Nyborg: På Østfyns Museer brænder de for historien. Det kan du selv opleve, når de hver sidste onsdag i måneden fra januar til maj afholder fyraftensforedrag.
Her vil medarbejderne på skift vise deres gejst for historien og fortælle om et aktuelt historisk emne, som de interesserer sig for og arbejder med.
Turneringspladsen: Sparring, Sport og Skuespil
Det første foredrag starter onsdag den 26. januar klokken 17-18. Her vil museumsinspektør Jonas Kragegaard fortælle om alt fra slagsmål og sportsånd til snyd og semierotisk fanfiction. Han fortæller om turneringer, og om hvordan disse udviklede sig i løbet af middelalderen og renæssancen.
Lejesoldater i Nyborg
Det næste foredrag er onsdag den 23. februar i samme tidsrum. Her står museumsinspektør Nicolai Knudsen for foredraget. I århundreder var lejesoldater en fast del af den danske hær. Derfor vil Nicolai Knudsen fortælle om tyske landsknægte, grusomme polakker og et kongevælde, der baserede sin magt på soldater udefra.
Hør om hør: Hørproduktionen fra arkæologiske fund til nutid
Onsdag den 23. marts klokken 17-18 er det museumsinspektør Sara Agnete Hanghøj og arkæolog Christoffer Pelle Hagelquists tur til at fortælle om hør. Hør har været dyrket i Danmark i årtusinder og er blevet spundet til tekstiler til krop og hus. Arkæolog Christoffer Pelle Hagelquist og ph.d. i materiel kultur Sara Agnete Hanghøj fortæller hørrens historie.
Sagn og sandhed: Når undren bliver til folkesagn
Undren har nogle gange efterladt sig forklaringer i de stedlige fortællinger og de gamle sagn. Det vil museumsinspektør Ditte Larsen fortælle mere om den 27. april klokken 17-18. Her vil hun kaste lys over nogle af de finurlige steder og fantastiske forklaringer, som de igennem tiden har ført til.
Mogens Clemmensens restaureringer
Onsdag den 25. maj klokken 17-18 er det museumsinspektør Mette Ladegaard Thøgersen, der fortæller om et af hendes store interesseområder. Nyborg Slot var også for 100 år siden igennem en større restauration. Dengang var det arkitekten Mogens Clemmensen, der stod bag, men Nyborg Slot var langt fra hans eneste projekt. Mette Ladegaard Thøgersen har sat sig ind i den visionære og alsidige mands omfattende livsværk.
Alle foredrag varer cirka en time, og deltagelse er gratis. Tilmelding er nødvendig grundet begrænset antal pladser.