Annonce
Lokalavisen Nyborg

Broen skabte Nyborgs store strand

Sådan ser Fyns Badestrand ved Nyborg ud på de bedste dage. Arkivfoto.
Fyns Badestrand er øens største strand, der på gode sommerdage trække tusindvis af strandløver og badepiger til. Og så er der mulighed for et nærstudie af Storebæltsbroen.
Annonce

Bred, hvid sandstrand. Et lille stykke med klitter. Hundredvis hvis ikke tusindvis af badegæster.

Nej, det er ikke en strand ved Vesterhavet, det her handler om.

Det er i Nyborg, man møder Fyns bedste badestrand - eller i hvert fald den største og bredeste, der kan give mindelser om de store trækplastre på Jyllands Vestkyst. Fyns Badestrand er det ubeskedne navn.

Det meste af året ligger stranden selvfølgelig øde hen og bruges højst af en enkelt hundelufter med smag på blæst og store vidder.

Men når termometret om sommeren når op på den varme side af 25 grader, har fynske badedyr for længst lært at finde til Nyborg - eller retter til Fyns Badestrand, der ligger mellem byen og Storebæltsbroen.

Mange kommer i bil fra hele Fyn, og det smarte er, at Fyns Badestrand har en stor parkeringsplads. Men på de bedste dage er pladsen slet ikke stor nok, og det giver altid en herlig gang trafikprop, selv om stranden ligger lige mellem to motorvejsafkørsler.

Og nu vi er ved motorvejen: Folk, der kommer på Fyns Badestrand, kommer ikke for at få ro. De vil se og blive set. De vil høre høj musik på ghettoblasteren, spille bold og more sig.

Og så gør det ikke noget, at trafikken på motorvejen larmer i baggrunden, og det ene tog efter det andet rasler over Storebæltsbroen.

Tvært imod. Det er en del af underholdningen, og det rigtig fine ved Fyns Badestrand er, at den byder på muligheden for en spændende gåtur til Vestbroen, hvis man skulle blive træt af at se på strandløver og badepiger.

Gåturens endemål bør være den fantastiske plads, der er skabt under Vestbroen, hvor den forlader landjorden og bevæger sig tungt og bølgende ud over Storebælt. Rummet er kæmpestort som en katedral. Gulvet belagt med fine brosten - det hvælvede loft er det første element af Vestbroen.

Det er et gribende syn at opleve - og mange har sikkert spekuleret på, om pladsen ikke kunne bruges til en kæmpe fest eller noget i den stil. Men der et lille problem: Lige over hovederne på de besøgende kører tusindvis af biler, og helt tosset bliver det, når der kommer et tog eller endnu værre et godstog. For så larmer det helt vildt i bro-katedralen.

På vej tilbage til stranden kan man klatre på de store granitsten, der omkranser brofæstet, og man kan gemme sig i store huler mellem stenene. Man kan også lede efter efterladenskaber fra dengang, tusindvis af arbejder i blå kedeldragter byggede Storebæltsbroen. Hist og her langs stranden ligger beton-elementer, der ikke rigtig giver mening: For eksempel et stor "prøveblok" i havstokken og runde betonpæle på en meters højde, der står helt vildt godt fast. Det er fundamenterne til de optiske måleinstrumenter, ingeniørerne brugte, for at sikre at broen kom til at stå rigtigt.

Selve stranden er i øvrigt også et resultat af brobyggeriet i 1990'erne. Før brobisserne gik i gang var der en mindre, naturlig strand på strækningen. Men som et led i de omfattende aftaler mellem stat og kommune i forbindelse med gigant-projektet, lovede Storebælt A/S at efterlade en bred og skinnende hvid sandstrand til os lokale.

De holdt løftet, og selv om havet var hårdt ved den "kunstige" strand de første år og stjal en masse sand, har det hele fundet et naturligt leje, og udgør et fantastisk landskab.

Fyns Badestrand

Fyns Badestrand blev anlagt i sin nuværende form i forbindelse byggeriet af Vestbroen fra Knudshoved ved Nyborg til Sprogø. Stranden blev taget i brug i midten af 1990'erne.

Her er nogle få toiletter - når de da ikke er lukket på grund af corona-situationen.

En kiosk holder åbent på store stranddage - der er også en butik på Nyborg Strandcamping lidt væk.

Masser af p-pladser, men ikke nok på de store stranddage.

Adressen er Hjejlevej - og stranden ligger midt mellem motorvej-afkørsel 44 Knudshoved og 45 Nyborg Ø.

Man kan gå under broen ved landfæstet på Knudshoved.

Vestbroens landfæste er et magisk sted - blot en lille kilometer fra fyns badestrand. Foto: Mogens Rasmussen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Mød Gud online

Annonce