Annonce
Lokalavisen Nyborg

Kongeligt priviligeret ved et tilfælde: Sådan fik Øksendrup Kro sin krone

Foto af Øksendrup Kro fra cirka 1980. Foto: Ørbæk Lokalhistoriske ARkiv
Fredrik 7. var svært tilfreds med Øksendrup Kro, da han ved et tilfælde slog vejen forbi i 1847.
Annonce

Øksendrup: I 1847 blev Øksendrup Kro etableret. Den nye landevej mellem Svendborg og Nyborg var blevet afstukket, og arbejdet på denne skulle til at begynde.

Kronprins Frederik, den senere Frederik 7., havde været nede på Lyksborg og lagde rejsen hjem over Svendborg. For at se, hvor den nye vej skulle gå, red han med sit følge den vej og kom således gennem Øksendrup.

- Hans nok så kendte tro følgesvend, Anders Rideknægt, om hvem der går så mange kvikke historier, havde på en eller anden måde fået opsnuset, at man spiste godt i Øksendrup, og han anbefalede majestæten at bede der. Dette skete, og prinsen var så begejstret for betjeningen her, at han, da han forlod kroen, slog ud med armen og sagde: "Denne kro skal nu være kongelig priviligeret kro", skriver Louis P. Jensen i "En sydfynsk lokalhistorie" fra 1950'erne.

Sådan så kroen ud i cirka 1920. Foto: Ørbæk Lækalhistoriske Arkiv
Annonce

Historisk kro

Statsligt autoriserede landevejskroer opstod som følge af, at statsmagten - kongen - anså det for sin opgave at sørge for, at de rejsendes behov for overnatning og et billigt måltid under rejsen kunne opfyldes.

De kongeligt priviligerede kroer er et stykke Danmarkshistorie, der kan føres helt tilbage til år 1283. Gennem århundreder har disse kroer sikret beværtning til rejsende landet over. Dette skete oprindeligt med en statsautorisation, som det kongelige privilegium byggede på. I 1920 blev der indført et nyt system, der byggede på andre godkendelser, og i princippet blev betegnelsen "Kongeligt Priviligerede Kroer" nedlagt. fremover kunne de kalde sig "Kroer med tidligere Kgl. Priviligerede ejere".

Risarkivet har i 2019 godkendt 47 kroer til at må anvende kongekronen i logo og markedsføring - Øksendrup Kro er en af disse.

Kilde: Ørbæk Lokalhistoriske Arkiv, Konge Krone Kroer samt Rigsarkivet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Ballet i Landporten

Lokalavisen Nyborg

Magiske aftener i Nyborg

Lokalavisen Nyborg

Smuk aftentur

Lokalavisen Nyborg

Fotogene brumbasser

Annonce