Annonce
Lokalavisen Nyborg

Husflid: Funklende flot genbrug i Ullerslev

Berit Jensen, hendes projekt er den røde sofa i baggrunden, og Jesper Jørgensen i gemytligt drilleri. Foto: Anette Hyllested
Folk fra hele Fyn valfarter til Ullerslev Husflid for at sætte deres gamle møbler i stand.
Annonce

Ullerslev: Brugt slikpapir. Stoppet ind under det ødelagte stof i en udtjent lænestol og genfundet år senere, da Lone Villadsen fra Kappendrup fik fingre i den gamle stol, skilte den ad og satte den i stand.

- Den var så grim, og den blev så flot, og det var den sjoveste istandsættelse, jeg har lavet, siger hun og viser før- og efterbilleder på sin telefon. Før-billederne er noget rod af slikpapir og uordentlige fjedre. Efter-billedet er en kongeblå stol, der ser ud som ny.

Det er mandag sidst på eftermiddagen i Ullerslev. Et af flere hold, som arbejder med polstring og ombetræk af gamle møbler, er i fuld gang i den gamle skole på Svendborgvej, hvor de tydeligt hygger sig. Eneste af hankøn på dette hold er Jesper Jørgensen fra Hannesborgvej, og han må finde sig i kvindernes drillerier, men kan ikke skjule, at han nyder det. Han er i gang med en gammel sofa til sin datter.

- Det var den sofa, hun blev sat i, når hun var uartig som lille, så jeg tænker, at det er sjovt at renovere den og give den til hende engang, siger han.

Flere af kursisterne - som Berit Jensen, der bor på Fyns Hoved - er på tredje sæson med deres møbel. Berit Jensens er et statelig et af slagsen - en stor rød sofa, som har stået hos Frimurerlogen i Odense, og som hun har arvet af sin mormor og morfar.

- Jeg skal være færdig i denne sæson. Jeg orker den ikke længere, tilstår hun.

Ullerslev Husflid

Ullerslev Husflid blev stiftet i 1937. Har siden 1987 haft kurser i møbelpolstring.

Foreningen, som har 50 medlemmer og 915 undervisningstimer om året, holder til i den gamle skole på Svendborgvej i Ullerslev.

28. og 29. marts er der udstilling med fremvisning af færdige arbejder og salg af diverse. Om lørdagen fra klokken 13 til 17. Om søndagen fra klokken 12 til 16.

Ullerslev Husflid har følgende hold: børnehold,, træsløjd/trædrejning, trædrejning, weekend/hygge drejning, møbler, tre møbelpolstring-hold, håndarbejde, strikke-og hækleaften, genbrug til guld, syning på maskine, malerkursus, keramik & skulptur, netværkscafé og pileflet.

Man kan se mere på www.ullerslev.husflid.dk

Annonce

Tålmodighed

En sæson er typisk på 30 timer, og er der tale om en stor sofa eller lænestole, hvor fjedrene skal spændes op, og både polstring og betræk skal fornyes, ryger der let 100 timer på projektet. Dertil kommer udgifter til stof og kontingent. Det sidste er på 1150 kroner for en sæson. Men det er stadig langt billigere end at få møblerne istandsat hos en professionel, bedyrer kursisterne, men der er også andre grunde som, at "vi hygger os imens, at manuelt arbejde er godt mod stress, vi genbruger i stedet for at smide ud, og der er en særlig glæde ved et møbel, man selv har sat i stand.".

Det er godt at være tålmodig, og man må også tage med, at det kan være hårdt for fingrene. Til gengæld behøver man ikke at kunne noget i forvejen, hvis man begynder på et af møblelpolstrer-holdene. For underviser Eva Oxholm fra Middelfart, der er uddannet bådpolstrer, er klar med både gode råd og praktisk hjælp.

Møbelpolstring har det med at gribe om sig. Når først blikket er låst på detaljer, får man også øje på træarbejdet, og flere af kursisterne på møbelpolstring-holdene har da også været på møbelholdet, hvor træarbejdet er i fokus. Her bliver for eksempel ben og stolerygge slebet, repareret og genbehandlet.

- Man kan i høj grad sige, at vi her i Ullerslev Husflid lever op til FN's verdensmål om ikke at smide væk, men genbruge, siger formand Niels Jacobsen.

Annonce

Siden 1937

Ullerslev Husflid har tilbudt møbelpolstring siden 1987, men selve foreningen er fra 1937.

- Det var min farfar, som var med til at grundlægge den, fortæller Niels Jacobsen. Han har været formand de seneste fire år, men været en del af bestyrelsen i over 25. Han er kommet fast i foreningen, siden han var ni år.

Niels Jacobsen er uddannet landmand, men er i dag teknisk servicemedarbejder i Nyborg Kommune. En såkaldt "altmuligmand", der har arbejdet med træ hele sit liv. Han har blandt andet selv lavet alle vinduer i sit hus.

Sanne Frisch, til venstre, fra Vejstrup har købt denne stol hos Røde Kors i Ullerslev og får her hjælp til dens forskønnelse af underviser Eva Oxholm fra Middelfart. I baggrunden formanden for Ullerslev Husflid, Niels Jacobsen. Foto: Anette Hyllested
Lone Villadsen fra Kappendrup får også en hånd. Foto: Anette Hyllested
Før: Lone Villadsen så muligheder i denne stol. Privatfoto
Før: Den gamle stol gemte på en del brugt slikpapir, der var proppet ind gennem et hul i stoffet. Privatfoto
Efter: Den gamle stol, da Lone Villadsen var færdig med at reparere den. Privatfoto
- Det er spændende at lære et nyt håndværk, siger Kirsten Ibsen fra Svendborg, der her får hjælp til sin mormors gamle stole. Foto: Anette Hyllested
Sådan skal der syes. Røde streger på stolens bund hjælper Kirsten Ipsen med at sy i den rigtige retning. Foto: Anette Hyllested
Der måles, sys, proppes, klippes, stoppes. Foto: Anette Hyllested
Signe Andersen fra Hannesborgvej har været med på møbelpolstrerholdet i 15 år. Her syr hun nyt betræk til en sofa på hendes arbejdsplads. Hun har været med på næsten alle hold, og nu varmer hun op til at lære at dreje i træ. Foto: Anette Hyllested.
Gamle stole, slebet og behandlet, venter på ny polstring. Foto: Anette Hyllested
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Mød Gud online

Annonce