Annonce
Lokalavisen Nyborg

Ellis har udgivet sin første interaktive børnebog: - Man skaber ikke minder ved at sidde med en iPad i hånden

Ellis Janzon har netop skrevet sin første børnebog "Oliventroldene", men hun har allerede planer om flere udgivelser. Til sommer udgiver hun en memoirbog, hvor hun har udvalgt særlige ting fra sit eget liv, som hun tænker kan være interessant for andre. Foto: Louise Holmgaard Nielsen
"Oliventroldene" er Ellis Janzons første bog på dansk. Hun har tidligere udgivet fortællende lyrik og forskningsartikler på engelsk, men hun syntes, den friere form gav hende en stor frihed.

Nyborg: Ellis Janzon har skrevet i mange år. Før i tiden var det dog mest forskningsartikler i sit arbejde som docent og akademisk lærer ved Malmø Universitet i folkesundhedsvidenskab. Men i 2017, da hun skulle på pension, besluttede hun sig for efter 45 år i Sverige at flytte hjem til Danmark og slog sig ned i Nyborg.

Her begyndte skriverierne at tage en ny og mere lyrisk form, og nu har hun udgivet sin første børnebog - og sin første bog på dansk.

- Jeg gav mig til at skrive lidt for min egen skyld. Når man skriver forskning, skriver man jo korte sætninger, og det passede mig meget godt at komme ind i den narrative lyrik, fordi det er mere fortællende. Hvert digt er jo en historie, fortæller hun.

Annonce

Hun udgav sine første bøger i 2020, som består af digte, men på opfordring fra sin søn har hun nu udgivet børnebogen "Oliventroldene".

- Jeg måtte jo skrive noget på dansk, når jeg er i Danmark. Og så synes jeg, det kunne være sjovt med små børn. Jeg elsker, når små børn griner. Den her bog med troldene er baseret på de historier, jeg har fortalt min egen søn, da han var barn, fortæller Ellis Janzon.

Interaktiv børnebog

Børnebogen er lavet i samarbejde med tekstilkunstner Gitte Bjødstrup, og alle billederne i bogen er lavet af hende.

- Det er lidt utraditionelt, at billederne er tekstilbilleder, men Gitte er meget dygtig til at gøre dem så levende og udtryksfulde, fortæller Ellis Janzon, som har stået for alt andet indhold i bogen.

Hun håber, bogen kan bruges som en aktivitet for børn og voksne, så de sammen kan skabe minder og oplevelser i nuet.

- Unge mennesker i dag har så travlt. De behøver også lidt mig-selv-tid. Derfor sker der ofte det, når de kommer hjem, inden maden skal laves, og børnene skal puttes, at familien sidder i sofaen med hver sin iPad eller telefon, men man får ikke minder med sit barn, hvis man sidder med hver sin iPad, fortæller Ellis Janzon og uddyber:

- Men hvis man sidder og læser for et barn, så husker de det. Min søn bliver 47 år til sommer, og han siger stadig, hvor var det hyggeligt, da du lavede historier til mig, fordi han kan huske det. Men der er jo ikke nogen, der siger om 30 år, kan du huske, da vi sad der med iPaden. Det tror jeg ikke. Man danner minder, fordi man også får et specielt bånd mellem mor og barn eller mormor og morfar, der læser for barnet. Det bliver en oplevelse og et frirum, hvor man sidder sammen og oplever noget sammen.

Blå bog

  • 72 år 
  • Flyttede til Sverige som 23-årig som nyuddannet sygeplejerske. Her mødte hun sin mand, som var læge, og hun boede i Sverige i 45 år
  • Da hun gik på pension for fem år siden, besluttede hun sig for at flytte tilbage til Danmark og slog sig ned i Nyborg
  • Hun har en søn på 47 år, som har inspireret hende til at skrive en børnebog med de fortællinger, hun fortalte ham som barn 
  • Hun udgav sin første bog i 2020, som er inspireret af naturen i området omkring Nyborg 
  • Herudover er der kommet yderligere to digtsamlinger. De er skrevet på engelsk og kan findes på amazon.dk

Derfor har hun også efter hvert kapitel lavet spørgsmål, så man kan snakke sammen om, hvad der netop er sket i bogen, eller hvad man synes om det foregående kapitel. Der er også sider, hvor børnene kan tegne for eksempel en trold, sig selv eller hvad de har lyst til.

- Når man så har bogen bagefter, har man et tidsbillede, man kan se tilbage på, fortæller Ellis Janzon.

Bøgerne findes på saxo.com, men de kan også købes hjemme hos hende, når hun holder release af bøgerne.

Det sker den 6.-8. maj på adressen Strandalleen 8 i Nyborg mellem klokken 11-16, hvor Ellis Janzon sammen med Gitte Bjødstrup viser bogen og billederne frem.

"Oliventroldene" er Ellis Janzons første bog på dansk, da hun syntes, hun måtte skrive noget på dansk, nu hun bor i Danmark. Den bliver også udgivet på engelsk. Foto: Louise Holmgaard Nielsen
Annonce
Lokalavisen Nyborg

Svag start for Nyborg i weekendens kamp

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Nyborg sejrede over Odense på udebane

Annonce
Lokalavisen Nyborg

En af Danmarks ældste biavlerforeninger: Ulrik startede sin biavler-rejse på grund af sin kone

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Margit og Benny vandt over kræften: Nu konkurrerer de ikke længere mod sygdommen, men mod hinanden i floorball

Lokalavisen Nyborg

Otte tips til at finde forsvundne forfædre

Lokalavisen Nyborg

Menneskeofringer og magiske skrubtudser: Østfyns Museer fortsætter jagten på de gode historier

Lokalavisen Nyborg

Grib cykelhjelmen og prøv mountainbike-ruten på Nyborg Vold: Efter cykelløb åbnes banen for alle

Lokalavisen Nyborg

Jens' kone fik en sjov idé, og pludselig stod Christian Prudhomme klar med pennen: Nu får hun en bonus

Lokalavisen Nyborg

Nyborg Bokseklub kæmper sig til to sølvmedaljer ved Jyske Mesterskaber

Lokalavisen Nyborg

Nyborg sejrede mod Krogsbølle i svær udekamp

Annonce