Annonce
Lokalavisen Nyborg

Boganbefaling: Drag ind i insekternes vilde, vidunderlige verden

Bibliotekar Mathias Lyngs anbefaler i denne uge bøger om insekter og vilde haver. Privatfoto
Biodiversitet, vild natur og insekter har fået stigende opmærksomhed hen over de seneste år med blandt andet FN's Verdensmål, hvor mål nr. 15 om ”Livet på land” har fokus på dette. På Nyborg Bibliotek har vi gjort verdensmålene til ét af vores fokusområder, og nu hvor Nyborg Kommune netop har tilmeldt sig Miljøministeriets konkurrence om at blive Danmarks Vildeste Kommune, vil jeg bruge denne anbefaling på bøger om insekter og vilde haver.

Hvis du er på udkig efter en enkel og illustrativ bog, der er let at slå op i og som hurtigt giver dig et overblik, er forfatter- og biavler Sarah Wyndham Lewis’ ”Plant for bierne” et virkelig godt bud.

Den fine, lille og smukt illustrerede bog går ikke i dybden men får alle de vigtigste informationer med og når vidt omkring. Lewis fortæller blandt andet om vigtigheden i at skabe bedre levevilkår for bierne, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du planter for bierne, hvilke planter der egner sig særlig godt, og hvordan du kan skabe vild natur på begrænset plads i for eksempel vindueskarme og altankasser.

Den er det perfekte valg, hvis du er ny i det med vilde haver eller bare gerne vil tilegne dig basisviden inden for bier og biplanter.

Detaljeret og personligt

Hvis du foretrækker faglitteratur, der går i dybden og formidler viden på en mere fortællende og sammenhængende måde, uden at det bliver for tungt, vil jeg anbefale Anne Sverdrup-Thygesen eller Dave Goulson, der begge har forsket i insekter i mange år og fortæller personligt og passioneret om de små væsners forunderlige liv.

I ”Insekternes planet” fortæller forsker Sverdrup-Thygesen på en levende og letlæselig måde om alt fra insekternes biologi og adfærd, til hvordan de gør nytte for os mennesker, og hvorfor de er så fundamentalt vigtige at bevare, hvis vores økosystem ikke skal kollapse.

Gennem fakta og anekdoter tager hun læseren med på en fascinerende og fængende rejse, der spænder fra det humoristiske til det alvorlige og lettere skræmmende.

Professor Dave Goulsen er det perfekte valg, hvis du virkelig gerne vil dykke ned i emnets materie. Goulsen har blandt andet skrevet den selvbiografiske ”Humlen ved det hele”, der er én stor kærlighedserklæring til bierne og hans liv med dem, mens han i ”Den kriblende have” tager os med helt tæt på insekternes forunderlige liv, der finder sted lige for næsen af os.

I sidstnævnte bog kommer han i øvrigt med flere gode bud på, hvordan vi kan skabe en mere alsidig og økologisk natur med ganske få og enkle greb. Så det er bare med at trække i havehandskerne og finde den bog, der passer til dig.

Alle de nævnte bøger og flere til finder du på Nyborg Bibliotek.

På Nyborg Bibliotek har de gjort verdensmålene til ét af deres fokusområder, og nu hvor Nyborg Kommune har tilmeldt sig Miljøministeriets konkurrence om at blive Danmarks Vildeste Kommune, vil bibliotekar Mathias Lyngs anbefale bøger om insekter og vilde haver. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Tappenstreg med smagsprøver

Annonce