Annonce
Lokalavisen Nyborg

Klumme: Christiern II’s Gildet og aben

Erik Press aflevere Christiern II’s Gildets maskot. Foto: Nyborg Museum
I forrige uge ankom en ret usædvanlig genstand til museet: En berejst tøj-abe, der har tjent et langt abeliv for Christiern II’s Gildet.
Annonce

Nyborg: Med den berejste tøj-abe, der har tjent for Christiern II’s Gildet, fulgte også nogle arkivalier om det gilde, der i perioden fra 1988 til 2014 fungerede som støtte for Nyborg Slot, og som helt i Christian II’s ånd også havde blik for en god fest. Donationen er en god anledning til at fortælle historien om gildet og den særlige abe med baret.

Christiern II’ s Gildet opstod i 1988 med det formål ”… at udbrede kendskabet til Nyborg Slot og til de historiske begivenheder, der knytter sig hertil.” Det skulle opnås ved ”… oplysende foredrag og kunstnerisk optræden, ved regelmæssige sammenkomster af Brødrene og Søstrene.” (Gildeskraa for Christiern II’s Gildet).

Formålet skulle blandt andet opfyldes på de to årlige gilder, ”Slotsgildet” og ”Danehofgildet”. Slotsgildet blev afholdt en gang om året kort før Christian II’s fødselsdag den 1. juli.

Slotsgildet var opdelt i to - en offentlig del med et historisk foredrag eller lignende, der skulle medvirke til at gøre slottet levende, og en anden del, der kun var for medlemmer. Der skulle bæres smoking eller mørkt tøj.

Danehofgildet blev altid afholdt i februar og var også gildets generalforsamling. Til gilderne var der udarbejdet et ”Skaaleritual” og et ”Taffelreglement”, for det skulle selvfølgelig gå ordentligt for sig, når gildet skulle mødes på Nyborgs kongeslot. Og så skulle der skåles – først med de fem obligatoriske: For Christian II, for æresbrødre og søstre, for gildet, for broderskabet og for Nyborg Slot. Herefter var det så frivilligt, om man ville skåle endnu mere.

Under et festligt Slotsgilde opstod idéen om, at gildet skulle have en æresmaskot. Maskotten skulle selvfølgelig være en abe – med relation til historien om den abe, der ifølge overleveringen tog den lille prins Christian, mens han lå i vuggen, og som løb op på tagryggen af Nyborg Slot med ham. Heldigvis kom den lille prins som bekendt helskindet ned igen.


Gildets abe fik karakter af vandrepokal, så aben rejste fra sted til sted.

Uddrag fra artiklen


Gildets abe fik karakter af vandrepokal, så aben rejste fra sted til sted. I en periode boede den på Nyborgs Rådhus hos den daværende borgmester, Jørn Terndrup. Så fulgte et ophold hos Christina Holck på Holckenhavn, hvorefter turen gik videre til Johan Pohlmann. Herefter fulgte en længere periode, hvor aben var væk fra Fyn. Den kendte journalist og forfatter Piet van Deurs var protektor for Christiern II’ s Gildet og fik ved sin 70-års fødselsdag overrakt aben, og i mange år herefter boede aben i hans hjem i Espergærde.

I 2014 blev Christiern II’ s Gildet nedlagt. Derfor endte aben hos tidligere oldermand for gildet, Erik Press, og hans hustru Kirsten, der i sin tid havde købt aben og syet den fine baret til den. For nogen tid siden rettede Erik Press henvendelse til museet for at høre, om vi kunne have interesse i at få aben tilbage til Nyborg Slot. I forrige uge vendte tøj-aben hjem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce