Annonce
Lokalavisen Nyborg

Klumme: Senfølger af stress - hvad kan vi gøre?

Stresscoach Helene Krogsgaard Hansen kommer med forskellige gode råd, hvis man lider af senfølger fra for eksempel stress eller covid19. Foto: Martin Hvistendal Pedersen
Stresscoach Helene Krogsgaard Hansen, Care4yourmind, skriver i ugens klumme om senfølger efter stress, som minder om senfølgerne efter covid19.

Vi taler meget om senfølger af covid19, som kan påvirke os måneder, måske år, efter sygdomsforløbet, men det er normalt, at senfølger af en langvarig stressbelastning kan vare flere år.

Senfølgerne af covid19 er ofte identiske med senfølgerne af langvarig stress, eksempelvis træthed, åndedrætsbesvær, svimmelhed, hjertebanken, hovedpine, mavesmerter, søvnforstyrrelser, koncentrations- og hukommelsesbesvær samt symptomer på angst og depression.

Annonce

Vi tilpasser os ubehaget

Vi er ekstremt gode til at tilpasse os - også til at acceptere disse senfølger og leve med dem. Det bliver bare ’en ny normal’.

Mange tidligere stressramte med senfølger oplever, at det er ’pinligt’ ikke at være blevet helt frisk efter en sygemelding, men det er meget normalt. Stress kræver ofte længere tids ro, end vi regner med.

Hvad kan vi gøre, når vi måske flere år efter en langvarig stressbelastning stadig mærker ubehag i vores krop?

1) For det første skal vi slippe skyld og skam over at være blevet ramt af stress. Alle kan rammes af stress, og det er ofte de mest pligtopfyldende, der rammes først.

2) Skab så meget balance i dit liv som muligt, både i forhold til din økonomi, tid, motion, kost og følelsesmæssige tilstand. Gå måske på nedsat tid i en periode og sæt barren efter det. Det vil kun holde stresssymptomerne ved lige ved hele tiden at skulle gabe over for meget.

3) Mindfulness og meditation med dybe åndedrætsøvelser, yoga, tai chi og qi gong kan få vores nervesystem i bero. Dyrk det jævnligt. Når vi er afslappede, fremmes de gavnlige meditative hjernefrekvenser til glæde for både krop og bevidsthed.

4) Brug tid i naturen – den heler os. Forskning peger på, at 20 minutter hver dag med kontakt til naturen, som for eksempel en gåtur med fokus på dine sanser nedsætter vores niveau af stresshormonet kortisol. Lyt, kig, duft, smag, mærk. Det er også mindfulness.

5) Søvnen heler os og er ekstrem vigtig for ikke at vedligeholde en stressbelastning. Prioritér din søvn – også selv om Netflix lokker med næste afsnit af din yndlingsserie.

Jeg kan desværre ikke garantere, at dine senfølger går væk af ovenstående, for langvarig stress skader os voldsomt og i lang tid, men hvis du følger disse råd, når du langt. Og hvis du tager stress i opløbet og får den rette hjælp, kan du undgå senfølger.

Problemet er bare, at vi tit går alt for lang tid med stresssymptomer, inden vi søger hjælp, for det er lidt pinligt ikke at kunne det hele, men det er der jo ingen, der kan.

Vi er jo bare mennesker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce