Annonce
Lokalavisen Nyborg

Boganbefaling: Bevægende julehistorie for børn og barnlige sjæle

Bibliotekar Mathias Lyngs anbefaler alle at læse "Snesøsteren". Foto: Nyborg Bibliotek
Juletiden står for døren og i den anledning vil jeg anbefale dig en helt vidunderlig og forholdsvis ny julehistorie, der både egner sig til børnefamilier, voksne juleelskere som mig og til enhver, der bare godt kan lide en god og rørende historie.

”Snesøsteren” fra 2018 er en julehistorie i 24 kapitler skrevet af den norske forfatter Maja Lunde. Det er fortællingen om drengen Julian og den jul, hvor han fylder 11 år juleaften.

Intet er som det plejer og der hersker ingen julestemning i familiens hjem, for Julians søster Juni er død få måneder forinden.

Hans forældre virker som kopier af sig selv, og han kan ikke længere finde ud af at tale eller lege med sin bedste ven. Alt synes håbløst indtil kort før jul, hvor han møder den sprudlende pige Hedvig, som tilbyder ham glæde, jul og venskab. Tingene begynder at lysne lidt, men kan alting nå at blive godt til jul? Og hvorfor sker der så mange mystiske ting?

Annonce

En fortælling om sorg og håb

”Snesøsteren” er først og fremmest en fortælling om at håndtere sorg, og det er dermed også en bog, der giver forældre rig mulighed for at drøfte tunge emner som død, sorg og afsavn under højtlæsningen.

Bogens aldersgrænse er sat til seks år, og den er til tider meget trist, men den bliver aldrig uhyggelig og er samtidig fuld af håb og glæde. Dertil kommer en masse julestemning og sjove øjeblikke, der er med til at pakke det triste ind i noget godt. Især karakteren Hedvig er så sød, sjov, omsorgsfuld og helt sin egen, at jeg flere gange måtte trække på smilebåndet.

Med ”Snesøsteren” har Maja Lunde virkelig skabt en poetisk, original, rørende og velfortalt julehistorie, der for mig at se sagtens kan opnå status af nyklassiker.

Ligesom andre vidunderlige julefortællinger som ”Et Juleeventyr” og ”Polarekspressen”, formår hun at skabe en fortælling, der er vedkommende og har noget vigtigt på hjerte, samtidig med at den er julet, magisk og hyggelig.

Det er ikke kun en historie om, at julen er i fare. Det er en større fortælling om noget essentielt, som vi alle stifter bekendtskab med og må tage stilling til på et eller andet tidspunkt. Og som om alt dette ikke er nok i sig selv, så har den norske illustrator Lisa Aisato lavet de smukkeste illustrationer til bogen, der er en sand fryd for øjet.

Jeg er så begejstret for denne bog, at jeg simpelthen ikke kan få armene ned. Gør dig selv den tjeneste at læse den. ”Snesøsteren” kan lånes på Nyborg Bibliotek.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce