Annonce
Lokalavisen Nyborg

Arkivar og slægtsforsker: Jørgen graver fortidens mysterier frem

De mange dokumenter og billeder er nøje sorteret i kasser på Nyborg Lokalhistoriske Arkiv, hvor Jørgen Havshøi har været en af de frivillige i 20 år. Foto: Maria Frellesen Pedersen
Interessen for historie har altid været der, men 77-årige Jørgen Havshøi havde aldrig regnet med, at han skulle bruge sin pensionisttilværelse på byens lokale arkiv. Men en dag på vej hjem fra arbejde ændrede den holdning sig.

Nyborg: Egentlig var det et tilfælde, at 77-årige Jørgen Havshøi endte på Nyborg Lokalhistoriske Arkiv. Det var aldrig en tanke, der havde strejfet ham, at han skulle sidde på et arkiv. Men det var ikke, fordi han ikke var historieinteresseret. Det var han faktisk i høj grad.

Lige fra barnsben har han nemlig fulgt interesseret med i historien om slottet og fæstningsanlægget i Nyborg, da han er født og opvokset i byen. Historien var noget, der fulgte med.


Det er fantastisk, hvordan man kan dykke ned i historien bag de mange ting, vi får indleveret.

Jørgen Havshøi, arkivleder på Nyborg Lokalhistoriske Arkiv


Og da arbejdet så trak ham og konen tilbage til byen i 1982, fordi Tarco havde overtaget benzinanlægget på Avernakke og havde brug for en god mand til at stå for opbygningen af destillationsanlægget, dukkede Nyborg og historien om byen endnu en gang op i hans liv.

- Jeg var på vej med færgen hjem fra arbejde på Sjælland, da jeg kommer til at snakke historie med en kollega. Det viser sig, at hans kone arbejder på arkivet i Nyborg. Inden jeg ser mig om, kommer jeg til samtale med den tidligere arkivleder og bliver en del af arkivgruppen, fortæller Jørgen Havshøi, der nu har været en af de 21 frivillige på Nyborg Lokalhistoriske Arkiv siden 2000.

Og i dag er han ikke bare en del af arkivgruppen, for i 2020 blev han også leder for gruppen i både Nyborg, Ørbæk og Ullerslev.

Blå bog: Jørgen Havshøi

  • Er 77 år.
  • Enkemand.
  • Er født og opvokset i Nyborg. Flyttede fra byen som ung i forbindelse med arbejde, men vendte tilbage med sin kone i 1982.
  • Har tre sønner og tre børnebørn.
  • Er uddannet maskiningeniør.
  • Har været frivillig på Nyborg Lokalhistoriske Arkiv siden 2000.
  • Blev i 2020 arkivleder for arkivet i Nyborg, Ullerslev og Ørbæk.

En post, som han ikke ville tage på sig, før han var sikker på at have samtlige frivilliges velsignelse, da alle arbejder frivilligt i arkivet.

- Vi er alle på lige fod. Hvis der var nogen, som ikke synes, jeg skulle gøre det, så ville jeg ikke være leder. Jeg har stor erfaring med ledelse og systematik fra mit job som maskiningeniør - og hvis der er noget, man skal være som arkivleder, så er det systematisk, lyder det fra Jørgen Havshøi.

En erfaren slægtsforsker

Og den erfaring har han taget med sig på arkivet, hvor det gælder om at have overblik over de mange tusinde dokumenter, som befinder sig på adressen i Kongegade.

Selv om jobbet i arkivet er frivilligt, bruger Jørgen Havshøi adskillige timer blandt de mange dokumenter og fotos hver eneste uge.

- Det er fantastisk, hvordan man kan dykke ned i historien bag de mange ting, vi får indleveret. Der dukker nogle gange historier om, som man aldrig har hørt om. Det er ikke længe siden, vi fik en brevudveksling ind mellem en soldat og hans familie fra krigen i 1864, som var skrevet med gotisk skrift. Sådan en sag er virkelig spændende at være en del af.

Men det frivillige arbejde på arkivet er ikke nok for Jørgen Havshøi. De seneste 40 år har han nemlig også forsket i både han og konens familie.

Det var et tilfælde, der førte Jørgen Havshøis veje ind på arkivet i Nyborg. Siden 2020 har han brugt sin ledelseserfaring fra jobbet som maskiningeniør til at være leder for arkiverne i Nyborg, Ullerslev og Ørbæk. Foto: Maria Frellesen Pedersen

Egentlig var det hans fars fætter, der havde forsket i familiens slægt for at finde ud af, hvor efternavnet Havshøi stammede fra, men da fætteren døde uden at have fundet et svar, kunne Jørgen Havshøi ikke lade være med at fortsætte søgningen.

Og efter lang tids søgen endte han også med at finde ud af, hvor navnet stammede fra.

- Det viste sig, at der var et familiemedlem langt tilbage i slægten, som havde fået et barn uden for ægteskabet. Og da faren ikke ville vedkende sig faderskabet, skulle man finde på et andet efternavn til pigen, siger Jørgen Havshøi og fortsætter:

- Familien boede dengang på en gård ved en gammel bronzehøj, der hed Havshøi, som var blevet et kaldenavn, men efter den lille pige kom til verden, endte det med at blive et dåbsnavn. Så nu har jeg fundet ud af, hvor vores navn stammer fra.

Men det er langt fra det eneste, som arkivaren har kunnet finde frem til. Indtil videre er han nået tilbage til slutningen af 1500-tallet i jagten på, hvordan hans slægt hænger sammen.

Indtil videre er 15.000 ud af 30.000 billeder blevet digitaliseret på Nyborg Lokalhistoriske Arkiv. Foto: Maria Frellesen Pedersen

- Det kniber at finde flere informationer nu, da kirkebøgerne ikke fandtes dengang. Men til gengæld er rigtig mange dokumenter blevet digitaliseret, så man kan sidde derhjemme og undersøge familien.

Og at digitalisere dokumenter er også et af de projekter, som Jørgen Havshøi er i gang med sammen med de 20 andre frivillige på Nyborg Lokalhistoriske Arkiv. Her skal man nemlig have digitaliseret så meget af arkivet som muligt.

Indtil videre har de frivillige digitaliseret 15.000 ud af 30.000 billeder.

- Det tager lang tid, men hvis man vil sikre dokumenternes overlevelse, er det den eneste rigtige måde at gøre det på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Tappenstreg med smagsprøver

Annonce