Annonce
Lokalavisen Nyborg

Lena Grønbech har ordnet fødder på nyborgenserne i 50 år

Lena Grønbech i sin fodklinik i hjemmet på Sofienbergvej. Foto: Anette Hyllested
Coronakrisen førte til et brat farvel til kunderne for Lene Grønbech, der har været fodterapeut i Nyborg i over 50 år. Nu er Lenas Fodklinik lukket, og Lena Grønbech må øve sig i at undvære sine kunder, som hun har delt glæder og sorger med.
Annonce

Nyborg: Coronakrisen kom med det skub, Lena Grønbech havde haft svært ved at give sig selv.

Hun vidste på en måde godt, at hun ville lukke sin Lenas Fodklinik i løbet af 2020, men det blev coronakrisen med først et totalforbud og siden påbud om afstand og masser af sprit, der afgjorde sagen.

- Nogle af kunderne ringede for at få en tid, og så måtte jeg jo sige, at jeg ikke åbner igen. Jeg ringede også rundt til resten af kunderne og sagde pænt farvel til dem alle og tudede. Det var så hårdt. Mange af dem er jo kommet her i mange år - for eksempel en 93-årige dame, hvis mor i sin tid også var kunde hos mig, fortæller Lena Grønbech.

De seneste 40 år har Lenas Fodklinik haft adresse i hjemmet på Sofienbergvej - bortset fra den ene gang om ugen, hvor hun er taget på hjemmebesøg.

Lena Grønbech

Lena Grønbech er 74 år.

Hun er opvokset ved Faxe og kom til Nyborg i 1968, da hun blev kæreste med Hans Grønbech.

Oktober 1969 var hun færdiguddannet fodterapeut, og i i november samme år blev hun gift med sin Hans, der er murermester.

Parret har tre voksne børn og ni børnebørn i alderen 1 til 23 år.

I den første tid som fodterapeut arbejdede Lena Grønbech i lokaler hos en fysioterapeut, men i marts 1971 åbnede hun i egne lokaler i Korsgade 20.

I 1978 tog hun klinikken hjem, hvilket betød, at hun både kunne arbejde cirka 30 timer om ugen - heraf en dag om ugen med behandlinger ude hos kunder - og også være der for sine børn.

Når hun ikke hygger om sin familie, spiller hun meget på sit flygel derhjemme og i sin kirke, som er Nyborg Adventistkirke. Derudover er hun glad for gymnastik, at synge i kor og for at passe sin have og sin søde mand, siger hun.

Annonce

Grinet og grædt sammen

For nogle mennesker er det grænseoverskridende at håndtere andre menneskers fødder. Sådan har Lena Grønbech naturligvis aldrig haft det. Hun har tværtimod nydt det.

- Først er fødderne sat i blød, så har jeg behandlet dem, og så er jeg sluttet med massage, creme og pudder, fortæller hun.

Problemerne har typisk været hård hud, ligtorne, svamp, nedgroede negle, men også og av, av av: Ligtorn under en nedgroet negl.

Men det konkrete arbejde med fødderne har kun været en del af hendes arbejde - for hun har i lige så høj grad arbejdet med hjertet.

- Når jeg tænker tilbage på mit liv med kunderne, så fylder det sociale samvær mest. Det som et menneske kan komme med, når man sidder tæt sammen med det i en time på tomandshånd. Jeg har haft tavshedspligt og er for mange blevet en fortrolig, og jeg har også givet meget af mig selv. Jeg har været så nær med nogle af mine kunder, at vi både har grinet og grædt sammen. Jeg savner dem meget, fortæller Lena Grønbech.

- Jeg er ikke blevet rig på penge af at være fodterapeut, men jeg har haft et rigt liv med mine kunder. Jeg har elsket mit arbejde, og det er også derfor, at det var så svært at stoppe.

Lenas tre gode råd til sunde fødder

Hvis du plejer dine fødder jævnligt, bliver problemerne ikke så slemme.

1. Hver uge skal du give dig selv et fodbad - brug gerne sæbespåner.

2. Du skal smøre dine fødder hver dag.

3. Anskaf dig en fodfil - så du kan file dine hårde hæle lidt.

Lena Grønbech har foruden guldbryllup med sin mand også haft en slags guldbryllup med nyborgensiske fødder, som hun har plejet i over 50 år. Foto: Anette Hyllested
Musik er en vigtig del af Lena Grønbechs liv. Her er hun ved sit flygel. Foto: Anette Hyllested
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce