Annonce
Lokalavisen Nyborg

Hvad kan du selv gøre for at hjælpe naturen?

Det kræver ikke så meget at hjælpe naturen på vej. Det nemmeste er faktisk at drosle ned på havearbejdet. Arkivfoto: Angelina Owino
Der er mange ting, man kan gøre for at hjælpe naturen på vej og give biodiversiteten og de vilde arter en håndsrækning. Ofte kræver det ikke så meget.

Det behøver ikke være svært at hjælpe naturen. Ofte handler det faktisk om ikke at gøre så meget og skrue ned for arbejdsindsatsen i haven og lade naturen få plads.

Det kunne for eksempel være at lade plæneklipperen stå henover sommeren, stoppe med at rydde ukrudt i et hjørne af haven eller lade kviste og grebe ligge i en bunke i haven.

Her finder du en række forslag til, hvad du kan gøre i egen have. Det er kun kreativiteten, der sætter grænser.

Annonce

1 Blomstrende planter

Blomstrende planter er en god fødekilde for insekter. Man kan vælge at plante hjemmehørende, blomstrende buske og træer som Slåen, Mirabel, Hvidtjørn, Almindelig Hæg, Æble med mere.

Som årene går vil buske og træer også blive gode levestedet for svampe og trælevende insekter.

Man kan også så hjemmehørende, vilde blomsterplanter. Det kan man enten gøre ved at samle en lille håndfuld frø i naturen, eller man kan anskaffe frøblandinger med vilde planter. Blandt gode og nemme planer er Almindelig røllike, Blåhat, Almindelig kællingetand, Gul snerre, Almindelig knopurt, Djævelsbid, Håret høgeurt og mange flere.

2 Døde træstammer

Hvis du beskærer buske eller træer i haven, behøver du ikke skaffe dig af med affaldet. Det kan nemlig bruges til at skabe gode levesteder.

Hvis du lægger grene og stammer både i skygge eller på et solbeskinnet sted, skaber du levesteder for flere forskellige arter af biller og svampe.

3 Jordbunker og blottet jord

Ved at lægge en lille bunke jord, grus eller sand på et solbeskinnet sted gør du det mere attraktivt for jordboende bier og andre varmeelskende insekter. Temperaturen i og på bunken vil nemlig være lidt højere end den omgivende jord.

Sørg gerne for, at jorden er sandet og næringsfattig, så bunken ikke gror hurtigt til i høje planter. Jo mindre muld, desto bedre.

4 Sten og stenbunker

Større sten eller mindre bunker af sten kan placeres på et solrigt sted i haven. Store sten kan enten lægges enkeltvist eller bygges op i et flot stengærde. Hvis stenene ligger permanent og uforstyrret kan de stenboende arter bedre indfinde sig.

Firben og insekter kan hæve kropstemperaturen ved at sidde på de solvarme sten

5 Bunker med grene og kviste

Hvis du klipper hækken, buske eller store stauder i haven, behøver du ikke altid at køre afklippet på genbrugspladsen. Grene og kviste kan med fordel lægges i bunker i hjørnet af haven og skabe gode levesteder for en masse arter. Man kan også lave en smart løsning ved at lave et kvashegn. Det kan for eksempel placeres omkring køkkenhaven eller bedet og derved skabe små rum i haven.

Hvis du ønsker at fjerne en bunke med grene og kviste, skal det helst gøres i august eller september, hvor der ikke er ynglende fugle. Du skal dog være opmærksom på, at der kan være sovende pindsvin i bunken.

6 Havedam

En gravet dam i haven kan være levested for flere insektarter og ynglested for padder. Den behøver ikke at være mere end nogle få kvadratmeter, og hvis du ikke graver dammen for dyb og laver naturlige bredder, kan den bruges til padder, der yngler i dammen om sommeren.

Hvis du ikke har mulighed for at grave en havedam, kan du i stedet grave en murbalje ned og på den måde tiltrække både insekter og padder.

I de tørre sommermåneder kan der også stilles vand frem til fugle, pindsvin, insekter og andre dyr, når de sædvanlige vandpytter og vandhuller tørrer ud.

7 Redekasser

Hvis man gerne vil give fuglene en hjælpende hånd, kan man opsætte redekasser i haven. Redekasser til forskellige fuglearter kan købes mange steder, eller du kan bygge dem selv. De kan hænges op på mure, plankeværker, pæle og i træer.

Vær opmærksom på, at forskellige fuglearter har forskellige krav til redekassens størrelse og placering.

8 Insekthoteller

Et insekthotel giver yngle- og overvintringsmulighed for mange forskellige insekter. Man kan købe et færdiglavet insekthotel, eller man kan bygge et selv.

For eksempel kan man opbygge en stabel af ikke-trykimprægneret træ/paller og fylde hulrummene ud med strå, halm, teglrør og gamle kviste og kævler. Heri kan man forbore huller til insekterne.

Hotellet placeres tørt og solrigt og giver hotelejeren god mulighed for at iagttage de insekter, der benytter hotellet.

9 Gamle træer

Gamle træer kan have huller i stammen, og store grene kan tjene som ynglested for hulrugende fugle og flagermus.

Flagermus kan finde sovesteder under løs bark og i små huller i store træer.

10 Vildskab og variation

Det nemmeste man kan gøre i sin have er at skære ned på havearbejdet. Hvis man har græsplæne, kan det være, man begrænser slåningen på et udvalgt område. Hvis man nøjes med at slå plænen i midten af maj og i oktober, kan man lade den gro henover sommeren og observere, hvordan forskellige insekter vil bruge arealet i vækstsæsonen.

Hvis man skaber variation i haven, kan man skabe levesteder for mange forskellige arter. Jo større variation mellem skygge og solrigt, fugtigt og tørt, desto bedre muligheder skabes der for en bred variation af varme- og fugtighedskrævende arter i haven. Derfor kan det være en fordel både at bevare områder med gamle træer og områder med åbne og blomsterrige bede og plæner.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nyborg

Udstilling: Trofæ-tasker og sjove, skæve billeder

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nyborg

Sommeraktiviteter flytter ud af byen

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Sidste kamp i sæsonen: Kæmpe holdpræstation sendte NGIF fodbold i Serie 1

Lokalavisen Nyborg

Nu kan børnene begynde at glæde sig: Slaraffenland har udvidet aktiviteterne og festlighederne

Lokalavisen Nyborg

Kom med og udforsk landskabet på Vilde Blomsters Dag

Lokalavisen Nyborg

Seks klassekammerater fejrer 70-års jubilæum med stil: - Spørgsmålet er, om det også kan blive til 75 år, uden vi skal bæres

Lokalavisen Nyborg

Nyt nummer af "Nyborg før og nu" beskriver både dobbeltmord og krigsgrave

Lokalavisen Nyborg

Fra det bedste år nogensinde til det værste: - Man har det vildeste smil, når man sælger en rejse igen

Lokalavisen Nyborg

Gudstjenester søndag den 20. juni

Lokalavisen Nyborg

Kan du finde mariehønsene? Privat pasningsordning vil skabe smil og sætte fokus på sig selv

Lokalavisen Nyborg

Byens gule hus har fået ny ejer: - Jeg synes, det er sjovt, at folk snakker om farven

Lokalavisen Nyborg

Bubble-tea og det vietnamesiske køkken er kommet til Nyborg: - Beliggenheden er simpelthen fantastisk

Lokalavisen Nyborg

Et af de største cykeleliteløb i Danmark kommer til Ørbæk

Lokalavisen Nyborg

Til Iran og hjem igen med 35 kilometer i timen: Jakob dyster med sin gamle knallert til lokalt knallertopgør

Lokalavisen Nyborg

Tag med på skraldemission i Nyborg til fordel for indlagte børn

Lokalavisen Nyborg

Nyt projekt åbner i weekenden: Festlige Blå Oplevelser har åbningsfest på havnen

Lokalavisen Nyborg

Gudstjenester søndag den 13. juni

Lokalavisen Nyborg

Musikken spiller igen løs på Den Grønne: - Det føles lidt uvirkeligt

Lokalavisen Nyborg

Analyse viser danskernes ferieadfærd: Danmark er populær, men udlandet trækker

Lokalavisen Nyborg

Klumme: Hvor gammelt er Nyborg Slot?

Lokalavisen Nyborg

Fra fem til fire: Populær strand mister Blå Flag

Lokalavisen Nyborg

"Ved vejen" genopstår for en aften på Bastionen

Lokalavisen Nyborg

Et spændende lokalopgør

Annonce