Annonce
Lokalavisen Nyborg

Knud var fængselslærer i 44 år: - Jeg har haft muligheder, jeg ikke ville have haft i en folkeskole

At være fængselslærer i 44 år har givet mange forskellige oplevelser. Knud Theil fortæller, at han nok er den eneste fængselslærer, der er blevet ringet op af en forældre, som var bekymret for sin søn. Det sker meget sjældent, forklarer han. Foto: Louise Holmgaard Nielsen
Knud Theil gik den 1. maj på pension efter 44 år som fængselslærer på Nyborg Fængsel. En tid, der har givet en masse oplevelser i et hårdt miljø.

Nyborg: Han har undervist voldsmænd, mordere og andre kriminelle i 44 år, men nu er hverdagen i skolebygningen i Nyborg Fængsel byttet ud med arbejde hjemme på gården i Hjulby for 70-årige Knud Theil.

Overgangen skete 1. maj, hvor Knud Theil valgte at stoppe som fængselslærer efter at have været en del af det til tider hårde miljø på Nyborg Fængsel, siden han var 26 år.


Annonce

Det er nok den skole, jeg har været på, som er den mest favnende. Der er jo nogle, som dårligt kan stave til deres eget navn, og i den modsatte ende har jeg hjulpet nogle med fjernstudie fra højere læreanstalter og universitetet

Knud Theil


Men selvom hverdagen som lærer i et fængsel er noget helt andet end så mange andre lærerjobs, så var det den helt rigtige hylde for Knud Theil.

- Jeg havde ikke den store succes ved det lokale skolevæsen, og så ville jeg gerne arbejde med den lidt ældre del.  Jeg vil hellere sidde med en flok forbrydere end en flok i puberteten, siger Knud Theil, som har nydt sin tid hos kriminalforsorgen.

- Det er nok den skole, jeg har været på, som er den mest favnende. Der er jo nogle, som dårligt kan stave til deres eget navn, og i den modsatte ende har jeg hjulpet nogle med fjernstudie fra højere læreanstalter og universitetet, forklarer han.

De mest obskure værtshuse

Hverdagen i et fængsel skal gerne ligne hverdagen udenfor mest muligt. Derfor skal de indsatte være beskæftiget i løbet af dagen med enten arbejde, uddannelse eller behandling.

Især uddannelsesdelen, som Knud Theil har været en del af, har været meget afvekslende og givet muligheder, Knud Theil ellers ikke ville have haft i skolevæsenet.

- De første år, jeg var der, underviste jeg på HF-niveau. Vi kunne ikke føre dem op til eksamen selv, men så kørte vi dem ud på gymnasiet, fortæller Knud Theil.

Og det gav nogle sjove oplevelser.

- Jeg glemmer aldrig en gang, hvor vi havde en syv-otte stykker med ud på gymnasiet. Én af dem var HA rocker (Hells Angels red.). Jeg tænkte, han dæmper sig nok derude, men det gjorde han ikke. Da vi kom igennem forhallen, følte jeg mig ligesom Moses, da eleverne så os, hvor vandene delte sig, men de var nok også lidt skræmte, siger Knud Theil med et smil.

Fængselsvæsenet har ændret sig en hel del, siden Knud Theils start i 1977.

Blå Bog

  • 70 år
  • Født og opvokset i Nyborg
  • Uddannet lærer i 1975
  • Arbejdede herefter et år på Sct. Michael Skole i Oure. Herefter var han militærnægter i et år, som han tilbragte på den tidligere Christianslundskolen/Den Grønne Skole
  • Har været med til at arrangere den første rigtige festival i Danmark, Nyborg Festival, i 1971 sammen med Allan ”Post” Hansen og Keld Clement fra ungdomsforeningerne Frisengården og Hjertensfryd
  • Gik ind i kommunalpolitik i 1974 og var der i 34 år
  • Formand for Jazzens Venner i Odense

Nogle af de sjoveste ting, han har oplevet, har været at komme med fangerne på udgang.

Det er ikke muligt i dag, men da Knud Theil startede, kunne lærerne komme med, og det var ofte dem, fangerne valgte fremfor en uniformklædt betjent.

- Jeg har set mange sjove steder i København, som jeg ellers ikke ville have set. Det var de mest obskure værtshuse, som jeg ellers ikke ville have været på. Det kunne man dengang. I dag er det helt utænkeligt, at man så meget som kigger på en øl, når man er ude, fortæller Knud Theil.

Annonce

En hverdag i politik

Udover at tilbringe hverdagen på Nyborg Fængsel har Knud Theil haft en lang karriere som kommunalpolitiker. 39 år blev det til, inden han stoppede i 2013.

- Jeg kommer ikke fra et hjem, der er politisk, men der var nogle tilfældigheder, der spillede ind, og så er det jo spændende at have indflydelse på, hvad der skal foregå lige omkring én, siger Knud Theil.

Det har ikke altid været nemt at have hovedet begravet i kommunalpolitiske sager, og især i starten var sagsmapperne tykke, og de arbejdede til tider mere som socialrådgivere end politikere. Det gav mange perspektiver til det at være kommunalpolitiker.

- Derfor er det lidt af en udfordring, man skal både være utrolig jordnær på nogle måder og samtidig prøve at have noget perspektiv i det, fortæller Knud Theil.

Til kommunalvalget i 2013 valgte han ikke at være spidskandidat for SF mere, men det var et år, hvor SF gik tilbage landsdækkende, og det kunne også mærkes lokalt. Partiet gik i Nyborg Kommune et mandat ned,og derved mistede Knud Theil pladsen i byrådet.

- Det var på et tidspunkt, hvor SF var med i regeringen og indgik i den meget kedelige vedtagelse om læreroverenskomsten i 2013, og da det skete, var jeg godt klar over, hvad klokken havde slået, forklarer han.

Har du overvejet at genopstille? 

- Jeg må indrømme, at det trækker lidt, ligesom når en hest lugter savsmuld, men nej. Nu sidder jeg som formand for jazzklubben i Odense (Jazzens Venner red.) i stedet for. Det er igen noget med at komme ud over scenekanten. Du kan have nok så mange gode meninger i politik, men hvis du ikke evner at komme ud over scenekanten med det, så er det lige meget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce