Annonce
Lokalavisen Nyborg

Før og nu: Kommandantgården i garnisonsbyen

Kommandantgården lå helt op til Møllebroen i den vestlige ende af torvet som modstykke til rådhuset. Indtil 1870’erne stod den endnu med sine oprindelige bindingsværksmure på en høj sokkel. Facaden blev senere overpudset. Foto: Nyborg Lokalhistorisk Arkiv, 1896
Nyborg Lokalhistoriske Arkiv er fordelt på tre lokalarkiver i henholdsvis Nyborg, Ullerslev og Ørbæk. Lokalarkiverne har til formål at indsamle, registrere, opbevare og formidle vores fælles lokale hukommelse. Og gøre det tilgængeligt for dig, vi håber du vil læse med i lokalarkivets faste klumme her.

Hen over sommeren har museet haft en udstilling om Nyborg Torv igennem 500 år. En måske lidt glemt del af torvets bygningshistorik er Kommandantgården, der oprindelig var blevet bygget af private omkring 1750. I 1809 købte staten bygningen, der fra da af og frem til garnisonens flytning fra byen fungerede som tjenestebolig for den militære kommandant og dermed blev en central bygning i byens status som fæstnings- og garnisonsby.

Som det fremgår af billedet fra 1896, lå bygningen på samme side af slotsgraven, som biblioteket gør nu blot længere fremme mod broen over slotsgraven.

Foran det smukke palæ blev der musiceret en gang ugentlig på hverdage samt søndag formiddag. Til garnisonen var der tilknyttet et musikkorps på 20 musikere, som forestod koncerterne. Navnlig søndagskoncerten samlede altid et større publikum fra Nørregade midt hen over torvet til ”Møllebroen”. Som ved andre centrale steder i byen var der skildvagter ved Kommandantbygningen, der hyppigt skulle afløses.

Annonce

Hver morgen klokken fem blæste en trompeter ved Hovedvagten i Adelgade reveillen (”Op! Op! Op!) og marcherede til torvet og videre til ravelinen, dvs. den fremskudte post foran Landporten, hvor han begge steder gentog den lille opkvikkende melodi. Borgere kendte de militære signaler ud og ind ved disse afløsninger. Dag og nat kom og gik patruljer her, og der blev afgivet honnør døgnet rundt.

Om kommandantgården

Cirka 1750. Opført af Kaptajn Dines Lemming.

1784. Solgt til kammerråd og toldinspektør Jens Taulo Svitzer.

1809. Solgt til Kongen dvs. staten. Kommandantbolig frem til 1913.

Herefter dommergård frem til nedrivningen i 1935/36.

Ved særlige lejligheder som for eksempel på kongens fødselsdag spillede Kommandantgården ligeledes en særlig rolle. Her drog musikkorpset gennem byen ledsaget af et kompagni og spillede undervejs forskellige marchmelodier.

Foran Kommandantgården spilledes der tre stykker. Særlig populær var ”Den tapre landsoldat”, der kom frem under treårskrigene 1848-51. Den halve by fulgte med gennem byen og sang med på ”Landsoldaten”. Klokken 12 præcis ved sådanne lejligheder åbnedes portene i Kommandantgården og kommandanten red ud, så det gungrede i broen (n.tv. på billedet fra 1896) og kunne høres over hele torvet – og i nogle tilfælde også galopperede torvet rundt.

Ny forsvarsordning og nedlæggelse af garnisonen

Nedlæggelsen af garnisonen i Nyborg i 1913 var en følge af et stort og indenrigspolitisk kontroversielt forlig om forsvaret i 1909 (Fæstningen var blevet nedlagt i 1869).

Forliget indebar en helt ny forsvarsstrategi, således at tyngdepunktet i landets forsvar blev flyttet fra Jylland og Fyn i vest til øst for Storebælt til forsvar for Sjælland og en styrkelse af evnen til at kunne kontrollere sejlads igennem bælterne til og fra Østersøen. Formelt neutralt i forhold til stormagterne Tyskland og England men reelt en tyskorienteret neutralitet.

Garnisonen i Nyborg bestod ved garnisonsskiftet i 1913 af tre bataljoner under et betegnet som 5. regiment. Vedgarnisonsskiftet blev de tre bataljoner forflyttet til Sjælland, 7. og 19. bataljon til Vordingborg og 25. bataljon til Næstved. Nyborgs rolle som permanent garnisonshjemsted med militær tilstedeværelse i byen i op mod 400 år ophørte dermed.

Ved garnisonens flytning stod Kommandantgården og Hovedvagten i Adelgade tilbage som reminiscenser fra garnisonstiden. Kommandantgården fungerede efterfølgende som dommergård. Her havde dommeren embedsbolig i stuen og kontorer på 1. sal frem til bygningen blev nedrevet i 1935/36 og gav plads for biblioteket, der blev bygget i 1938/39. Hovedvagten blev nedrevet cirka samtidig i 1935 i forbindelse med det store gadegennembrud.

Nyborg Bibliotek. I baggrunden Borgmestergården, hvor biblioteket havde lokaler sammen med museet fra 1917 og frem til indvielsen af den ny biblioteksbygning i 1940. Foto: Nyborg Lokalhistorisk Arkiv
Annonce
Annonce
Lokalavisen Nyborg

Røde, gule og blå hjerter i Nyborgs bybillede - men hvorfor?

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nyborg

Et frosset fortidsminde: Oplev ny særudstilling på Borgmestergården

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

En intens og tæt kamp ender med nederlag til Nyborg

Lokalavisen Nyborg

Foredrag for pårørende til kræftpatienter

Lokalavisen Nyborg

236 frivillige hjælpere klar til stort håndboldstævne

Lokalavisen Nyborg

Lige ved og næsten: SUS Nyborg tabte åbningskampen i 3. division

Lokalavisen Nyborg

NGIF fodbold tog en kamp for holdet

Lokalavisen Nyborg

Klumme: Skal vi alle være ’mainstream’?’

Lokalavisen Nyborg

Endnu en weekend med mange arrangementer

Lokalavisen Nyborg

Ildsjæle blev hyldet med 100.000 kroner

Lokalavisen Nyborg

Tidligere ørbækdreng laver nyt samarbejde med biografen

Lokalavisen Nyborg

Byens Bedste giver noget tilbage: En hyldest til de ildsjæle, som gør en forskel

Lokalavisen Nyborg

Der blev kørt rigtig stærkt: Nyborg Cykle Klub afholdt klubmesterskab i flot vejr

Lokalavisen Nyborg

Træt af arbejdsvilkårene hos det offentlige sundhedsvæsen: Nu er Mathilde startet som selvstændig i Nyborg

Lokalavisen Nyborg

Strand og skov er ikke nok: Folk vil også have en god historie

Lokalavisen Nyborg

Plads til glæder og sorger: Helle vil gerne skabe Helle-Stedet for dig

Lokalavisen Nyborg

Nyt høstmarked kommer til Ørbæk

Lokalavisen Nyborg

Stor succes på Torvet: Malou og familien satte gang i gaden

Lokalavisen Nyborg

Jørgen har 50 års jubilæum

Lokalavisen Nyborg

Byens Bedste Nyborg 2021: Indstillingen er slut, men det er Byens Bedste langt fra

Lokalavisen Nyborg

Boganbefaling: Bogen om dig som menneskedyr

Lokalavisen Nyborg

Sidste chance: Har du indstillet dine favoritter?

Lokalavisen Nyborg

Fra tømrer til filialdirektør: Jesper har altid sagt sin mening - og det gav ansvar

Annonce