Annonce
Lokalavisen Nyborg

Et turbulent forår satte ikke en stopper for Birkely: 30 års jubilæum blev rykket på grund af voldsom ulykke

John Møller Pedersen er driftsleder hos Birkely A/S og kan fortælle om et travlt forår, hvor de skulle have fejret 30 års jubilæum, men i stedet blev det udskudt til september. Med det bedste regnskab i flere år har det været et godt år rent økonomisk for den lokale virksomhed, hvor opgaverne vælter ind. Foto: Louise Holmgaard Nielsen
Med det bedste regnskabsår i flere år og et overskud der er fordoblet, kunne det næsten ikke blive bedre for Birkely, som i år kan fejre 30 års jubilæum. Driftsleder John Møller Pedersen måtte dog ved roret, da en ulykke ramte virksomheden.

Aunslev: Det har været et travlt forår for anlægsgartnerne hos Birkely A/S. Ikke kun fordi de har haft mange opgaver, men også fordi ejeren Jesper Birkely kom ud for en voldsom cykelulykke i foråret.

Det gjorde det ekstra travlt på kontoret, hvor driftsleder John Møller Pedersen nu styrer tropperne sammen med trofaste kolleger, i en tid hvor opgaverne ikke lader vente på sig.

Jesper Birkely er sygemeldt resten af året og har været ude af ligningen siden april, hvor han var ude at cykle med sin kone Maria Antkowiak. En ulykke der fyldte meget for den lokalforankret virksomhed.

Annonce

- De suste afsted med høj fart ad landevejen, og så fumler Jesper med vanddunken, og mens han fumler ser han ikke, at han kører ind i en privathave, hvor der er en busk, der gør, at cyklen står stille, men Jesper flyver videre. Han lander på hovedet og brækker ryggen to steder og får en del brud i nakke og skulder. Han kom med ambulance på sygehuset og lå der i en rum tid. De skulle overveje, om de skulle operere eller ej, men han havde lige præcis førlighed nok, så de besluttede, at han skulle gå med en halskrave i tre-fire måneder. Den smed han i juli, fortæller John Møller Pedersen.

Det gjorde også, at både Jesper Birkelys 60 års fødselsdag i maj og fejringen af jubilæet måtte udskydes, til Jesper Birkely igen var på benene. Det kunne de i starten af september, og det var ikke så lidt, de kunne fejre.

Vi har aldrig haft så travlt, som efter coronaen kom.

John Møller Pedersen

Dobbelt så stort overskud

Regnskabet for 2020 viser det bedste resultat, virksomheden har haft de seneste fem år. Overskuddet er mere end fordoblet, og det skyldes blandt andet den pandemi, der har påvirket Danmark og resten af verden i halvandet år, og det stigende fokus på klima og grønne områder.

- Da Mette Frederiksen lukkede Danmark ned den 11. og 12. marts 2020, fik vi rigtig travlt. Der blev folk sendt hjem, og de fik øje på de her haveprojekter, som de havde udskudt, fortæller John Møller Pedersen.

- Vi har aldrig haft så travlt, som efter coronaen kom, fortsætter han.

 John Møller Pedersen kom til Birkely A/S for seks år siden, og som i alle andre brancher går det op og ned som anlægsgartner, men corona har sat et skub i antallet af ordrer det seneste halvandet år. Foto: Louise Holmgaard Nielsen

En anden grund til dette kan også være være, at folk har fået flere penge mellem hænderne. Desuden er der godt gang i byggebranchen i Nyborg men også i Odense, hvor Birkely A/S også har en afdeling. Her har de blandt andet været en del af arbejdet med letbanen, som har beskæftiget fire-fem mand hele vinteren.

Annonce

Vil gøre tingene rigtigt første gang

John Møller Pedersen betegner Birkely A/S som traditionelle anlægsgartnere, og det har de altid været. De har altid gået op i at gøre tingene rigtigt første gang. Derfor har alting også sin egen plads på værkstedet, som enten står på rad og række på gulvet eller hængt nøje op på væggen.

Alting står sirligt på række eller hængt op hos Birkely A/S. Det er vigtigt, at tingene virker og står på rette plads. Derfor har de også en mand ansat til at sørge for, at alle maskiner bliver rengjort, virker og står klar til brug næste morgen. Foto: Louise Holmgaard Nielsen

Men selvom opgaverne med at klippe en hæk og fælde et træ ikke har ændret sig over årene, så har arbejdsgangen alligevel ændret sig en del.

- I gamle dage, hvis en privat skulle have lavet et projekt, kunne de godt finde på at hive fat på to, tre eller fire anlægsgartnere, og man skulle lave et tilbud til dem, og der gik priskrig i den. Det gør jeg stort set aldrig mere. De ved godt, at det er svært at finde en håndværker, så når jeg er ude, får jeg stort set altid en ordre med hjem. Det handler ikke så meget om prisen mere, men om hvornår vi kan få det lavet, fortæller John Møller Pedersen.

Herudover er behovet for dokumentation også steget væsentligt. Specielt på de større projekter.

Hvad laver Birkely Anlægsgartner A/S?

Anlægsgartnerne laver alt omkring en bygning. De slår græs, planter træer, klipper hæk, laver træterrasser, indkørsler og flisearbejde både hos private og erhverv.

Hos Birkely A/S har de tre farver, de går ud fra. Grøn, grå og hvid.

Den grønne gartner laver alt inden for botanikken, det der kan vokse, mens de grå gartnere lægger indkørsler, og har alt med fliser, sten og grus at gøre.

Udover disse to har de også en hvid, som er vintertjenesten, hvor de blandt andet sørger for at salte om vinteren.

Det, der fylder mest hos Birkely A/S, er den grå afdeling. Den fylder omkring 65 procent af deres omsætning.

- Vi skal hele tiden kunne dokumentere vores arbejde, fordi marginalerne er så små, og der er ingen, der gider at betale for ekstraarbejde. Der er nærmest kommet amerikanske tilstande. Kunderne er krævende både til de store projekter men også privatkunderne, siger John Møller Pedersen.

Annonce

Stærkt forankret på hjemmebanen

Birkely A/S har tidligere haft arbejde både på Sjælland og i Jylland, men med afdelinger i Nyborg og Odense får de i øjeblikket rigeligt med opgaver her på Fyn.

De har blandt andet været med til at lave Torvet i Nyborg, forskellige ting hos Nyborg Strand og samtidig har de vedligeholdelsesopgaver hos Nyborg Gymnasium, Daloon og Koppers.

- Nyborg er en pæn stor by og Odense endnu større, så for lokale anlægsgartnere som os, så er der rigeligt i lokalområdet. Vi er stærkt forankret i Nyborg. Det er jo vores hjemmebane, siger John Møller Pedersen.

Birkelys historie kort

Jesper Birkely startede i 1991 som selvstændig anlægsgartner. Det var med drømmen om at skabe en virksomhed, hvor kvalitet og kreativitet var i højsædet.

Det startede som et deltidsfirma, mens Jesper Birkelys kone Maria Antkowia underviste på handelsskolen. Det ændrede sig dog, da Jesper Birkely medvirkede i TV2-serien "Godt begyndt", den første serie af sin art om at gå styr på hus og have.

I dag er Maria Antkowiak fuldtid i firmaet, hvor hun står for bogholderi, lønregnskab og markedsføring, mens Jesper Birkely stadig er ejer dog sygemeldt frem til udgangen af året. De har i øjeblikket 32 ansatte.

John Møller Pedersen kom til Birkely A/S som driftsleder for seks år siden.


Annonce
Annonce
Lokalavisen Nyborg

Vil holde gang i hjulene med midlertidig bane: Disc golf ved Grønnehave må vente

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nyborg

Bamser, citroner og nøgne kroppe: Niels Erik laver kunst, der underholder og overskrider grænser

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Hvad skal du lave i efterårsferien? Mød Hr. Skæg, lav en drage eller skær et (u)hyggeligt græskar

Lokalavisen Nyborg

Borgmestergården inviterer indenfor bag facaden: Prøv det, der normalt kun foregår for lukkede døre

Lokalavisen Nyborg

Når rejsen skifter retning: - Hvis du skal være en succesfuld iværksætter, skal du også ændre planen

Lokalavisen Nyborg

Her kan du stemme på de nominerede til Byens Bedste Nyborg 2021

Lokalavisen Nyborg

Tappenstregen dropper maden: Gratister løb med smagsprøverne

Lokalavisen Nyborg

Lokale indsjæle hyldet med priser: - Det hele startede som en skør idé, og i dag blev den om nogen til virkelighed

Lokalavisen Nyborg

Skide godt: Erik Ballings hædersplads indviet - igen

Lokalavisen Nyborg

Hvem åbner hurtigst en østers og sabler en champagne?

Lokalavisen Nyborg

En lang bustur afgjorde måske kampen: SUS Nyborg spillede i weekenden mod Sønderborg Håndbold

Lokalavisen Nyborg

Klumme: Landets førende mølleekspert og Lille Mølle

Lokalavisen Nyborg

Spil disc golf og mød Danmarksmesteren i efterårsferien

Lokalavisen Nyborg

Lokalt opgør med både kampjubilæum og et nederlag

Lokalavisen Nyborg

Billardklubben modtager støtte efter en hård tid

Lokalavisen Nyborg

Innovation award 2021: Nyborg vil sætte pris på kreative unge

Lokalavisen Nyborg

Stor mangel på anlægsgartnere er en udfordring

Lokalavisen Nyborg

Friskrøget laks lige til døren: Familie starter røgeri i den gamle brugs i Ullerslev

Lokalavisen Nyborg

Røde, gule og blå hjerter i Nyborgs bybillede - men hvorfor?

Lokalavisen Nyborg

Træd ind i ny livsstilsbutik fyldt med hjemlig hygge: - Jeg er så langt fra en webshop, som man kan komme

Lokalavisen Nyborg

Et frosset fortidsminde: Oplev ny særudstilling på Borgmestergården

Lokalavisen Nyborg

Foredrag for pårørende til kræftpatienter

Lokalavisen Nyborg

Fra teenageværelset i Ullerslev til de store scener landet over: Jakob Thrane udkommer nu med sit første onemanshow

Annonce