Annonce
Lokalavisen Nyborg

Birkhovedskolen opruster: Skak skal være en større del af undervisningen

Flere lærer og pædagoger i Nyborg var på kursus i skoleskak i sidste uge. Foto: Peter Krogh Frausing
Flere lærer og pædagoger oplæres i at bruge skak i undervisningen på Birkhovedskolen. Det gør skolen til den mest skak-satsende i landet.
Annonce

Nyborg: Birkhovedskolen er den skole i landet, der har mest personale, som er oplært i skoleskak. Med den føring er det hugget ind i granit, at skak virker i undervisningen. Skolen har nemlig benyttet skak siden 2018 til at styrke elevernes sociale kompetencer og udvikle evnen til at problemløse.

- Det er egentlig ikke et initiativ, der er kommet her fra ledelsen. Det er lærere og pædagoger, som er kommet til os, og har bedt om lov til at gå ombord på skoleskak-projektet, fordi de synes, det er interessant, fortæller Carsten Højgaard, skoleleder på Birkhovedskolen.

Til at starte med fik skolen et tilbud om at gå ombord på projektet billigt, gennem Egmont-fonden, som ønskede at udbrede skak i de danske folkeskoler. Nu er en ny mulighed dukket op:

- Gennem undervisningsministeriets covid-19 fond fik vi muligheden, sammen med andre skoler i Nyborg og Middelfart, for at uddanne flere lærer og pædagoger. Nu kommer skakken også ind i matematikundervisningen, hvor spillet ellers har været forbeholdt den understøttende undervisning, fortæller Carsten Højgaard.

Dansk skoleskaks kursus skal give inspiration til, hvordan man benytter forskellige udgaver af skak i undervisningen. Foto: Peter Krogh Frausing


Det er lærere og pædagoger, som er kommet til os, og har bedt om lov til at gå ombord på skoleskak-projektet.

Carsten Højgaard, skoleleder på Birkhovedskolen


Annonce

Det næste skak-træk

Skolen har allerede taget skak mere til sig end før. Det afspejles i, at man allerede er i gang med at indrette et skak-lokale i et gammelt formningslokale på skolens øverste sal. Samtidig er det planen, at der skal males skakbaner i stor format i skolegården, hvor man for eksempel kan spille skak med eleverne som brikker.

- Det er ikke skak i en klassisk forstand, som vi uddanner underviserne til at bruge. Vi arbejder med flere former for mini-games, som giver eleverne en større forståelse for at gennemskue sammenhæng og løsninger, sammenlagt med at det styrker deres sociale kompetencer, fortæller Mikkel Nørgaard, læringschef i Dansk Skoleskak.

I alt fire skoler deltog i kurset, og man kan derfor fremover opleve skak i undervisningen på Danehofskolen, Nyborg Ungdomsskole og Rævebakkeskolen.

- Vi har stadig nogle midler til overs fra puljen, så vi hører også gerne fra andre skoler, som kunne være interesserede i at tage skak ind i klasselokalet, fortæller Mikkel Nørgaard.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nyborg

Højtlæsning for voksne

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Musik på hjernen

Annonce