ertem, Patrick Hansen og Charlie Andersen, som bærer sælen på plads på Visit Nyborgs område på havnen. Foto: Louise Holmgaard Nielsen
Den store nationale affaldsdag har lige været over os, og Nyborg Heldagsskole tog emnet til sig. Det mundede ud i en tre meter lang gråsæl af hønsenet og plastik.

Nyborg: Æggebakker, plastikhandsker, cigaretpakker og mælkekartoner. Fangsten var stor, da Nyborg Heldagsskole var ude at samle skrald til den nationale affaldsdag.

Men skolen ville gerne noget mere end bare at samle skrald. Derfor besluttede de sig for at bygge en gråsæl af noget af alt det plastik og skrald, de fandt i naturen.

Den næsten tre meter lange gråsæl ligger nu på Visit Nyborgs havneområde tæt på Lauses Grill for at sætte fokus på skrald smidt i naturen.

Annonce

Det har også sat nogle tanker i gang hos de elever, som har været med til at bygge den store sæl.

50 sække skrald langs fjorden

- Det har været spændende og sjovt, og man får øjnene op for, hvor meget skrald der ligger der, siger Patrick Hansen på 15 år.

Gruppen af elever har samlet 50 sække med skrald på de timer, de gik langs fjorden fra Knudshoved til Slipshavn. Og den store mængde skrald, de fik samlet ind, har sat nogle tanker i gang hos eleverne.

- Det var lidt vildt, at vi på den korte strækning og den korte tid kunne samle så meget skrald ind. Vi kunne sagtens have lavet to-tre sæler mere, fortæller Patrick Hansen og kigger på sin klassekammerat Mohammet Ertem på 14 år, som står ved siden af.

- Man tænker måske ikke over det, når man smider skraldet, men vi håber, at man får et indblik i, hvor meget skrald, der egentlig er, siger Mohammet Ertem.

I alt samlede Nyborg Heldagsskole 50 sække med affald sammen til den store nationale affaldsdag. Til sælen har de brugt fem-seks sække med affald og formet den med hønsenet. Det er Patrick Hansen (tv.), Charlie Andersen, Dennis Berggreen og Muhammet Ertem, der har været med til at bygge den. Foto: Louise Holmgaard Nielsen
Annonce

Et projekt for heldagsskolen

I stedet for kun at have fokus på skrald i naturen den ene dag, affaldsdagen fandt sted, har eleverne haft tema om emnet i halvanden uge. Det har mundet ud i den tre meter lange sæl af plastik.

Placeringen på havnen er heller ikke helt tilfældig.

- Vi har gået langs fjorden og set, at der bliver smidt en masse plastik der. Det her er en lille reminder, at man kan komme sit skrald i skraldespanden i stedet for i havnen, fortæller underviser på heldagsskolen Jesper Olsen og uddyber:

- Det er også et projekt for børnene, hvor de ytrer sig om noget og prøver at blive hørt. Det er typisk nogle, som ikke er vant til at blive hørt, og jeg synes, det er sympatisk, at de er blevet optaget af det, og at de gerne vil vise, hvad de har lavet.

Sælen kommer til at være på havnen i uge 21 og 22, hvor man kan se den og læse om projektet, og hvor meget skrald folk egentlig smider ud i havet. Tallet vil muligvis overraske.

Langs fjorden, hvor eleverne samlede skrald, fandt de alt fra cigaretpakker til plastikhandsker. Heldagsskolen skal nu hen og sortere de mange poser med affald, de fandt, inden det kommer videre på genbrugspladsen. Foto: Louise Holmgaard Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce