Annonce
Lokalavisen Nyborg

Jesper fra Skellerup er chef for verdens ældste orkester

Jesper Rützou Rosenkilde i rollen som dirigent for Nyborg Harmoniorkester. Nu er de dygtige fynske amatører skiftet ud med Det Kongelige Kapel, han er ansat som administrativ leder. Arkivfoto: Jens Wognsen
Jesper Rützou Rosenkilde har i mange år været et stort aktiv for musiklivet på Østfyn. Nu må han koncentrere sig om sit nye job som leder af Det Kongelige Kapel - husorkester på Det Kongelige Teater.
Annonce

Skellerup/København: Basunist i Odense Symfoniorkester. Chef for Odense Symfoniorkester. Souschef på Nyborg Bibliotek. Leder af musikskolen i Svendborg. Chef for en af Danmarks ældste og fornemmeste kulturinstitutioner, Det Kongelige Kapel.

Karrieren har taget nogle store sving for musikeren, dirigenten og lederen Jesper Rützou Rosenkilde, der bor med sin familie på en landejendom ved Skellerup.


Under alle omstændigheder synes jeg, at mit nye job er værd at pendle halvanden time for.

Jesper Rützou Rosenkilde


Men siden 1. december i år har arbejdspladsen været Det Kongelige Teater med kontor i Operaen, der jo ligger på Holmen i København. En rask pendlertur fra gården i Skellerup til Ekvipagemestervej 10 i København. Når coronaen da ikke holder ham til hjemmekontoret - det har den jo faktisk gjort det meste af tiden, siden hans tiltræden.

Men selv om Jesper Rützou Rosenkildes jobs de senere år kan se meget forskellige ud, ser han selv en klar linje i karrieren:

- Jobbet i Det Kongelige Kapel er jo samme funktion, som jeg havde i Odense Symfoniorkester. Men jeg fik så chancen for at tage en omvej over Nyborg Bibliotek og musikskolen i Svendborg. Og begge steder handlede det blandt andet om ledelse af et personale i en kulturinstitution. Og det er jo nogenlunde det samme, om vi snakker om musikere i kapellet eller lærere på musikskolen. Begge steder er det dygtige, kreative mennesker, siger Jesper Rützou Rosenkilde.

Annonce

På hylden

Nu er hans opgave altså at være administrativ leder for Det Kongelige Kapel, og trækbasunen og dirigentstokken er om ikke lagt på hylden, så i hvert fald parkeret derhjemme i Skellerup.

Kapellet er husorkester på Det Kongelige Teater, og det skal først og fremmest levere musikken til balletten og operaen. Desuden opfører man et antal symfonier hvert år.

- Men vi er jo underlagt et krav om at få musikken ud til folk. Vi skal være synlige i landet - der er ikke tale om et københavner-orkester. Det Kongelige Teater er nationalscenen, der skal være til glæde for hele landet.

Annonce

Bliver på gården

Jesper Rützou Rosenkildes familie har besluttet, at de bliver på gården ved Skellerup på trods af jobskiftet til Holmen i København.

- Der er jo mange, som pendler fra Nyborg til hovedstaden, så det kan jeg også. Men jeg håber, at jeg ind i mellem kan låne en sofa hos noget familie i København, og på længere sigt bliver det måske også nødvendigt med en lille lejlighed. Under alle omstændigheder synes jeg, at mit nye job er værd at pendle halvanden time for, siger Jesper Rützou Rosenkilde.

Det Kongelige Kapel

Det Kongelige Kapel er verdens ældste orkester, der kan føre dets historiske rødder tilbage til 1448 til Trompeterkorpset ved Christian I’s hof.

Ensemblet leverede den musik, hoffet havde brug for, herunder den musikalske assistance, der var nødvendig, når f.eks. en italiensk operatrup gæstede landet.

Funktionen som hoforkester ændrede sig naturligt efter enevældens afskaffelse i 1849, men kapellet havde løbende udviklet sig gennem flere århundreder fra at være et renæssanceorkester, der understøttede monarkens pomp og pragt til at blive udvidet med flere instrumentgrupper og blive et moderne symfoniorkester.

Kapellet var i mange år Carl Nielsens hjemsted dels som 2. violinist og dels som dirigent, og Nielsens navn er uløseligt forbundet med Det Kongelige Kapel.

Mange store dirigenter og komponister har i årenes løb arbejdet med Det Kongelige Kapel blandt andre Richard Strauss, Igor Stravinskij, Leonard Bernstein, Sergiu Celibidache og Daniel Barenboim.

Hans daglige tur - når coronaen tillader det - bliver i øvrigt en varieret omgang: Først i bil fra hjemmet til banegården, så i tog til København, og til slut en herlig cykeltur gennem den indre by og hen over Inderhavnsbroen fra Nyhavn til Holmen.

Annonce

Ikke tid nok

Men selv om Jesper Rützou Rosenkilde altså bliver på Østfyn, kan han ikke længere være et stort aktiv for den østfynske musikscene, sådan som det har været tilfældet i mange år. Han har først og fremmest været nødt til at sige farvel til rollen som leder af Nyborg Harmoniorkester, der har haft glæde af hans professionalisme siden 2014. Tidligere har han også ledet orkestere på Nyborg Vold, han har også været dirigent i både Vivace, Nyborg Jernbane Orkester og Nyborg Harmoni Orkester. I 2014 trådte Jesper ind i bestyrelsen for Nyborg Slotskoncerter, hvor han i 2017 overtog formandsposten en periode.

- I mit nye job kan jeg ikke binde mig til at tage en aften om ugen med Harmoniorkestret, så de er ved at finde en ny dirigent, siger han.

Helt tabt er Jesper Rützou Rosenkilde dog ikke for det østfynske musikliv. Han vil fortsat have tid til at deltage i Kongens Basuner og Trompeter - en kvartet, der spiller original musik fra Chr. 2.'s tid i forbindelse med arrangementer på slottet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Hækl Ærøske badehuse

Annonce