Annonce
Lokalavisen Nyborg

Gode råd: Er du klar til livet med en hund?

Dyrenes Beskyttelse har samlet otte spørgsmål, man kan stille sig selv, inden man går videre i arbejdet med at få en hund. Arkivfoto: Morten Pape
At få en hund kan være en fantastisk oplevelse for familien, men det er samtidig også et stort ansvar. Dyrenes Beskyttelse har samlet otte spørgsmål, som man bør stille sig selv, inden man anskaffer sig en hund.

En hund er ikke et impulsløb men en livsstil, og det er vigtigt at huske, at en hund typisk bliver mellem 10-15 år. Det er mange år, man skal tage vare og ansvar for hunden, når man først har anskaffet sig den.

Derfor er det også en god idé nøje at overveje, om man er klar til en hundehvalp i sit liv.

Dyrenes Beskyttelse har samlet nogle spørgsmål, som man kan stille sig selv, inden man går videre med sine hvalpeplaner. Hvis der er spørgsmål, man kan svare nej på, kan det være en god idé at genoverveje, om det er nu, man skal få en hund.

1 Har du tid i hverdagen?

De fleste hunde har brug for meget motion og gerne en varierende én af slagsen. Derfor er det vigtigt, at man har tiden til det i hverdagen. Dyrenes Beskyttelse anbefaler, at man mindst sætter to timer af til sin hund hver dag.

2 Er du fysisk mobil?

For at kunne motionere en mellemstor hund, er det vigtigt, at man sætter en til to timer af til en gåtur om dagen fordelt over et par gange. Når hunden er hvalp, kan den kræve en del mere, og den har ikke nødvendigvis lært at gå pænt i snor. Store hunde kan desuden være mere fysisk udfordrende end mindre hunde.

3 Er du tålmodig?

En hvalp kan på mange måder sammenlignes med et barn. Den skal også lære alt fra starten. Derfor er det vigtigt, at man har tålmodighed til at opleve verden i øjenhøjde med hvalpen og går langsomt frem.

Det kræver ro, tålmodighed og overbærenhed at træne en hvalp. For at kunne vurdere hvordan den oplever nye ting, er det også vigtigt at kunne læse hvalpens reaktioner. Juster dens oplevelser efter det, og lad være med at presse hvalpen til noget, den ikke har lyst til.

4 Har du råd?

Det koster mange penge at have hund, og selve hvalpens pris er kun en lille del af udgiften. Herudover indgår også foder, forsikring, dyrlægetjek og udstyr. Derfor er det vigtigt at overveje, om man har luft i budgettet til at få en hund. Som udgangspunkt skal man regne omkring 1000 kroner ind i budgettet om måneden. I starten skal man nok beregne et par 1000 kroner til både udstyr, dyrlægebesøg og hvalpetræning.

5 Passer en hund ind i din livsstil?

De fleste mennesker har et job, der skal passes og måske også børn i institution eller skole. Herudover er der fritidsaktiviteter, hobbyer og ferier. Man skal huske, når man anskaffer sig en hund, at den bedst trives med en nogenlunde forudsigelig hverdag og med at være en del af familiens liv, når det er muligt. Det betyder ikke, at hunden ikke kan lære at være tryg ved at være alene hjemme i løbet af en arbejdsdag, men det er en god idé at begrænse alenetiden mest muligt.

6 Må du have en hund, hvor du bor?

Det er vigtigt at finde ud af, om man overhovedet må have en hund, hvor man bor, inden hunden flytter ind. Tjek altid med udlejer eller boligselskab, om det er muligt, og får man en tilladelse, så sørg for at få den skriftligt, så den ikke kan ændres.

7 Hvilken race passer til mig?

Der er mange forskellige hunderacer, og der er stor forskel på dem både i størrelse, udseende og temperament. Hunde af blandingsracer kan være lige så gode familiehunde som racehunde, men det er sværere at forudse, hvordan en hund af blandingsrace vil udvikle sig.

Det er vigtigt at overveje, hvilken race der vil passe bedst ind i familien. På www.koebhund.dk kan man se beskrivelser af alle racer, og hvor meget aktivering de kræver.

8 Har du plads til hunden?

De fleste hunde kræver ikke så meget plads indendørs, men vil trives med adgang til gode udendørsområder. En have er en god ting, men det er også vigtigt at have adgang til store grønne områder, hvor hunden kan blive luftet og stimuleret.

Hvis man bor i lejlighed, er det ekstra vigtigt med masser af tid til leg og motion udendørs.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce