Annonce
Lokalavisen Nyborg

Før og nu: Ørbæk Forsamlingshus

Ørbæk Forsamlingshus blev opført i 1903. Foto: Ørbæk Lokalhistoriske Arkiv
Nyborg Lokalhistoriske Arkiv er fordelt på tre lokalarkiver i henholdsvis Nyborg, Ullerslev og Ørbæk. Lokalarkiverne har til formål at indsamle, registrere, opbevare og formidle vores fælles lokale hukommelse.
Annonce

Ørbæk: Førhen skulle enhver landsby med respekt for sig selv have et forsamlingshus. Således også Ørbæk, hvor forsamlingshuset blev opført i 1903.

Det lå på Sentvedvej i nærheden af skolen og kirken.

Indtil skolen fik egen gymnastiksal i 1960, blev der også lavet gymnastik i forsamlingshuset.

Derudover var huset til glæde og gavn for byen i næsten 70 år.

Bygningen som sådan ligner sig selv udefra, men indvendig er der sket store forandringer. Foto: Ørbæk Lokalhistoriske Arkiv

Her var afstemningssted, når der var valg. Der blev afholdt foreningsmøder, folkedans og dilettant. Der var også private fester og foreningsfester. Der er nok en del, der stadig kan huske da de gik til bal i forsamlingshuset i deres unge dage.

I 1973 blev der opført en sportshal bag ved skolen. Her var der ud over sportsfaciliteter også køkken og selskabslokaler, hvorfor forsamlingshuset blev overflødigt og nedlagt som forsamlingshus i 1974.

Ørbæk Forsamlingshus

  • 1903 Forsamlingshuset bliver opført
  • 1973 Hallen bliver opført
  • 1974 Forsamlingshuset nedlægges
  • 1974 Bibliotek og Lokalhistorisk Arkiv flytter ind
  • 2011 Bibliotek og arkiv flytter ud
  • 2012 Skolen overtager bygningen

Biblioteket, der hidtil havde haft til huse i skolens kælder, havde brug for mere plads. Derfor var det belejligt at flytte ind i det tidligere forsamlingshus. Her blev der også plads til Lokalhistorisk Arkiv.

Så gik der næsten 40 år.

Selv om skolen var udvidet med tilbygninger flere gange, manglede der stadig plads, og man ville også gerne bruge biblioteksbygningen til undervisning. Derfor flyttede bibliotek og lokalhistorisk arkiv til den sidste nye tilbygning til hallen med en kort ”mellemlanding” i det gamle posthus.

I 2012 blev det gamle forsamlingshus således en del af skolen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Hækl Ærøske badehuse

Annonce