Annonce
Lokalavisen Nyborg

Brygmesterens egen påskefavorit: - Jeg drikker efter årstiden

Brygmester hos Ørbæk Bryggeri Andreas Wedel Falkenberg fortæller her, hvad de kigger efter som bryggeri, når de udvikler deres påskebryg. Foto: Louise Holmgaard Nielsen
Hos Ørbæk Bryggeri har de flere varianter af påskebryggen, og de sælger fire forskellige slags, som alle spænder fra den karismatiske mørke øl til den mere lyse og lette. Men det er et helt bevidst valg, fortæller brygmester Andreas Wedel Falkenberg.

Ørbæk: Påskebryggene kan dele vandene ligesom de lige så traditionelle julebryg, men perioden for påskebryggene er noget mere kompakt end for julebryggen. Her har bryggerierne flere måneder, hvor de kan sælge juleøllene, mens påskebryggen kun sælges nogle uger op til påske og i selve påsken.

Men selvom perioden er kortere, så er der lige så mange traditioner forbundet med påskebryggen, og en af de ting, der særligt kendetegner øllen, er, at den er stærkere end de traditionelle pilsnere.

Jo mere alkohol, der er er i, jo mere smag er der også generelt i. Det plejer at være proportionelt med hinanden.

Andreas Wedel Falkenberg

Det er ofte fordi, man har mulighed for at få lidt flere procenter, når man har fri i helligdagene og altså ikke skal op på arbejde dagen efter, fortæller brygmester fra Ørbæk Bryggeri Andreas Wedel Falkenberg.

Annonce

- Det er det samme med julebryg. Der er også mere smag i. Jo mere alkohol, der er er i, jo mere smag er der også generelt i. Det plejer at være proportionelt med hinanden.

Når han skal i gang med at udvikle på deres påskebryg, er der særligt en ting, han tænker over. For mange er en påskebryg lig med en tungere og mørkere øl, men det behøver det ikke at være ifølge brygmesteren.

- I julen og påsken plejer man at have de her tungere øl, og så i sommeren får du de mere lyse og friske øl. Der er forskellige henseende med vores produkter. Vores Påske Bock Bock og Fynsk Påske er mere til det lyse frokostbord, og vores Påskebryg og Kongens Fadebur Påskebryg er mere til det mørke og til aftensmaden.

- Vi prøver at brede smagspaletten så meget som muligt, forklarer han.

Fynsk Påske skal, ligesom mange nok har gættet, henlede opmærksomheden mod Fynsk Forår, og det er der også en grund til det.

- Så har folk en association, som er positiv, og som vi kan drage nytte af, fortæller Andreas Wedel Falkenberg.

En af deres lettere påskebryg er Påske Bock Bock, som bryggeriet for tiden har helt udsolgt i deres butik på bryggeriet i Ørbæk. Foto: Louise Holmgaard Nielsen

Det er også deres mest populære blandt deres påskebryg.

- Man tænker tit, det er forbrugeren, der bestemmer det, og det er det også i sidste ende, men det er også tit indkøberen, så du vil kunne finde Fynsk Påske i flere butikker end Påske Bock Bock, forklarer han.

Udover den lyse øl, som bryggeriet selv beskriver som solskin på flaske, og som passer godt til salater og lettere retter eller som velkomst øl, har de også de mørkere af slagsen. Heriblandt Påske Bock Bock som stadig i er den lyse genre.

- Det er en pilsnertype, men den smager ikke som en pilsner. Mundfylden kommer kun fra sødmen i den her. Den passer godt til fed mad som bayersk mad. Det kan være svinekæber eller som ledsager til frokostbordet, hvor det kan være, du får leverpostej. Den er god til noget kraftigt og smagfyldt.

Hvis man er til de helt mørke øl, foreslår han enten deres Påskebryg eller Kongens Fadebur - Påskebryg. Påskebryg er en stærk ale, som passer godt til den begyndende grillsæson, men den kan også drikkes til søde desserter. Kongens Fadebur - Påskebryg er den tungeste af de fire slags og en stærk brown ale. Det er en historisk, traditionstro øl magen til de øl, som de royale drak i middelalderen.

Andreas Wedel Falkenberg drikker selv efter årstiden, så når vi går de lysere tider i møde, går han ofte selv efter de lysere øl. Foto: Louise Holmgaard Nielsen

Men hvad tænker brygmesteren egentlig over, når han skal i gang med at udvikle på nye påskebryg?

- Jeg tænker, at vi kommer fra en mørk tid til nu en lys tid. Du har lidt efterslæb i julen, og du har sødmen. Man kan også spørge, hvilket krydderi karakteriserer påsken for dig? Det er svært at sige. Hvorimod i julen tænker man på appelsinskal og kanel. Det, der karakteriserer det for mig, er, at det er nu, tingene begynder at spire og blomstre. Du får en mere frisk luft udenfor, og det er det, du får med den her Fynsk Påske, fortæller Andreas Wedel Falkenberg.

Selv kan han godt lide den lyse, friske øl, når vi går mod lysere tider, men det kommer meget an på både årstid og vejret.

- Jeg er sådan en, der drikker efter årstiden, så når det er mørkt, kan jeg bedst lide den mørke øl. Det kommer også an på stemningen, og hvilken anledning det er.

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Svag start for Nyborg i weekendens kamp

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Nyborg sejrede over Odense på udebane

Annonce
Lokalavisen Nyborg

En af Danmarks ældste biavlerforeninger: Ulrik startede sin biavler-rejse på grund af sin kone

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Margit og Benny vandt over kræften: Nu konkurrerer de ikke længere mod sygdommen, men mod hinanden i floorball

Lokalavisen Nyborg

Otte tips til at finde forsvundne forfædre

Lokalavisen Nyborg

Menneskeofringer og magiske skrubtudser: Østfyns Museer fortsætter jagten på de gode historier

Lokalavisen Nyborg

Grib cykelhjelmen og prøv mountainbike-ruten på Nyborg Vold: Efter cykelløb åbnes banen for alle

Lokalavisen Nyborg

Jens' kone fik en sjov idé, og pludselig stod Christian Prudhomme klar med pennen: Nu får hun en bonus

Lokalavisen Nyborg

Nyborg Bokseklub kæmper sig til to sølvmedaljer ved Jyske Mesterskaber

Lokalavisen Nyborg

Nyborg sejrede mod Krogsbølle i svær udekamp

Annonce