Annonce
Lokalavisen Nyborg

Fiskeparadis midt i byen

Med snøren i Slotssøen. Foto: Anette Hyllested
En fisketur i Nyborgs voldgrave er en unik oplevelse, for ingen andre steder på Fyn kan man fiske midt inde i en by i et 800 år gammelt voldanlæg - omgivet af slot, vandtårn, byport og idyl. En mageløs middelalderkulisse at fiske i, siger formanden for Nyborg Sportsfiskerforening.
Annonce

Nyborg: Du behøver hverken waders eller termotøj, hvis du vil fiske i Nyborg.

Det er selvfølgelig praktisk, hvis man vil fiske ved kysten - østkysten fra kommunegrænsen i nord og helt til kommunegrænsen i syd rummer mange fine fiskepladser - men i Nyborg kan man også bare tage ind til midtbyen med fiskestangen over skulderen og et par sandaler på fødderne.

- At vi har søer og voldgrave fyldt med fisk midt inde i byen er helt unikt - i hvert fald her på Fyn, siger formanden for Nyborg Sportsfiskerforening, Frank Hansen.

Nyborg Vold er er et yndet udflugtsmål for gåture, løbeture, søndagsture, stævnemøder, kælketure (dengang, der var sne) og, hvis man spørger Frank Hansen, også et vidunderligt og enestående udflugtsmål for lystfiskere.

- Her er så smukt og en meget autentisk stemning. Når man står her med sin fiskestang, står man i en mageløs middelalderkulisse, siger Frank Hansen og fremhæver, at vandsystemet med sine dæmninger og voldgrave, der blev anlagt og udbygget fra begyndelsen af 1200-tallet og frem til midten af 1600-tallet, stadig fungerer - og mange steder på samme vis, som det "altid" har gjort. Fascinerende at tænke på, synes han.

Dengang som nu kom vandet fra Vindinge Å.

Formandens tre favoritter og et par tip

Frank Hansen, 65 år - har været formand for Nyborg Sportsfiskerforening, som tæller cirka 150 medlemmer, i snart 10 år.

Han er født og opvokset i Nyborg og har tre fiske-favoritsteder i Nyborg Kommune.

1. Nyborg Vold som beskrevet i denne artikel. I Ladegårdssøen og Slotssøen kan man fange gedde, aborre, ål, suder, skalle, brasen og rimte. De samme fisk findes i voldgravene, men her er også karper.

2. Kongshøj Å, som han kalder for perfekt, for den slynger sig naturligt i de såkaldte mæanderslygninger, og den står med urørte bredder. Her kan man fange havørred, bækørred, regnbueørred og ål.

3. Vindinge Å, fordi den er utrolig rig på fisk og er en historisk og kulturel perle i kraft af sin betydning for Nyborg Slot og by, siger Frank Hansen. I Vindinge Å er der havørred, bækørred, regnbueørred, gedde, aborre, ål, skalle, brasen og rimte.

For alle steder gælder, at man skal have tilladelse til at fiske, og det får man i form af et fiskekort, som man køber på Fiskekort.dk, og så er man meldt ind i Nyborg Sportsfiskerforening. Foreningen har lejet fiskeretten de nævnte steder af Nyborg Kommune.

Foreningen har også fiskeret ved Holsted Å, Ørbæk Å, Odense, Lindved og Stavids Å.

Tip: Vil man ud til havet, anbefaler Frank Hansen den fynske østkyst omkring Nyborg, hvor der mange steder er havørreder året rundt. Det skyldes, at mange havørredbærende vandløb munder ud på strækningen.

Lystfiskere kan også ofte få succes, hvis de kaster snøren i den tidligere færgehavn i Nyborg ved de gamle moler. Lige nu er der særligt sild og hornfisk, men her er også fladfisk, makreller og torsk. Også her, som ved næsten alle kyster i Danmark, skal man forinden have købt et fisketegn. Det kan man gøre på borger.dk

Annonce

Ud igen

Man skal ikke fiske ved Nyborg Vold, hvis man er på jagt efter retter til middagsbordet, for alt, hvad man fanger, skal sættes ud igen. For at skåne fiskene må man heller ikke bruge kroge med modhager.

- Man skal fiske her for stemningens, hyggens og sportens skyld, siger Frank Hansen, der godt kan pleje sit jagtinstinkt uden at skulle spise sit bytte.

Genudsætnings-kravet har varet i cirka ti år, for da gedderne begyndte at forsvinde, blev det klart for alle, at så var de andre fisk også på retur, for det er dem, gedderne lever af.

I dag er der igen mange fisk, fortæller Frank Hansen, og det afslører den årlige gedde-konkurrence også. I år er den corona-aflyst, men ellers er det almindeligt at fange gedder i plus-ti-kilo-klassen under konkurrencen.

Annonce

Børn og fiskekort

Frank Hansen fremhæver Nyborg Vold som et ideelt sted at fiske med børn. For voldgravene er gravet med skråninger, så der ikke pludseligt bliver dybt. Derfor sker der ikke det store, hvis barnet falder ned i vandet.

Børn under 12 år har ret til at fiske gratis med medestænger på volden, for sådan har det været i generationer. Men alle andre skal i princippet have det nødvendige fiskekort, som man kun kan få ved indmeldelse i Nyborg Sportsfiskerforening. Kortet gælder et år, men så er der også 67 kilometer fiskevand til rådighed i særligt Nyborg Kommune.

Af hensyn til dem, der blot vil hyggefiske på volden en gang imellem, er det dog også muligt at købe dagkort. Kortet gælder på voldgravens såkaldte nedre stykke fra Slotsmøllen på torvet foran slottet til udløbet i Østerhavnen.

Slottet er under renovering, men roderiet til trods er det en mageløs middelalderkulisse at fiske ved, synes Frank Hansen. Foto: Anette Hyllested
Alt, der kommer på krogen, skal af igen. Man fisker for alt andet end føden ved Nyborg Vold. Foto: Anette Hyllested
Vandværkstårnet ved den del af voldgraven, som hedder Vandværksgraven. Foto: Anette Hyllested
Vandet foran Naturbroen er fra den del af voldgraven, som hedder Vandværksgraven. På den anden side af broen skifter navnet til Sygehusgraven. Foto: Anette Hyllested
Hr. og fru And lever et forholdsvist beskyttet liv på volden. Dog kan gedderne godt finde på at snuppe en ælling. Foto: Anette Hyllested
Frank Hansen har også tidligere været formand for Nyborg Sportsfiskerforening. Senest har formandskabet varet foreløbig 10 år. Foto: Anette Hyllested
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Ballet i Landporten

Lokalavisen Nyborg

Magiske aftener i Nyborg

Lokalavisen Nyborg

Smuk aftentur

Lokalavisen Nyborg

Fotogene brumbasser

Annonce