Annonce
Lokalavisen Nyborg

Fra fællesskab til selvstændighed: - Nyborg er et sted, der føder folk, som gerne vil lave kunst

Maria Clante har udgivet sin første single. Hun er blevet hjulpet godt på vej af det kreative miljø og lokale ildsjæle i Nyborg. Foto: Louise Holmgaard Nielsen
Maria Clante søgte tilflugt ved haven og bølgernes brusen, hvor hun også har samlet en stor inspiration til sit musikunivers om hjertekvaler og ungdomstvivl. Hun kunne dog ikke have gjort det uden hjælp og inspiration fra sin barndomsby Nyborg.

Nyborg: - I stay to watch you fade away. I dream of you tonight. Tomorrow you'll be gone. It gives me time to stay.

Fireårig Maria Theresa Leth Clante går rundt med sin fars Saybia CD knuget i hænderne i sin børnehave og er helt opslugt af sangen "The second you sleep", som hun kan udenad.

Interessen for musik var stor allerede fra barnsben, og siden har Maria Clante været en del af Nyborgs brede musikmiljø fra Danehofgarden til rockmusical.

Annonce

I dag har Maria udgivet sin første single under kunstnernavnet Maria Clante, og det er især det specielle musiske miljø i Nyborg, der har givet hende mod til at tage det første skridt på vej mod drømmen om at leve af det kreative fag.


Min tid i Nyborg har lært mig at tro på de idéer, jeg har. Jeg tror, fordi jeg har set mange ildsjæle, som har gjort noget anderledes, har det givet mig en ro til, at hvis der er noget, jeg bliver nødt til at gøre, så skal jeg også gøre det

Maria Clante


Fristed i musikken

For Maria Clante har musikken altid været et sted, man kan forsvinde ind i både alene og sammen med andre. Det har også været et sted, hun har søgt hen, når hun har haft brug for at komme af med noget.

- Jeg har altid haft et stort behov for at udtrykke mig. For mig har musikken fungeret som en dagbog, ligesom mange af de tekster jeg skriver til min musik, er dagbogsnotater, som er skrevet om i større eller mindre grad.

- Jeg synes virkelig, at musikken er et sted, hvor man kan lege og eksperimentere rigtig meget, og så synes jeg, det er smukt, at musik kan få folk til at finde sammen og skabe et rum for følelser, som man måske ikke vidste, man havde brug for, fortæller hun.

For to år siden flyttede Maria Clante til København, men hun kommer ofte tilbage til Nyborg, og hver gang hun gør det, tager hun ned til vandet og gerne ved Teglværksskoven. Her er der en helt speciel stemning, som man ikke finder i storbyen.

- Musik er et frirum for mig. Jeg føler, at nærmest alt man hører eller ser, kan blive omsat til musik. Jeg er meget inspireret af at være i naturen. Det tror jeg også kommer af, at jeg er opvokset her. Jeg slapper helt klart mest af, når jeg er ved vandet, forklarer Maria.

Annonce

Fra tilfældigheder til system

I dag er Maria Clante 24 år og kan skrive sangskriver, underviser som bandleder og i sangskrivning og festsanger på CV'et. Men det startede i det små i Danehofgarden med en klarinet i munden.

For dengang otteårige Maria var det dog ikke så småt men en kæmpe oplevelse at rejse rundt med den store garde. Efter tre år valgte hun at kaste sig over guitaren i stedet, og ligesom med klarinetten havde hun en lyst til at skabe sit eget og styre væk fra nodepapiret foran hende.

- Både Danehofgarden og musikskolen var et meget rummeligt og dejligt miljø at lære i, men jeg oplevede hele tiden, at selvom jeg havde fået noget for, så kom jeg altid til at sidde og prøve at lave noget selv. Det var jo ikke bevidst, men det skete.

Blå bog

  • 24 år
  • Vokset op i Nyborg med sine forældre og søster
  • Har spillet i Danehofgarden, på Nyborg Musikskole, medvirket i rockmusicalen, spillet hovedrollen på Nyborg Gymnasiums forestilling i 2017 og undervist på ungdomsskolen til Musikstarter og på Teatercamp på volden i sommer
  • Gik på Oure efterskole på musiklinjen, hvor det var et krav, at de skulle skrive egne sange
  • Startede på et sangskriverkursus med Tue West på Grundtsvigs højskole
  • Lancerede den 2. juli sit soloprojekt "Maria Clante" med singlen "Over dig", hvor blandt andet Johanne Milland medvirker på kor og Toke Lynggaard på guitar

På efterskolen i Oure fik hun for første gang muligheden for at sætte sine tekster og sange i system, så der rent faktisk kom en færdig sang ud i sidste ende. Hun startede oprindeligt på fodboldlinjen, da hun i en årrække spillede mere fodbold end musik, men en skade i hendes ankel gjorde, at hun måtte skifte linje.

Rejsen herfra i musikkens verden tændte noget i hende, som har brændt for fuld styrke lige siden.

- Min tid i Nyborg har lært mig at tro på de idéer, jeg har. Jeg tror, fordi jeg har set mange ildsjæle, som har gjort noget anderledes, har det givet mig en ro til, at hvis der er noget, jeg bliver nødt til at gøre, så skal jeg også gøre det, forklarer Maria Clante.

Annonce

Laver alt selv

Med sin nye single "Over dig", som udkom fredag den 2. juli, har Maria ordnet alt selv. Både tekst, musik, udgivelsen og PR. Hun har produceret sangen sammen med producer Wiliam De Waal.

Det er især det trygge miljø i Nyborg, som har givet Maria sin skabertrang til at kreere noget selv og til at finde troen på, at hun godt kan.

- Musik er et frirum for mig. Jeg føler, at nærmest alt man hører eller ser, kan blive omsat til musik, fortæller Marie Clante, som netop har udgivet sin første single "Over dig". Noget hun ikke kunne uden den store støtte og hjælp fra sit bagland i Nyborg. Pressefoto

- Jeg har nok altid ønsket at være i et band som Shit & Chanel, et 80’er orkester med vildt mange seje kvinder, men det var bare som om, at jeg lærte at skabe en masse selv, fordi jeg begyndte at producere. Jeg følte, det gav mig en enorm stor kunstnerisk frihed, at jeg bare kunne gå ind og arbejde med det, når jeg selv ville, og når jeg selv følte mig inspireret, fortæller Maria Clante.

Maria har brugt det seneste år på at finpudse singlen, og det er ikke den sidste fra hendes hånd.

- Jeg ville elske at kunne leve af det her, men jeg håber bare, at nogle får lyst til at lytte til det og mærker noget nede i maven. At det kan sætte noget i gang hos folk, og så ville det være fantastisk, hvis der var nogle, der fik følelsen af, at det var deres sang, fortæller Maria Clante og supplerer:

- Der er også de helt store drømme, men dem tror jeg, vi venter med.

Maria Clante har udgivet sin første single. Hun er blevet hjulpet godt på vej af det kreative miljø og lokale ildsjæle i Nyborg.
Annonce
Annonce
Lokalavisen Nyborg

Tidligere politiassistent udgiver endnu en bog

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nyborg

Tatovørkunst, maskedans og et opgivet korstog: Grønland er i fokus under Norden i Nyborg

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Veldrevet foreningshus tvunget til at holde lukket i 11 måneder: Nu går snakken atter om billardbordet

Lokalavisen Nyborg

Et døgn med natur og kultur

Lokalavisen Nyborg

Insektmonstre indtager byen

Lokalavisen Nyborg

Hvem skal bo i Vestervold? Vide rammer for fremtidig brug af ombejlet borgerhus

Lokalavisen Nyborg

Præmieskydning i Svindinge

Lokalavisen Nyborg

Hvad bliver næste forestilling? - Nyborg Voldspil skubber udmelding om kommende opsætninger

Lokalavisen Nyborg

AOF klar med udendørs torsdagskoncerter for alle: - Det skal være folkeligt og fornøjeligt

Lokalavisen Nyborg

Åbent hus i Ørbæk Billard Klub

Lokalavisen Nyborg

En uge med bulder og brag: Her er ugens sommerfotos

Lokalavisen Nyborg

På udebane som BZ'er: Tidligere voldspiller finder nye veje

Lokalavisen Nyborg

Ørbækker er ny klubpræsident for Rotary

Lokalavisen Nyborg

Danehofspillet  i 1939 – og begyndelsen på en lang tradition

Lokalavisen Nyborg

Sild er inde i en stime: Går som varmt brød

Lokalavisen Nyborg

Minna kunne ikke blive præst på grund af sin seksualitet: - Det var mit højeste ønske, men det kunne ikke lade sig gøre

Lokalavisen Nyborg

Fra kaos til kunst

Lokalavisen Nyborg

Charlotte og Poul var tæt på krigen, men oplevede den ikke på tæt hånd: - Det var som 1001 nats eventyr

Lokalavisen Nyborg

Tre strygere og én fløjte

Lokalavisen Nyborg

Loppeguld greb om sig: Søren har åbnet ny genbrugsbutik

Lokalavisen Nyborg

Gammel hestevogn blev til blomsterbed: Farverne skal give Torvet liv igen

Lokalavisen Nyborg

Flotte tider til nyborgensiske svømmere

Lokalavisen Nyborg

Horehuset og Dirch Passers tip-tip-oldemor: Ullerslevs historie skal frem i lyset

Annonce