Annonce
Lokalavisen Nyborg

Klumme: Christian 2. født på Nyborg Slot – og en fejring værd

Christian II. Malet af Michael Sittow. Foto: Østfyns Museer
Østfyns Museer fejrer kongen med udstilling og til Danehof.
Annonce

Nyborg: 1. juli 1481 kom en lille dreng til verden på Nyborg Slot. Hans forældre, kong Hans og dronning Christine, opholdt sig ofte i Nyborg. Parrets to førstefødte sønner var døde som spæde, så ekstra glædeligt var det, da den tredje søn viste sig at være et levedygtigt barn. Den lille prins overtog siden tronen som Christian 2. og er den eneste konge, der med sikkerhed kan siges at være født på Nyborg Slot.

Christian 2. fik en meget usædvanlig skæbne, som har givet grobund for mange myter om hans fødsel og første tid. Ludvig Holberg skriver i sin Danmarkshistorie, at der allerede ved Christian 2.s fødsel skete underlige ting, "…nemlig at man havde hørt ham græde i Moders Liv, og han er kommen til Verden med en udstrakt Haand, og den anden knytted, hvilken, da jordemoderen aabnede, blev den funden fuld af Blod og Sliim".

En anden historiker, Arild Huitfeldt, skriver om prins Christian, at han: "…var meget lodden og hår rig på hans krop og udi hans ansigt, hvilket betyder en hed natur".

Og så er der historien om aben: "På Nyborg Slot løb løs en tam abe, som en dag kom på hans kammer, da han lå udi vuggen […] hvilken fik ham af vuggen og er undløben med ham på taget af huset […] men da man lokkede ad hende, kom hun uskadt med ham tilbage".

Mette Ladegaard Thøgersen. Foto: Robert Wengler
Annonce

Christian Tyran

Det hele tegnede ellers meget godt. Efter kong Hans’ død i 1513 blev Christian 2. kronet som konge over Danmark og Norge. Samme år blev han gift med Elisabeth (Isabella) af Nederlandene, der var søster til kejser Karl 5., og dermed det bedst tænkelige parti.

Christian 2. gennemførte en lang række reformer, men det herrens år 1520 blev et skæbneår for kongen. Her udstedte kongen en ordre til sin admiral, Søren Norby, om at drage på korstog til Grønland. Formålet var at erobre Grønland og finde søvejen til Indien – og dermed erobre den store verden. Samme år blev Christian 2. kronet som konge af Sverige, og den nordiske union var genskabt for en kort bemærkning. Men få dage efter kroningen i Stockholm blev ca. 100 svenske stormænd, borgere og biskopper dømt til døden for kætteri. Opgøret fik navnet Det Stockholmske Blodbad, og Christian 2. fik herefter tilnavnet Christian Tyran.

Efter begivenheden i Stockholm tog utilfredsheden med Christian 2. til, og i 1523 måtte kongen forlade sit rige og drage i eksil. Han tog ophold hos sin svoger, Karl 5., alt imens hans onkel, Frederik 1., overtog tronen i Danmark. Christian 2. forsøgte at generobre magten, men endte i fængsel på Sønderborg Slot. I 1549 blev han overflyttet til Kalundborg, hvor han opholdt sig indtil sin død i 1559.

Lige nu er Christian 2. højaktuel. Sidst i 2019 udkom Lars Bisgaards anmelderroste biografi om Christian 2., og i år folder vi historien om Christian 2. ud i Nyborg. Først med en udstilling på Borgmestergården og siden til Danehof, der i år har overskriften ”Christian 2. og korstoget til Grønland”, og hvor også det Det stockholmske Blodbad for i år præcis 500 år siden vil indgå som et underliggende tema.

For Christian 2. er bestemt en fejring værd – især i Nyborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Ballet i Landporten

Lokalavisen Nyborg

Magiske aftener i Nyborg

Lokalavisen Nyborg

Smuk aftentur

Lokalavisen Nyborg

Fotogene brumbasser

Annonce