Annonce
Lokalavisen Nyborg

Friskole får 1,3 millioner kroner: Nyt aktivitetshus skal skabe liv i lille landsby

Pengene skal blandt andet gå til at renovere Langtved Friskole og Børnehaves omklædningsrum, som lige nu er ét stort rum. Foto: Amalie Klitgaard
To puljer har valgt at støtte op om Langtved Friskoles drøm om at etablere et aktivitetshus, som ifølge skoleleder Mette Møller Bisgaard skal være "et alternativ samlingspunkt" til forsamlingshuset lige rundt om hjørnet.

Langtved: For 10 år siden så det sort ud for børne- og ungdomslivet i den østfynske landsby Langtved, da Nyborg Kommune valgte at lukke den lokale folkeskole.

Den situation vendte 180 grader, da Langtved Friskole og Børnehave blev grundlagt af en gruppe lokale frivillige - efter megen politisk modstand. Den startede ud i pavilloner bag en stald og lykkedes at overtage den gamle folkeskole i 2018.

Nu modtager friskolen en kæmpe puljepræmie på næsten 1,3 millioner kroner, der skal bruges til at renovere omklædningsrummene og oprette et fælles aktivitetshus i kælderen.

Annonce

- Det er meget vigtigt for en landsby, at have både idræt og kulturlivet aktivt i dagtimerne, eftermiddagen og aftenen. Med bedre omklædningsfaciliteter vil nogen måske synes, at det er sjovere at lave flere arrangementer i foreningsregi - både for børn, unge og voksne, siger friskolens skoleleder, Mette Møller Bisgaard.

Kønsopdelt omklædning

Lige nu bliver kælderen brugt af den lokale skytteforening og dartklub, mens idrætssalen benyttes til senioridræt, dans, indendørsfodbold for børn og af friskolen selv.

Det understreger, at et aktivitetshus og bedre omklædning løfter hele Langtved, mener skolelederen:

- Huset bliver brugt af mange andre, fordi vi har en gymnastiksal. Der kommer koblingen mellem lokalsamfundet og os, og det skal vi i større grad kunne.

Planen har hele tiden været, at omklædningen skulle deles i to, men friskolen har ikke haft tid eller råd. Lige nu er der kun et lokale, hvor piger og drenge på skift klæder om.

- Ingen børn skal føle sig presset til at overskride sin egen grænse, fordi vi ikke har faciliteterne, siger skolelederen.

Mens forældre og medarbejdere selv har stået for at renovere store dele af skolen, skal fondsmidlerne bruges på at hyre håndværkere, som har styr på lovgivningen for at renovere omklædningsrum og brug af kælderlokaler.

Annonce

Tilbud til de unge

Nu vil friskolen undersøge, om det er muligt inden for lovgivningens rammer at etablere en vej ind i kælderen. Så kan unge bruge det om aftenen, fordi de ikke skal gå igennem hele skolen.

- Det er vores forældre ønske at få ungdomslivet om aftenen tilbage igen. Men det kræver, at der er frivillige hænder, som ønsker at drive det om aftenen. Det gør vi i dagtimerne, fordi der har vi skole, og så stiller vi vores lokaler til rådighed for alle, der måtte have lyst efter arbejdstid. Men vi vil gerne være med inde over, siger Mette Møller Bisgaard.

Planen er, at både omklædningsrum og aktivitetshus skal være til for hele Langtved, men Mette Møller Bisgaard tænker især på de unge.

- Aktivitetshuset skal forstås i bred forstand som en eller anden form for klubtilbud til dem, der ikke er blevet store nok til at hænge ud selv. Der er jo ikke noget i Langtved, når man går hjem fra 4. klasse. Så går man hjem, konstaterer hun.

Skolelederen håber på at komme i dialog med lokalesamfundets unge, så de bruger pengene på de rigtige tilbud.

- Jeg er 51 år, så jeg ved ikke nødvendigvis, hvad man synes er fedt efter skoletid, griner hun.

Mette Møller Bisgaard foreslår dog, at man kunne etablere et sted til at spille spil, mens man venter på skolebussen. Eller en udendørs skater- eller parkourbane. Forslagene skal dog tages med det forbehold, at hun endnu ikke ved, hvad omklædningsrummet kommer til at koste.

Langtved Friskoles aktivitetshus

I alt modtager Langtved Friskole og Børnehave næsten 1,3 millioner kroner.

De har søgt og fået 940.000 kroner fra Nordea-Fondens Her Bor Vi-pulje, mens Landdistrikspuljen giver 350.000 kroner.

Aktivitetshuset bliver lavet i de nuværende bygninger gennem at ombygge friskolens omklædningsfaciliteter, så drenge og piger får hvert sit lokale.

Pengene skal også bruges på at renovere kælderen, som friskolen deler med skytteforeningen og dartklubben, så de kan etablere et fælles kulturhus.

Skoleleder Mette Møller Bisgaard håber på, at det kan stå færdig om 1,5-2 år, men kan endnu ikke lovet noget. Friskolen har det første opstartsmøde med fondene i januar.

Annonce

Ikke en konkurrent

Det er vigtigt for Mette Mette Møller Bisgaard at pointere, at aktivitetshuset ikke bliver en konkurrent til Langtved Forsamlingshus, der ligger ét enkelt minuts gang ned ad landsbyens hovedvej.

Aktivitetshuset skal forstås i bred forstand som en eller anden form for klubtilbud til dem, der ikke er blevet store nok til at hænge ud selv. Der er jo ikke noget i Langtved, når man går hjem fra 4. klasse. Så går man hjem.

Mette Møller Bisgaard, skoleleder på Langtved Friskole

Mens forsamlingshuset lægger lokaler til kreative tiltag som teater og musik, vil friskolen til at fokusere på idræt.

- Vi skal ikke på nogen måde ind og tage nogen af de arrangementer, som vores lokale forsamlingshus laver. For de leverer noget helt andet, som er dybt genialt, og som vi kun kan bakke op om, siger skolelederen.

Formand i Langtved Forsamlingshus, Ole Knudsen, mener heller ikke, at et aktivitetshus bliver en rival. Derimod tror han også på, at Friskolens udvidelser vil gøre godt for Langtved:

- Det er altid positivt, at der foregår noget på skolen. Friskolen har stor betydning, så unge mennesker vokser op her og ikke bare flytter med det samme. Mange flytter i forbindelse med uddannelse, men så er der en chance for, at de vender tilbage igen. Vi gør, hvad vi kan, for at holde aktivitet i gang i området, siger Ole Knudsen.

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Svag start for Nyborg i weekendens kamp

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Nyborg sejrede over Odense på udebane

Annonce
Lokalavisen Nyborg

En af Danmarks ældste biavlerforeninger: Ulrik startede sin biavler-rejse på grund af sin kone

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Margit og Benny vandt over kræften: Nu konkurrerer de ikke længere mod sygdommen, men mod hinanden i floorball

Lokalavisen Nyborg

Otte tips til at finde forsvundne forfædre

Lokalavisen Nyborg

Menneskeofringer og magiske skrubtudser: Østfyns Museer fortsætter jagten på de gode historier

Lokalavisen Nyborg

Grib cykelhjelmen og prøv mountainbike-ruten på Nyborg Vold: Efter cykelløb åbnes banen for alle

Lokalavisen Nyborg

Jens' kone fik en sjov idé, og pludselig stod Christian Prudhomme klar med pennen: Nu får hun en bonus

Lokalavisen Nyborg

Nyborg Bokseklub kæmper sig til to sølvmedaljer ved Jyske Mesterskaber

Lokalavisen Nyborg

Nyborg sejrede mod Krogsbølle i svær udekamp

Annonce