Annonce
Lokalavisen Nyborg

Borgmestergården: Fejrer befrielsen, men husker skammen og sorgen

Helene Kristensen fra Ørbæk i udstillingen "Forår og Danmark frit" på Borgmestergården i Nyborg.
Ny udstilling om befrielsen tager med udgangspunkt i en dagligstue fat i både de lyse og mørke sider omkring befrielsen.
Annonce

Nyborg: "Kære Far, Mor, Birthe, Alice og Bedstemor! Nu haaber jeg, I tager det fornuftigt, jeg er blevet dømt til Døden i dag."

Sådan skrev Bent Christensen, født 6. februar 1927, til sin familie, inden han 28. marts 1945 blev henrettet i Ryparken som en af tre nyborgensere dømt af tyskerne for sabotage.

Brevet - og de to kammeraters tilsvarende breve - kan læses i deres fulde længde på særudstillingen "Forår og Danmark Frit", som åbnede 26. juni på Borgmestergården i anledning af 75-året for befrielsen.

Bent Christensen, som blev henrettet af tyskerne i 1945, ligger begravet på Nyborg Kirkegård.

Den lille udstilling er skabt med museumsinspektør Sara Hanghøj i spidsen. Hun har talt med en række østfynboere, som var børn og unge under befrielsen, og de har sat ord og stemning til de genstande, der fylder den lille udstilling.

En af dem, hun har interviewet, er 88-årige Helene Kristensen fra Ørbæk. Hun er glad for udstillingen, for det er vigtigt at lære de unge om krigens væsen, synes hun.

- De unge kan ikke forestille sig, hvordan det var. På en måde burde en af os sidde i udstillingen på skift og fortælle gæsterne om det, siger hun og ler.

Hun har også bidraget med udlån af en lille scrapbog, hvori en engelsk soldat har tegnet disneyfigurer til hende.

Annonce

Almindelig dagligstue

Ellers domineres udstillingen af en almindelig dagligstue, som den kunne have set ud på befrielsesaftenen. Her er velourmøbler, blomstret service, radio, vægur, spil, legetøj, håndarbejde, rationeringsmærker og meget andet.

- Mange af mine kolleger er optaget af middelalder og renæssance, krig og kamp og konger. Jeg er meget optaget af den historie, genstande kan fortælle, siger Sara Hanghøj, der har en ph.d. i materiel kultur og læring.

Udstillingen er delt i tre temaer: Glæden, hadet og skammen samt sorgen. For befrielsesdagene var ikke kun en fest.

Sorgen kredser især om de henrettede modstandsfolk, mens hadet og skammen tager fat i opgøret med blandt andre tyskerpigerne.

En række udsagn fra de mange interviews hænger på væggene i gamle rammer. Også fra interviewet med Helene Kristensen, der fortæller om, hvordan hun kom til at råbe efter tyskertøserne og kunne mærke, at hun overskred en grænse.

Udstillingen kan besøges til og med 31. oktober i år.

Sara Hanghøj, museumsinspektør, i udstillingen "Forår og Danmark Frit". Den fine radio er i øvrigt hendes fars. Foto: Anette Hyllested


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce