Annonce
Lokalavisen Nyborg

Friskole ansætter tredje leder på tre år: - Jeg har en ambition om at følge skolebørnene gennem alle 10 år

Jesper Vognsgaard foran Nyborg Friskole, hvor han tiltræder som skoleleder 1. januar 2022. Foto: Søren Tideman Lassen
Efter en turbulent tid med tre lederskift på lige så mange år, har Nyborg Friskole nu sat navn på den mand, der skal sikre stabilitet på skolen fremadrettet. Fra 1. januar er Jesper Vognsgaard skoleleder for friskolen.

Nyborg: Siden 2018, hvor Bent Gangelhof stoppede som leder på Nyborg Friskole efter 22 år på posten, har friskolen oplevet udfordringer med at finde en permanent afløser.

Først valgte Kenneth Bukhave at sige stillingen op efter to år, hvorefter et konsulentfirma blev hyret til at finde den rette afløser, og Thomas Kjær Nielsen blev ansat.

Men han var tilsyneladende ikke den rette, og i begyndelsen af oktober opsagde bestyrelsen derfor samarbejdet med ham efter blot 10 måneder. Siden har der været arbejdet intenst på at finde en ny skoleleder.

Annonce

Den person er nu fundet, og valget er faldet på Jesper Vognsgaard, der har en fortid som lærer og forstander på både Engelsholm Højskole samt Ollerup Efterskole.

Det fortæller formanden for skolens bestyrelse, Christina Larsen.

- Der er tale om et dedikeret skolemenneske, som fremover skal stå i spidsen for friskolen, siger hun.

Jeg har sådan snuset lidt rundt omkring de sidste fire-fem år, og har fundet ud af, at jeg er så meget skole-menneske, at jeg er draget af at vende tilbage til en skoleform, som jeg af hjertet synes er noget af det mest geniale, vi har her i Danmark.

Jesper Vognsgaard, kommende skoleleder på Nyborg Friskole

Et skole-værdimenneske

Nu er fremtiden på plads, når den nye skoleleder starter ved årsskiftet, og Jesper Vognsgaard glæder sig til at begynde arbejdet.

Den nu 54-årige Jesper Vognsgaard ved hans afskedsreception på Ollerup Efterskole i 2016. Han skal fremover stå i spidsen for Nyborg Friskole. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen

- Den her stilling var så spændende, at jeg straks var nødt til at køre ud og snakke med dem. Det er en rigtig god skole med nogle sunde værdier og en fornuftig størrelse og volumen, der gør, at man kan lave nogle ting, som jeg tror er meget berigende for os allesammen - både dem, der arbejder på skolen, og dem, der går på skolen, fortæller han.

Den 54-årige kommende skoleleder for Nyborg Friskole beskriver sig selv som et skole-værdimenneske.

- Jeg har de sidste 32 år været tæt knyttet til frie skoler. Først 27 år i arbejdsregi og de seneste fem som bestyrelsesformand. Jeg holder umådelig meget af den måde at drive skole på, og jeg er på en måde rundet af det, forklarer Jesper Vognsgaard.

Jesper Vognsgaard - Blå bog

Født i 1967 og opvokset i Vejby i Nordjylland.

Bor i dag i Ollerup på Sydfyn med sin kone Birthe og tre børn Esther, Johannes og Ellen.

Startede i 1991 på historiestudiet på Aarhus Universitet, som han færdiggjorde i 1996 med et sidefag i Film- og TV-videnskab.

Fra 1999 til 2005 var han ansat som lærer på Testrup Højskole, hvor han blandt andet underviste i historie, film og musik. Hurtigt blev han medlem af bestyrelsen i Folkehøjskolernes Forening og formand for højskolebladet.

Fra 2005 til 2008 var Jesper Vognsgaard forstander på Engelsholm Kunsthøjskole, og herefter rykkede familien og de tre børn til Fyn, hvor han figurerede som forstander på Ollerup Efterskole i perioden fra 2008-2016.

En stigende dannelsesinteresse fik ham til at søge nye veje, og i 2016 var han i to år chef for Kulturmaskinen i Odense, hvorefter han i 11 måneder besad jobbet som Bibliotekschef og Musikskoleleder i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Siden 2019 har Jesper Vognsgaard lavet undervisningsmateriale og været kommunikationsansvarlig for Sydfyns Elforsyning samt leder på et projekt om bæredygtighed.

1. Januar 2021 besidder han titlen som den nye skoleleder på Nyborg Friskole - et job han har en ambition om at beholde, lige så længe han er på arbejdsmarkedet.

Annonce

Musikerdrømme

Siden 12-års alderen har Jesper Vognsgaard spillet musik, primært på træblæsere som saxofon og klarinet.

I 2.G vekslede musik-interessen sig til en levevej, og da han blev student fra Risskov Gymnasium i Århus i 1987, levede han i en årrække som musiker, hvor han blandt andet spillede i bigbands, bluesorkestre og til adskillige musicals.

Med musikken rejste han rundt med flere orkestre i hele Europa i mange år og valgte flere gange at udskyde hans studiestart på grund af hans musikerdrømme, der blandt andet gav fornøjelsen af at spille på de mindre scener på både Roskilde-, Skanderborg- og Midtfyn Festival.

I 1991 startede Jesper Vognsgaard på historiestudiet på Aarhus Universitet, hvilket han færdiggjorde i 1996 med et sidefag i Film- og TV-videnskab.

Sideløbende med hans musiker- og studietid begyndte han at arbejde som efterskolelærer og musiklærer, hvilket forsatte herefter.

Annonce

Det rette job

Han har foruden jobbet som lærer og forstander været tilknyttet flere friskoler som konsulent, og de seneste tre år arbejdet med at lave undervisningsmaterialer sideløbende med en projektstilling for det kommende landsstævne i Svendborg.

Jesper Vognsgaard holder meget af det legende og lærende miljø. Derfor føler han, at han nu har fundet tilbage til det rette job.

- Jeg kan godt lide at være og færdes på en skole og drikke skolekaffe med de ansatte, fordi vi har en fælles nysgerrighed om at skabe de bedste rammer for børnene, der går på skolen, fortæller han og uddyber:

Jesper Vognsgaard overtager ledelsen på Nyborg Friskole ved årsskiftet, og har en ambition om at beholde stillingen resten af hans arbejdsliv. Arkivfoto: Yilmaz Polat

- Jeg har sådan snuset lidt rundt omkring de sidste fire-fem år og har fundet ud af, at jeg er så meget skole-menneske, at jeg er draget af at vende tilbage til en skoleform, som jeg af hjertet synes er noget af det mest geniale, vi har her i Danmark.

Den nye friskoleleder har heller ingen planer om at rejse lige foreløbig.

- Jeg har en ambition om at følge skolebørnene gennem alle 10 år. Og af godt hjerte så har jeg et håb om, at det er det, jeg skal bruge mine sidste 14-15 år på arbejdsmarkedet på. Den her mulighed glæder jeg mig rigtig meget til, afslutter den kommende skoleleder.

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Værsgo: 100.000 kroner til gode Danehof-idéer

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Store mængder regn forsinker byggeri af omstridt præstegård: - Vi tager ikke nogen chancer, når det handler om skimmelsvamp

Annonce
Lokalavisen Nyborg

700 frivillige til Tour de France i Nyborg: Alle har mulighed for at være med

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Større end nogensinde: Danehof sætter alle sejl til

Lokalavisen Nyborg

Fem fyraftener med brandvarm historie

Lokalavisen Nyborg

Gratis tilbud om hjælp til matematik: Ny matematikcafé åbner på Nyborg Gymnasium

Lokalavisen Nyborg

Arne og Lotte Nielsen flyttede til Tårup for over 50 år siden: - Når der er noget, der går godt, så tiltrækker det

Lokalavisen Nyborg

Nu afvikles Nytårskoncerten endelig - men kun for 500 personer

Lokalavisen Nyborg

Bager Gertz har fået en overhaling: Hyggebelysning og træpaneler skal fremme caféstemningen

Lokalavisen Nyborg

Landporten næsten så god som ny

Lokalavisen Nyborg

Friskole får 1,3 millioner kroner: Nyt aktivitetshus skal skabe liv i lille landsby

Annonce