Annonce
Lokalavisen Nyborg

Maler med æg og selvlysende maling: - Jeg gør lige, hvad der passer mig

Lars Falkenberg udstiller på Toldboden i Kerteminde med sin udstilling "Strandabstraktioner", som han fik inspiration til efter en sommerhustur til Vadehavet i 2006. Foto: Louise Holmgaard Nielsen
Lars Falkenberg er 66 år, og efter næsten 40 år som kunstner er det ved at være et farvel til den hårde livsstil. Derfor bliver den nyeste udstilling "Strandabstraktioner" på Toldboden i Kerteminde indtil videre den sidste.

Nyborg: - Jeg gør lige, hvad der passer mig. Ellers var det jo ikke kunst, hvis jeg skulle behage alle andre, fortæller Lars Falkenberg i sit værksted i gang med at pakke sine kunsthåndværker sammen, inden de skal pakkes ud igen i Toldboden i Kerteminde.

En udstilling der indtil videre bliver kunstnerens sidste soloudstilling.

- Man skal aldrig sige aldrig, men jeg gider ikke mere. Det er så besværlig en metier, jeg har valgt mig. Det går op og ned i showbusiness. Man er kendt den ene dag, og så er man glemt igen den næste, siger Lars Falkenberg, men inden da har han sin soloudstilling, som er en sjælden en af slagsen.

Annonce

Det er ikke hver dag, at den 66-årige kunstner har en soloudstilling udelukkende med sine egne værker. Det nyeste værk blev færdigt den 24. august, og det første i serien så sit lys i 2006.

Det hele startede dog ved spisebordet i barndomshjemmet på Vestervoldgade 16 i Nyborg, hvor han sammen med sin søster brugte alle sine fritimer på at tegne.

Når man følger næsen, så er man nødt til at udvikle sig og lære noget nyt hele tiden. Sådan er det at lave kunst. Du er aldrig færdigudlært.

Lars Falkenberg

Fra maling til tekstildesign

Der var ikke noget, der hed børnetv eller computere, da Lars Falkenberg voksede op, og derfor skulle han og hans storesøster finde noget andet at lave. Hun var 12 år ældre og god til at tegne og male, og Lars Falkenberg blev hurtigt inspireret til også selv at fatte penslen. Interessen forsvandt dog igen, da han nåede teenagealderen, men da han startede på HF på Nyborg Gymnasium blev ilden atter tændt.

- Jeg havde en fantastisk formningslærer, som var uddannet billedhugger, og så fik jeg lyst til at lave ting igen, fordi jeg syntes, det var så fantastisk. Jeg kendte ikke til kunst overhovedet, andet end at jeg havde tegnet og malet førhen, fortæller Lars Falkenberg.

I mange år troede han, at han skulle være maler og på kunstakademiet, men et højskoleophold fik ham på andre tanker.

Udstillingen består af forskellige værker fra Lars Falkenberg. De fleste er lavet fra 2017 og frem til nu, mens enkelte er fra 2006. Foto: Louise Holmgaard Nielsen

- Jeg havde tilmeldt mig en workshop for alternative boformer, og jeg røvkedede mig, fordi de snakkede og snakkede og snakkede. Jeg orkede det ikke. Under al den snak gik jeg mig en tur i gården, og en gruppe skulle ind og se lysbilleder, og der gik jeg med. Der var skulpturer i tovværk, og tekstiler der fyldte hele rum. Jeg var målløs. Så begyndte jeg at væve, og jeg kunne det åbenbart lige med det samme, fortæller Lars Falkenberg.

Blå bog

  • 66 år
  • Født og opvokset i Nyborg, hvor han også bor i dag med sin kone
  • Uddannet tekstildesigner på Skolen for Brugskunst, som i dag hedder Kunstakademiets Designskole, fra 1979-83
  • Bruger sin fritid på at tage billeder med sit kamera og at spille musik (har i mange år spillet guitar i bands)
  • Under corona mistede han lysten til at lave kunst, og i stedet begyndte han at skyde med bue og pil, som han skyder med hver dag i sin indkørsel og garage
  • Udstiller sin (indtil videre) sidste udstilling "Strandabstraktioner" på Toldboden i Kerteminde
  • Udstillingen åbnede lørdag den 4. september og varer frem til 26. september. Man kan se udstillingen fra onsdag til søndag klokken 13-17 i udstillingsperioden

Derfor søgte han ind på skolen for brugskunst, som i dag hedder Kunstakademiets Designskole, på tekstil-linjen. Drømmen på det tidspunkt var at blive billedvæver.

- Det blev jeg så aldrig. Jeg har ikke siddet på en væv, siden jeg gik på skolen, fordi der gik træ i den. Jeg uddannede mig træmand bagefter, men sådan er det. Når man følger næsen, så er man nødt til at udvikle sig og lære noget nyt hele tiden. Sådan er det at lave kunst. Du er aldrig færdigudlært, forklarer Lars Falkenberg.

Annonce

På den anden side af jorden

Det er blevet til flere udstillinger i Danmark men også i resten af Norden samt Tyskland og England og endda helt til Japan.

Lars Falkenberg har aldrig været bange for at prøve nye ting, og udover sin kunst tager han også billeder med sit kamera, spiller musik og skyder med bue og pil.

Lars Falkenberg har ved siden af sin kunst spillet musik i mange år. Han har også spillet i et band, da han var yngre, men nu spiller han mest derhjemme. Foto: Louise Holmgaard Nielsen

Den samme indstilling har han i sin kunst. På nogle af sine værker, der stadig hænger i værkstedet, har han brugt en lettere usædvanlig form for maling.

- Jeg udstillede på Johannes Larsen Museet i 2011, og der skulle tingene have noget med natur at gøre. Jeg var allerede tunet ind med strandabstraktionerne, og så begyndte jeg at male med æg. Det har man malet med i årtusinder, fortæller han og peger op på et ellipseformet værk med grafiske rombe-former malet med tynde streger.

- Her bruger jeg ren æg, både hvide og blomme, så den bliver gylden, og så har jeg brugt min havebrænder og brændt det af, forklarer han.

Hans nyeste udstilling "Strandabstraktioner" er inspireret fra en sommerhustur ved Vadehavet, hvor han så en masse sandorme. Måden, værkerne siden er lavet på, er opstået ved lidt af et tilfælde.

- Der var milliarder af dem, og det lagrede sig i hjernen. Jeg kom hjem, og vi skulle have nye vinduer i, men jeg havde målt forkert, så jeg skulle ud og købe en overfræser. Jeg ville lige prøve det på noget træ, og så fandt jeg ud af, at den kunne tegne, og jeg kom nærmest til at lave en sandorm, og så tænkte jeg: Der er den!

Så man er også lidt opfinder som kunstner?

- Ja for helvede. Man er inde og være innovativ. Hvis man ikke er det, så ser jeg lige igennem det. Det er fuldstændig ligegyldigt, hvordan det er lavet. Når beskueren kigger på det, behøver de ikke at vide alt det. Det er værket i sig selv, der tæller, selve førstehåndsindtrykket, forklarer Lars Falkenberg.

Med udsigt til Holckenhavn Fjord er der god grund til at bruge en masse tid i haven. Og det gør Lars Falkenberg også. Hans kone står for de forskellige planter, mens han har sørget for det mønster, de står i. Foto: Louise Holmgaard Nielsen
Annonce
Annonce
Lokalavisen Nyborg

236 frivillige hjælpere klar til stort håndboldstævne

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nyborg

NGIF fodbold tog en kamp for holdet

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Plads til glæder og sorger: Helle vil gerne skabe Helle-Stedet for dig

Lokalavisen Nyborg

Endnu en weekend med mange arrangementer

Lokalavisen Nyborg

Ildsjæle blev hyldet med 100.000 kroner

Lokalavisen Nyborg

Stor succes på Torvet: Malou og familien satte gang i gaden

Lokalavisen Nyborg

Der blev kørt rigtig stærkt: Nyborg Cykle Klub afholdt klubmesterskab i flot vejr

Lokalavisen Nyborg

Byens Bedste Nyborg 2021: Indstillingen er slut, men det er Byens Bedste langt fra

Lokalavisen Nyborg

Strand og skov er ikke nok: Folk vil også have en god historie

Lokalavisen Nyborg

Nyt høstmarked kommer til Ørbæk

Lokalavisen Nyborg

Fra tømrer til filialdirektør: Jesper har altid sagt sin mening - og det gav ansvar

Lokalavisen Nyborg

Sidste chance: Har du indstillet dine favoritter?

Lokalavisen Nyborg

Jørgen har 50 års jubilæum

Lokalavisen Nyborg

Indstillingerne er godt på vej: Men husk at begrunde, hvorfor det netop er din favorit, der skal vinde

Lokalavisen Nyborg

Boganbefaling: Bogen om dig som menneskedyr

Lokalavisen Nyborg

Maler med æg og selvlysende maling: - Jeg gør lige, hvad der passer mig

Lokalavisen Nyborg

Mr. Broløb går på pension: - Det har været hårdt

Lokalavisen Nyborg

Kom og vær med: Så skal der Gang i gaden igen!

Lokalavisen Nyborg

Efter halvandet års ventetid: Det længe ventede broløb blev endelig afviklet

Lokalavisen Nyborg

Kreativitet eller lige på grænsen: Sådan gør du opmærksom på din butik til Byens Bedste

Lokalavisen Nyborg

Klumme: Dyrehave Mølle og møllerfamilien Jensen

Lokalavisen Nyborg

De blå spejdere efterlyser spejderminder

Lokalavisen Nyborg

Ugens konfirmander i Nyborg Vor Frue Kirke

Annonce