Annonce
Lokalavisen Nyborg

Gamle sten på Torvet: Bingo med nummer 91

Arkitekt Peter Holm og museumsinspektør Mette Ladegaard Thøgersen inspicerer de gamle nummersten, der nu bliver en del Torvets nye historie. Foto: Carsten Olsen
17 af de mange sten på det nyomlagte torv i Nyborg har en helt særlig historie.

Nyborg: Der er måske endnu flere.

Men med nummer 91 råber Nyborg Kommune og Østfyns Museer nu "bingo" og afblæser jagten på nogle helt særlige gamle sten.

Nummerstenene skal indgå i belægningen på Torvet, hvor en omfattende omlægning af den centrale plads ved rådhuset nærmer sig en afslutning.

Annonce


Det er et meget fint. Vi har ganske vist kendskab til flere nummersten, der ligger andre steder, men dem lader vi ligge som en del af fortællingen om byens historie.

Peter Holm, arkitekt Nyborg Kommune


Og arkitekt Peter Holm, Nyborg Kommune, har gennem længere tid haft en efterlysning af de gamle nummersten ude.

Nummerstenene forsvandt på mystisk vis i forbindelse med en omlægning af Torvet til parkeringsplads i 1963. Og selv om det så langt fra er alle de forsvundne nummersten, der er bragt til veje igen, er Peter Holm godt tilfreds med at have 17 i hus.

- Det er et meget fint. Vi har ganske vist kendskab til flere nummersten, der ligger andre steder, men dem lader vi ligge som en del af fortællingen om byens historie, siger han.

1250 tons sten

Nummerstenene blev dengang, der var markedsdage på Torvet, brugt til at markere stadeholdernes pladser.

Hvor mange, der oprindeligt var, er der ingen, der ved. Men med fundet af nummer 91 må der i sagens natur have været flere end de 17, der nu bliver lagt ned på den plads, de kommer fra.

Og så er det i øvrigt ikke fordi, der som sådan mangler sten på Torvet. Når arbejdet med at omlægge pladsen snart er tilendebragt, er det således ikke færre end 1250 tons sten, der har fundet deres plads.

Det nye torv forventes at blive indviet, når det store kommunale juletræ på pladsen bliver tændt i slutningen af november.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce