Annonce
Lokalavisen Nyborg

Hvem har billeder fra genforeningen?

Sådan så der ud, da Tønder fejrede genforeningen den 12. juli 1920. Vi kan af gode grunde ikke vise billeder fra Nyborgs genforeningsfest, for der er tilsyneladende ingen billeder fra den dag.
Lokalhistorisk Arkiv efterlyser billeder fra genforeningsfesten for 100 år siden i Nyborg.
Annonce

Nyborg: Genforeningen i 1920 var en gigantisk national fest i Danmark.

Også i Nyborg blev der gjort et stort nummer ud af begivenheden, der jo markerede, at sønderjyderne havde stemt sig tilbage til Danmark, mens befolkningen i Flensborg og egnen syd for den nuværende grænse med stort flertal valgte at blive tyskere.

Den store officielle, nationale genforeningsfest fandt sted den 11. juli på Dybbøl Skanse, men  Nyborg tyvstartede med en stor fest den 9. juli.

Nyborg Lokalhistoriske Arkiv har selvfølgelig avis-referaterne fra festen, men arkivet har ikke et eneste billede af det festligt pyntede torv eller selve festen, der fandt sted i Christianslunds-skoven.

Og det undrer.

- Så hvis nogen i byen ligger inde med billeder fra genforeningsfesten i Nyborg, vil vi meget gerne låne dem, så vi kan få dem scannet ind og de kan indgå i vores samling, siger John Maalø Larsen fra arkivet.

Festen i Nyborg blev udførligt refereret i aviserne: Kl. 10 marcherede musikkorpset gennem byen med festglade børn og voksne. Klokken 11 var der festgudstjeneste i kirken, hvorefter krigsveteranerne, byens øverste embedsmænd og de fremmeligste repræsentanter af festkomiteen samt pressen  gik til rådhuset, hvor de "modtoges med musik i de overordentlig smukt udsmykkede rådhuslokaler."

På rådhuset var der taler af borgmester Ludvig Hansen og flere andre og "derefter serverede kommunekontorernes damer vin, lagkage og cigarer".

Det store festarrangement fandt sted i Christianslund om eftermiddagen, og der var march fra byen til skoven. Her blev der også holdt taler, og der var fællessange, men desværre ødelagde en silende regn en del af festen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Glaskunst som takeaway

Lokalavisen Nyborg

Ballet i Landporten

Annonce