Annonce
Underholdning

Danmarks ældste vandrør ligger i Nyborg

Arkæologerne havde store smil på, da de gravede det meget velbevarede vandrør frem. Nu er røret dateret og det er fra 1200-årene, da borgen i Nyborg blev anlagt. Arkæologen på billedet er Allan Knudsen. Foto: Østfyns Museer.
Arkæologerne huserede på Slotsholmen i Nyborg for tre år siden. Nu er en af udgravningerne dateret og bekræfter, at slotsbyggeriet i 1200-årene var moderne.
Annonce

Nyborg: Da Nyborg Slot blev anlagt i årene omkring 1200, var det på niveau med det hotteste og mest moderne, der blev bygget i hele Europa.

Det har sådan set været kendt viden længe hos eksperterne fra Østfyns Museer, men nu er det igen blevet slået fast: Slottet havde fra begyndelsen et vand-anlæg, der kunne filtrere og suge vand op fra voldgraven. På den måde var kongen og andre på slottet sikret forsyning af ferskvand.

Det skete ved hjælp af et særlig firkantet vandrør af træ, der fungerede som en slags drænrør. Og træet er nu blevet dateret, og det ér fremstillet og monteret i perioden mellem 1150 og 1220. Altså samtidig med, at den første borg blev bygget.

- Jeg tør næsten love, at det er den ældste vand-installation i Danmark - i hvert fald på en borg. Det har virkeligt været innovativt nyskabende. Det har fuldt ud levet op til det mest moderne i Europa, siger museumsinspektør og arkæolog Claus Frederik Sørensen.

- Dateringen jo en vigtig og bekræftende brik i puslespillet om de enorme vandarbejder, der blev foretaget ved Nyborg omkring 1200, siger han.

Annonce

Ikke overrasket

Claus Frederik Sørensen, der for nylig udgav en bog om arkæologien ved Nyborg Slot, er altså jublende glad for dateringen af den gamle installation. Men han er ikke overrasket.

- Vi arkæologer siger "jorden lyver ikke", og da vi gravede det her frem i 2017, kunne vi se, at vandrøret måtte være lavet samtidig med, at man byggede borgen. Ellers skulle man jo senere have lavet en styret underboring under ringmuren. Og vi kunne i øvrigt også se på jorden omkring røret, at det ikke var noget, som var tilføjet efter borgen, siger Claus Frederik Sørensen.

Vandrørne på Slotsholmen er ikke de eneste vandrør, der er dukket op i forbindelse med udgravningerne i det middelalderlige Nyborg. Sidste efterår fandt man vandrør under Torvet - vandrør, der skulle forsyne Nyborg by med ferskvand. Disse rør var fra 1500-årene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Ballet i Landporten

Lokalavisen Nyborg

Magiske aftener i Nyborg

Lokalavisen Nyborg

Smuk aftentur

Lokalavisen Nyborg

Fotogene brumbasser

Annonce