Annonce
Lokalavisen Nyborg

Gode råd efter døden: Det skal du huske, når en pårørende dør

Der er mange ting, der skal tages stilling til, når man mister en pårørende. Ældresagen kommer her med nogle gode råd. Arkivfoto: Vibeke Volder
I forbindelse med et dødsfald kan der være mange forskellige beslutninger, man skal tage, som betyder, at man måske glemmer at afmelde afdødes mobilabonnement eller slette profiler på sociale medier.

Der er mange ting, man skal huske efter et dødsfald. Her får du en række gode råd fra Ældresagen, der kan hjælpe dig på vej.

1 Dødsattest

Når en pårørende afgår ved døden, skal der laves en dødsattest af en læge, som kan bekræfte, at vedkommende er død. Når lægen først har konstateret dette, skal dødsfaldet senest to hverdage efter anmelde dødsfaldet til begravelsesmyndigheden på borger.dk.

Her skal man udfylde en anmodning, hvor man giver udtryk for, om der skal være begravelse eller ligbrænding, samt hvor og hvornår begravelsen skal finde sted, og om der skal være en præst med til ceremonien. Hvis man ikke selv er stærk på internettet, kan man få hjælp af bedemanden eller begravelsesmyndigheden.

2 Begravelsen

Når døden først er indtruffet, skal der tages stilling til begravelsen. Her kan man kontakte en bedemand, der kan hjælpe med alt det praktiske i forbindelse med dødsfaldet og begravelsen.

Og når det kommer til begravelsen, skal der også tages stilling til, om afdøde skal brændes eller begraves. Men ligegyldigt hvad man vælger, er det et lovkrav, at afdøde lægges i en kiste - også her kan bedemanden være behjælpelig.

Derudover skal man være opmærksom på, at en begravelse eller bisættelse ifølge loven senest skal afholdes otte dage efter dødsfaldet.

3 Gravstedet

Efter begravelsen følger naturligvis spørgsmålet om, hvor afdøde skal placeres. Uanset om man er medlem af folkekirken eller ej, kan man blive begravet på de danske kirkegårde. Bliver man derimod kremeret, er der mulighed for at sprede asken på steder, der eventuelt har haft en stor betydning for afdøde. Det er dog vigtigt, at man får spredt asken, da det ikke er tilladt at opbevare en urne i privaten.

4 Teknikken

En anden ting der er vigtig at sørge for, når en pårørende dør, er at få lukket ned for diverse medlemskaber og lignende. Afdødes e-boks skal afmeldes, mobilabonnement, forsikringer, medlemskaber i foreninger og avisabonnement opsiges.

Derudover kan det være en god idé at slette vedkommendes profiler eller etablere en mindeside på de sociale medier som for eksempel Facebook, så afdøde ikke fortsætter med at være synlig i det online univers.

5 Livet som enlig

Hvis vedkommende, der er død, er din ægtefælle, er der en række ting udover ovenstående, som man skal være opmærksom på at få ordnet. Hvis man har haft fælles Nemkonto, skal man sørge for at få sin egen.

Man skal få tjekket sine skatteforhold - det kan ske, at forskudsopgørelsen skal ændres efter vedkommendes død. Det betyder også, at det generelt ville være godt at kigge på økonomien, som formentlig ændrer sig, når man bliver enlig.

Og så skal bil, båd, motorcykel eller lignende omregistreres, så det ikke længere står i afdødes navn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce