Annonce
Lokalavisen Nyborg

Boganbefaling: To gode indgange til Genforeningen 1920

Mathias Lyngs anbefaler to bøger om genforeningen i 1920. Foto: Nyborg Bibliotek
I anledning af 100-året lyder anbefalingen på to forskellige bøger om emnet: Det korte overblik og det grundige værk.
Annonce

I juni er det 100 år siden, at Sønderjylland officielt blev genforenet med Danmark, men hvad var det egentlig, der skete, og hvorfor fandt genforeningen sted i 1920? Alt dette kan du få svar på i litteraturen, og i anledning af 100-året anbefaler jeg denne gang to vidt forskellige bøger om emnet: Det korte overblik og det grundige værk.

Jeg har tidligere anbefalet Aarhus Universitetsforlags bogserie ”Tænkepauser”, hvor du på 60 sider bliver introduceret kort og godt til et specifikt emne. En anden serie fra samme forlag, der benytter sig af et lignende koncept, og som også er værd at dykke ned i, er serien ”100 Danmarkshistorier”, hvor formålet er at beskrive landets historie i 100 bøger af hver 100 sider. Som en del af denne serie udkom der i 2019 en bog om ”Genforeningen” forfattet af Hans Schultz Hansen.

Kort sagt er dette den perfekte fortælling om genforeningen for dig, der gerne vil have et kort, men godt overblik, og ikke har behov for at dykke ned i alle detaljerne.

Bogen er let og overskuelig, rigt illustreret og godt fortalt. Den er hurtigt læst, og selvom du ikke kommer ud i alle historiens mange facetter, får du en velfortalt introduktion til genforeningen og en god grundforståelse for, hvorfor genforeningen var så væsentlig for samtiden og eftertiden. Desuden er bogens forfatter, Hans Schultz Hansen, forskningsleder ved Rigsarkivet, så der er tale om en fagligt kompetent og troværdig historiefortælling. Kort sagt er dette den perfekte fortælling om genforeningen for dig, der gerne vil have et kort, men godt overblik, og ikke har behov for at dykke ned i alle detaljerne.

En anden og ganske anderledes 2019-udgivelse om genforeningen er Simon Kratholm Ankjærgaards ”Genforeningen 1920”. Denne bog tilbyder ikke alene en grundig indførelse i hændelserne omkring genforeningen, den tegner også et bredere og mere nuanceret billede af genforeningen end tidligere set ved blandt andet at diskutere hvorfor og hvordan, det hele kom i hus – to vigtige perspektiver, som ifølge forfatteren har været lettere forsømt i tidligere udgivelser om denne milepæl i Danmarks historie.

Med sin visuelt imponerende bog formidler Ankjærgaard en 100 år gammel historie i et moderne og fængende sprog, så historien bliver nærværende og fængslende historielæsning, og de forskellige citater og breve fra både almindelige borgere og centrale politikere er med til at gøre fortællingen levende og troværdig.

”Genforeningen 1920” er til dig, der foretrækker den grundige og mangefacetterede indførelse i historien.

Du kan låne begge de ovenstående værker samt mange flere bøger om emnet på Nyborg Bibliotek.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Glaskunst som takeaway

Lokalavisen Nyborg

Ballet i Landporten

Annonce