Annonce
Lokalavisen Nyborg

Hotellets skjulte ravklump: I kælderen bor skolemuseet gratis

Kaj Bonde og hans kone var blandt dem, der kæmpede for et nyt museum til skolehistorie, og det lykkedes dem at få plads under et af Danmarks Lærerforenings hoteller. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
En ægte ravklump i strandkanten er skolemuseet, der gemmer sig i kælderen under Hotel Sinatur Storebælt.
Annonce

NYBORG: - Der er en ting alle os i Danmark, uanset hvem vi er, eller hvor vi kommer fra, har tilfælles. Vi har alle gået i skole.

Det er en af de måder, Kaj Bonde kan finde på at åbne op, når han skal vise gæster rundt på Skolemuseet i Nyborg.

Skolen er en af de ting, som Kaj Bonde og hans kone Tove må siges at være eksperter i. De er begge to pensionerede lærere, og nu har de to altså valgt at være med til at drive et skolemuseum med noget af den tid, de har fået til rådighed.

Men selvom skolemuseet har sin plads få meter fra Nyborgs kyst, så er det ikke lige det, man ville gætte på skulle befinde sig, hvor det gør.

Bygningen er meget passende ejet af Danmarks Lærerforening, men det var ikke museet, der var den primære grund til, at stedet i sin tid blev overtaget af lærerforeningen. Bygningen er først og fremmest hjemsted for Sinatur Hotel Storebælt, der er et af i alt seks hoteller, der ejes af Danmarks Lærerforening.

Skolemuseet i Nyborg

Skolemuseet blev åbnet i kælderlokalerne ved Sinatur Hotel Storebælt, hvor skolemuseet bor gratis.

Skolemuseet blev indviet i december 2014.

Museet har som udgangspunkt åbent første torsdag i hver måned. Men herudover kommer de pensionerede skolelærere gerne forbi, hvis nogen ringer og beder dem om det.

Hvert år har museet omkring 500-600 besøgende

Annonce

Skjult ravklump

Når du går ind i receptionen ved hotellet, ligner det et ganske normalt hotel. For år tilbage bestod hotellet af flere adskilte bygninger, men en dag besluttede man at forbinde dem via en gang, der gik i en halvcirkel. Den gang er nu også blevet adgangsporten ned mod skolemuseet. Efter en lille vandretur langs gangen, finder man så et skilt til skolemuseet, og et flodhestekranie, der byder velkommen til den skjulte ravklump.

Museet har ligget der siden 2014, og i alle årene har det haft Kaj og Tove som bestyrere. Tidligere var der flere pensionerede lærere med inde over, men flere af dem er efterhånden gået bort.

Man kan næsten kalde det for en form for symbiose, museet og hotellet lever i.

- Der er eksempelvis skoler, der holder jubilæum. Når de gør det, så skal de selvfølgelig se skolemuseet, og efter det har de noget spisning, og det gør de så på hotellet ovenpå. Så på den måde smider museet lidt penge i hotellet, siger Kaj Bonde.

Annonce

Ingen computere her, tak

Museumsidéen er faktisk godt og vel 30 år gammel. Den opstod, da Nyborgs gamle realskole skulle lukkes i 1988.

- På skolen var der en af Danmarks fineste samlinger af blandt andet udstoppede dyr. Dem sagde de til lærere og børn, at de bare kunne tage med hjem. Min kone og jeg og nogle af vores gamle kollegaer syntes, at det ville være ærgeligt, at sådan en samling skulle spredes, så derfor har vi nu skolemuseet, forklarer Kaj Bonde.

På museet kan de fleste nok finde noget, de engang har set på deres egne skoler. Det kan være en udstoppet ræv, noget af det man selv har brugt i sløjdlokalet eller måske Ole Bole-bogen, som man selv lærte at læse med.

- Vi dækker over mere end 100 års skolehistorie herinde, så rigtig mange kommer jo ind og ser nogle af de ting, de selv brugte. Vi har valgt, at vi vil dække al skolehistorie op til computernes indtog, siger Kaj Bonde.

Det er ikke fordi, Kaj har noget imod computerne, at de valgte den skæringsdato, men det virkede på mange måder som det mest naturlige sted at gøre det på grund af den store omvæltning computere skabte i skolerne.

- Computere gør rigtig meget godt, men det er også et sted, hvor skolerne virkelig ændrede sig. Før kunne man vise eleverne et udstoppet dyr, som de kunne se og røre ved, og det har jo klart sine fordele. Men med computere kan eleverne jo se så meget mere, siger Kaj Bonde.

Kaj Bonde og hans kone, Tove, har været med siden skolemuseets begyndelse. Foto: Patrick Dejbjerg
Nogle museumsgæster husker sikkert at have gået med lignende skoletasker for år tilbage. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
De fleste, der er ældre end 20-25 år, kan sikkert genkende nogle af tingene på skolemuseet. Foto: Patrick Dejbjerg
I 1967 blev det forbudt for lærere at slå elever, og dermed blev ting som ris og spanskrøret forvist til museerne. Foto: Patrick Dejbjerg
De ældste ting, som museet har fået doneret, er fra 1800-tallet og altså ved at nærme sig de 150 år i nogle af tingenes tilfælde. Foto: Patrick Dejbjerg
Kaj Bonde og Tove Bonde. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce