Annonce
Lokalavisen Nyborg

Brokranen Svanen lever endnu

Svanen fotograferet under arbejdet med at samle brikkerne til Vestbroen fra Knudshoved til Sprogø. Havnen havde hjemhavn i Nyborg, mens arbejdet stod på. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen.
Kranen Svanen knejsede over Nyborg Fjord, mens Vestbroen blev støbt og monteret fra arbejdspladsen på Lindholm. Det 30 år gamle kranskib er nu på en ny, vigtig mission: Rejse vindmøller i Østersøen.
Annonce

Nyborg/Østersøen: Nyborgensere, der er gamle nok, husker helt sikkert kran-skibet Svanen.

Det gigantiske fartøj blev bygget specielt til at montere elementerne til Vestbroen i begyndelsen af 1990'erne. Broens fundamenter, piller og dæk blev støbt på European Storebaelt Groups store arbejdsplads på Lindholm uden for Nyborg, og Svanens opgave var at sejle stykkerne ud og montere dem på Storebæltsbroen mellem Knudshoved og Sprogø.

Men det gamle kranskib kan stadig, og det er netop gået i gang med en ny, stor opgave: At sejle vindmølle-dele ud til Danmarks næste store havvindmøllepark, Krigers Flak i Østersøen mellem Stevns og Bornholm.

Svanen er netop ankommet til byggepladsen, og det første fundament er på plads, skriver det svenske energiselskab Vattenfall, der opfører havvindmølleparken. Det er lige som Vestbroen noget af et samlesæt, hvor fundamenterne kommer fra Rostock i Tyskland, mellemstykkerne fra Bladt i Ålborg og mens møllerne er fra Siemens Gamesa, der jo blandt andet producerer i Brande i Jylland.

Og det er altså Svanen der står for montagen af de 72 vindmøller, som tilsammen bliver landets største vindmøllepark. Den co2-fri strøm fra Krigers Flak kan dække det årlige elforbrug i omkring 600.000 danske husstande, når møllerne bliver sat i gang i 2021.

Svanen

Svanen blev bygget i 1990 i Holland - bestilt til montage af elementerne på Storebæltsbroens vestbro.

Den er senere forhøjet og rager nu 100 meter op. Platformen er på størrelse med halvanden fodboldbane - 103 m lang og 72 m bred.

Den kan løfte 8700 tons.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Mød Gud online

Annonce