Annonce
Lokalavisen Nyborg

I en anden verden: Christa glemmer tid og sted, når hun maler

Christa Skøtt har malet, lige så længe hun kan huske. Det giver hende en ro i kroppen, når hun maler. Foto: Peter Krogh Frausing
Når først Christa Skøtt fra Sulkendrup tager en pensel i hånden, glider hun ind i en helt anden verden.
Annonce

Sulkendrup: Hun havde næsten kun lige lært at holde en pensel i hånden, da hun sad og malede ved spisebordet i barndomshjemmet i Rødekro, mens hendes mor gik rundt i køkkenet og lavede mad til resten af familien.

Det gav hende ro. En måde at udtrykke sig på. Hun havde aldrig været den pige, der yndede at udtrykke sine følelser - hverken mundtligt eller på skrift. Men når hun malede kunne hun få afløb for sine tanker.

Og lige siden dengang har Christa Skøtt, der bor i Sulkendrup, holdt af at male. Og med tiden har det fået lov til at fylde mere og mere i hendes hverdag.

Inspirationen til Christa Skøtts malerier kommer ofte fra naturen. Foto: Peter Krogh Frausing

Men selv om malingen altid har været en måde at få afløb for tanker og følelser for Christa Skøtt, tror hun ikke, det er tilfældigt, at det var netop den vej, hun endte med at gå.

- Jeg tror, det ligger i generne. Min far har altid tegnet rigtig meget, når han havde tid - og hvis han havde kunnet leve af det dengang, er jeg overbevist om, at han havde gjort det. Der var altid små tegninger på huskesedler eller andre stykker papir rundt omkring i huset - det var nok det, der fangede mig, lyder det fra kunsteren.

Annonce

Inspirationen ligger i naturen

De mange år med penslen i hånden betyder dog ikke, at Christa Skøtt har nogen uddannelse, der har givet hende kompetencer inden for faget. De seneste 20 år har hun malet som autodidakt maler, der har udviklet sine egne teknikker og måder at male på.

Og inspirationen til hendes malerier kommer i høj grad fra den natur, der omringer hende. I en kort periode, da hun var studerende, boede hun i en større by, men alt for meget lys, larm og mennesker fik hende til at flytte til de mere landlige omgivelser, hvor især hendes have er med til at inspirere hende til malerierne.


For mig er et malerier tanker og følelser med farver på. Det giver mig en form for terapi, hvor jeg kommer ind i et flow, og så kan jeg to timer senere opdage, at jeg faktisk både er sulten og skal tisse. Jeg glemmer alt, når først jeg maler.

Christa Skøtt, maler


- Jeg er opvokset på landet - det er der, jeg trives bedst. Her kan jeg kigge ud af mit vindue og se de skønneste farver, som kan omdannes til et maleri. Her er fred, ro og plads til inspiration, siger hun og fortsætter:

- For mig er et malerier tanker og følelser med farver på. Det giver mig en form for terapi, hvor jeg kommer ind i et flow, og så kan jeg to timer senere opdage, at jeg faktisk både er sulten og skal tisse. Jeg glemmer alt, når først jeg maler.

Men selv om inspirationen primært kommer fra naturen, er det ikke ensbetydende med, at Christa Skøtts malerier forestiller bestemte motiver. Hun holder sig mere til den abstrakte stil, hvor farverne i naturen derimod kan være med til at inspirere til, hvordan billedet skal se ud.

Annonce

Workshops i privaten

Udover at bruge meget af sin tid på at male, laver Christa Skøtt også workshops, der skal være med til at inspirere andre til at male.

Workshoppene fungerer ikke som undervisning, hvor hun lærer deltagerne om teknikker og farvelære - hun fungerer derimod mere som en hjælpende hånd, der sætter dem i gang og løbende guider deltagerne med gode råd.

Og der er ingen grænser for, hvad man kan male, da deltagerne selv kan komme med ønsker til, hvad de gerne vil male.

Som noget nyt har Christa Skøtt valgt at tilbyde familieworkshops, som giver bedsteforældre eller forældre mulighed for at tage deres børn med på workshop og male sammen.

Når det bliver varmere, håber Christa Skøtt at kunne tage sine kursister med udendørs. Foto: Peter Krogh Frausing

- Det kan være en anden mulighed for at komme hjemmefra og lave noget sammen, som man måske ikke er vant til. Derudover er det også noget, som stadig er muligt, selv om der er corona, da familien er i samme boble, og jeg sørger for at holde mig på behørig afstand fra dem.

På nuværende tidspunkt foregår workshoppene indenfor hjemme ved Christa Skøtt, men når det bliver lidt varmere, håber hun på at kunne tage deltagerne med udenfor i en mindre æbleplantage, der ligger ved hendes hus.

- Det er en helt anden oplevelse at være udenfor - det giver bare noget ekstra til et maleri, når man står ude midt i naturen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce