Annonce
Lokalavisen Nyborg

At lande på det rigtige pulpitur

Frede Thorsen, organist i Vindinge Kirke, og muligvis Danmarks yngste med sine 21 år.
Ingen smartphone. Ingen sociale medier. Ingen byture. Men heller intet afsavn. Frede Thorsen har valgt at leve et liv, der ikke ligner hans jævnaldrende. Han er 21 år og organist i Vindinge Kirke.

Vindinge:  Et pulpitur er en balkon i en kirke. En slags hylde. Det er på pulpituret at korsangere og orglet står. Det er på pulpituret, Frede Thorsen arbejder og øver sit orgelspil.

- Det bedste ved jobbet er, at jeg får lov til at spille musik. Jeg bruger det, jeg er god til hver dag. Jeg får lov til at dele min passion, siger Frede, der ligner mange andre 21-årige. Han har en cykelhjelm i hånden, der ligner en vandmelon, og en rygsæk over skulderen.

Søndag møder Frede gerne en time eller mere før gudstjenesten. Han sidder foroverbøjet ved orglet og øver dagens salmer.

Annonce

Når han spiller i kirken, skifter han tøj. Frede har skiftet sine jeans ud med sorte bukser med pressefolder, og i stedet for sneaks har han sorte laksko på. Noget tøj er mere praktisk til at spille orgel.

Han fylder kirkerummet med orgelspil, mens kirketjeneren sætter vaser frem. Det er forårsbuketter med gule påskeliljer og pilegrene med små, bløde gæslinger.

Måske Danmarks yngste organist

Efter at have øvet ved orglet sætter Frede sig ved et klaver i indgangen. Når folk har taget plads i kirken, skal Frede spille et præludium. Han improviserer et stykke musik, der passer til gudstjenestens tema enten på klaver eller orgel.

- Det er om Thomas i dag, ikke? Så skal det vel være sådan lidt tvivlende?, spørger Frede Rasmus Agertoft, der står i våbenhuset, og venter på at menigheden dukker op. Rasmus Agertoft skal synge ved dagens gudstjeneste.

Frede prøver sig frem med forskellige lydbilleder, til han finder et, han kan lide.

- Du er jo Danmarks måske yngste kirkeorganist, siger Rasmus Agertoft

- Ej, der er også ham fra min klasse, der spiller i nærheden Assens, svarer Frede.

Frede referer til sin klasse på Kirkemusikskolen i Løgumkloster. Han skal kun møde op fysisk hver anden uge, så han har rigeligt tid til jobbet og til at spille sin egen musik.

Blå bog

  • 21 år
  • Begyndte som organist i Vindinge Kirke den 20. august 2020
  • Begyndte at spille klaver som 12-årig og orgel for tre år siden
  • Går på Kirkemusikskolen og har tidligere studeret på det musikalske grundkursus MGK i Odense, først rytmisk og dernæst klassisk
  • Spiller i en jazztrio, som går under navnet Kosmos

Udover Frede og to andre unge, så er eleverne på Kirkemusikskolen oppe i årene. Nogle er professionelle musikere, der vil have et fast job. Andre er pensionister.

Selvom Frede ikke er den alleryngste, så er han en del af en lille gruppe unge, der har valgt at blive kirkemusikere.

Annonce

Ingen salme kommer bag på Frede

Menigheden bliver budt velkommen i våbenhuset af Rasmus Agertoft med “Den Danske Salmebog”. Den lille sorte bog med guldskrift på forsiden og helt eventyrligt tynde pergamentagtige sider, som de fleste nok kun kender fra højtider, men Frede kender salmebogen mere indgående end de fleste. Hans corona-projekt var at lære alle melodierne at kende.

- Det er helt skørt, jeg har ikke bare lært alle dem i den nuværende salmebog, også alle dem i den udgåede. Det er jo en slags hobby, siger han.

- Hvorfor? Det ved jeg ikke, så er der ikke nogen salme, der kan komme bag på mig.

Han har hørt alle melodierne på nettet og lært at spille melodi-stykket på klaver. Han er ikke sikker på, hvor lang tid det tog.

Frede Thorsen, organist i Vindinge Kirke, og muligvis Danmarks yngste med sine 21 år.

- Jeg tæller ikke timer, når jeg øver mig. Jeg ville jo øve mig ligegyldigt hvad. Jeg kan bare sige det er rigtig, rigtig mange timer, siger Frede.

Mange af kirkegængerne sætter sig alene på en bænk. Der kommer elleve i dag. Selvom et par af dem er konfirmander, er gennemsnitsalderen høj. Kirkegængerne snakker lavmælt og hilser. Deres stemmer bliver til en summen under middelalderkirkens kalkede hvælvinger. Frede spiller dagens præludium, og gudstjenesten starter.

Annonce

Thomas tvivleren

Dagens gudstjeneste handler om Thomas tvivleren. En af Jesu disciple, der ikke troede på Jesus’ genopstanden, før han selv så og mærkede hullerne i hans hænder.

Præsten i Vindinge kirke, Kristina Løvenstrøms, prædiken handler om at anerkende tvivlen som et menneskeligt eksistensgrundlag.


Jeg har fundet en mening med det, jeg gør. Det er så vigtigt for mig, at jeg prioriterer det højt. Det er musik. Hvis jeg ikke havde fundet det, så ville jeg nok bare tage i byen med alle de andre

Frede Thorsen


Tvivl fylder meget i de fleste unge menneskers liv. Tvivl om uddannelse. Tvivl på sig selv. Tvivl om hvilken vej, man skal gå. Men ikke umiddelbart hos Frede.

- Jeg har fundet en mening med det, jeg gør. Det er så vigtigt for mig, at jeg prioriterer det højt. Det er musik. Hvis jeg ikke havde fundet det, så ville jeg nok bare tage i byen med alle de andre, siger Frede.

Det er måske den største forskel på Frede og hans jævnaldrende. At han ikke er i tvivl. Han sprang gymnasiet over og gik i stedet på musikalsk grundkursus i Odense.

- Jeg ville bare gerne spille musik, jeg tror ikke, jeg ville trives på gymnasiet, jeg ville føle, at jeg spildte min tid. Jeg kan ikke få lektier til at give mening. Skal man bare glemme det, man brænder for og så lave lektier? spørger han retorisk.

Selvom Frede lever et liv, som de fleste 21-årige ville få FOMO af, altså ‘fear of missing out’, så mener han ikke, at han går glip af noget.

- Nej, jeg går ikke glip af noget. Men jeg kunne også have svaret ja. Man går altid glip af noget. Du vil aldrig kunne nå det hele. Jeg gør bare det, jeg bedst kan lide, siger han.

Annonce

At give musikken til andre

Frede er ikke døbt og ikke konfirmeret. Hans familie gik ikke i kirke til jul. Han er ikke tiltrukket af kirken som sådan, men af muligheden for at dele sin musik med andre.

Og så kan han lide kirkerummet, kirkemusik og den spiritualitet, der følger med livet omkring kirken.

- Jeg lever i kirken nu og gør mit bedste her, men jeg ser det også som et springbræt. Jeg skal ud og dele det, som jeg har samlet og lært i kirken, forklarer han.

Salmerne og kirkemusikken, håber han, vil sætte et præg på det musik, han komponerer, improviserer og spiller med sin jazztrio Kosmos.

Frede Thorsen, organist i Vindinge Kirke, og muligvis Danmarks yngste med sine 21 år.
Annonce
Annonce
Lokalavisen Nyborg

Gudstjenester søndag den 27. juni

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nyborg

”Tossede Tirsdage” i børnenes sommerferie

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Bente gik på efterløn og fik en ny hobby: - Det er unika for en jæger

Lokalavisen Nyborg

Sommerskole for børn: Lær at film med din smartphone

Lokalavisen Nyborg

Udstilling: Trofæ-tasker og sjove, skæve billeder

Lokalavisen Nyborg

Sidste kamp i sæsonen: Kæmpe holdpræstation sendte NGIF fodbold i Serie 1

Lokalavisen Nyborg

Sommeraktiviteter flytter ud af byen

Lokalavisen Nyborg

Seks klassekammerater fejrer 70-års jubilæum med stil: - Spørgsmålet er, om det også kan blive til 75 år, uden vi skal bæres

Lokalavisen Nyborg

Nu kan børnene begynde at glæde sig: Slaraffenland har udvidet aktiviteterne og festlighederne

Lokalavisen Nyborg

Kom med og udforsk landskabet på Vilde Blomsters Dag

Lokalavisen Nyborg

Fra det bedste år nogensinde til det værste: - Man har det vildeste smil, når man sælger en rejse igen

Lokalavisen Nyborg

Byens gule hus har fået ny ejer: - Jeg synes, det er sjovt, at folk snakker om farven

Lokalavisen Nyborg

Nyt nummer af "Nyborg før og nu" beskriver både dobbeltmord og krigsgrave

Lokalavisen Nyborg

Bubble-tea og det vietnamesiske køkken er kommet til Nyborg: - Beliggenheden er simpelthen fantastisk

Lokalavisen Nyborg

Gudstjenester søndag den 20. juni

Lokalavisen Nyborg

Til Iran og hjem igen med 35 kilometer i timen: Jakob dyster med sin gamle knallert til lokalt knallertopgør

Lokalavisen Nyborg

Kan du finde mariehønsene? Privat pasningsordning vil skabe smil og sætte fokus på sig selv

Lokalavisen Nyborg

Nyt projekt åbner i weekenden: Festlige Blå Oplevelser har åbningsfest på havnen

Lokalavisen Nyborg

Et af de største cykeleliteløb i Danmark kommer til Ørbæk

Lokalavisen Nyborg

Musikken spiller igen løs på Den Grønne: - Det føles lidt uvirkeligt

Lokalavisen Nyborg

Tag med på skraldemission i Nyborg til fordel for indlagte børn

Lokalavisen Nyborg

Gudstjenester søndag den 13. juni

Lokalavisen Nyborg

Klumme: Hvor gammelt er Nyborg Slot?

Annonce