Annonce
Lokalavisen Nyborg

Klumme: Så dejligt uperfekt…

Helene Krogsgaard Hansen beskriver det uperfekte. Foto: Martin Hvistendal Pedersen
Vi har alle personlighedstræk, som vi måske ikke er så stolte af. Når det netop er et personlighedstræk for eksempel at være temperamentsfuld eller perfektionistisk, følger det os hele livet, men vi kan lære at dæmpe det og leve med det.
Annonce

Som en bjørn i hi har min perfektionisme ligget i dvale, men bjørnen vågnede sandelig op til dåd, da vi skulle gøre klar til konfirmation for min mands søn.

Få uger før konfirmationen bliver festen rykket hjem til os. Pludseligt får jeg øje på alt det, som bør blive skrubbet, slebet, fuget og malet indenfor, og udenfor i haven skal der sørme også lige luges, trimmes og plantes.

Annonce

Som fluer i et bæger

I weekenderne op til festdagen knoklede min mand og jeg rundt i hus og have og fiksede og ordnede, indtil det gik op for mig, at nu opførte vi os som fluer i et bæger. Jeg tror, der er mange, der kan nikke genkendende til dette. Kan du også?

Nu må det være nok!

Gæsterne kommer jo for at fejre konfirmationen med os, nyde maden og vores selskab – og så er det vigtigere at få gæsterne til at føle sig godt tilpas, end at gulvet er vasket.

Derfor ville jeg prøve min egen perfektionisme af. Jeg ville se, om jeg kunne lade være med at vaske gulv, inden de 40 gæster kom. Det var faktisk lidt af en udfordring, for tænk nu, hvis de lagde mærke til det.

Så de har nok åndet lettet op og tænkt: ”Pyha - Helene har heldigvis heller ikke styr på det hele...”

Perfektionisme er jo bare frygt i forklædning. Og disse råd kan hjælpe dig med at dæmpe din frygt for kritik eller manglende anerkendelse:

1) Acceptér din perfektionisme - du kan alligevel ikke slippe den helt.

2) Personliggør din perfektionisme: Nu er det ’Bekymrede Børge i blå bukser’ eller ’Ukuelige Ulla i undseelig underkjole’, der taler. Hvor vigtigt er det egentlig for dig at fremstå perfekt?

3) Husk pauserne, og forsøg at nyde processen – livet er en proces og ikke et mål.

4) Lav en prioriteret to-do-liste med det vigtigste først og med realistiske deadlines – så er det ikke så slemt, hvis du ikke når det hele.

5) Husk, at vi alle bare øver os på livet og gerne må begå fejl.

Du når langt, når du indser, at din perfektionisme af og til styrer dig – bevidstgørelsen er vigtig for at kunne dæmpe dig selv – jeg øver mig stadig.

Livet er nu bedre, når vi er dejligt uperfekte – så slapper vi af og føler os som en del af flokken. Og sikke en dejlig konfirmationsfest vi havde i en uperfekt have, i et uperfekt hus, men med en perfekt stemning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce