Annonce
Lokalavisen Nyborg

Menneskeofringer og magiske skrubtudser: Østfyns Museer fortsætter jagten på de gode historier

Regisse Kilde i Frørup er en af de mest berømte helligkilder på Fyn, som der findes en masse sagn om. De fleste involverer, at uskyldige blev dræbt. Foto: Østfyns Museer

Østfyn: Lige efter 2. verdenskrig gjorde forskere et makabert fund i Tårup Sogn, nærmere bestemt i mosegrunden omkring Sludegård. Her dukkede knogler op fra både dyr og mennesker, som bar tydelige tegn på dødelige slag.

Det drejede sig dog om fund fra stenalderen, som indgår i fortællingen om sognets mangeårige historie. Kæmpegravene og menneskeofringerne kan man læse mere om i den folder om Tårups kulturarv, som Østfyns Museer netop har udgivet.

Tilsvarende har man samlet historier sammen om Bovense, Kullerup og Frørup - som for eksempel sagnet om den magiske skrubtudse fra Frørup, der kunne gylpe sølvpenge og blev gemt i et blykrus.

Annonce

Fra museets side håber man dog, at arbejdet med at samle på gode fortællinger og historiske fakta fra sognene på Østfyn kun lige er begyndt. Sammen med de lokale landsbyråd er der indtil videre arrangeret fem dialogmøder, hvoraf det i Herrested allerede har været afholdt.

Forleden var der arrangeret møde i henholdsvis Herrested og Frørup, og 28. april klokken 17 er turen så kommet til Tårup Forsamlingshus, før man slutter med et brag den 19. maj, hvor der er arrangeret ikke mindre end to dialogmøder samme dag. Det foregår klokken 17 i forsamlingshuset i Bovense og klokken 20 i forsamlingshuset i Kullerup.

De vil blive fulgt op af yderligere fire-fem møder i efteråret, oplyser museumsinspektør Ditte Larsen fra Østfyns Museer.

- Møderne er de lokale beboeres mulighed for at fortælle, hvad der er med til at gøre netop deres egn unik. Da vi holdte et møde i Herrested forleden var der for eksempel stor interesse for, hvor der tidligere har været skole. Det er ikke noget, vi kan læse os frem til, så det er værdifuld information for os, som vi kan bruge i det videre arbejde, fortæller hun.

Det er politikerne i Nyborg Kommune, der har betalt museet for at lave en kulturarvsmasterplan for landdistrikterne og de to centerbyer,  Ørbæk og Ullerslev, i stil med den, der allerede er lavet for Nyborg by.

Planen skal ikke bare gøre det lettere for kommunens ansatte at tænke kulturarven ind i den fremtidige byplanlægning. Den vil også kunne bruges aktivt i landsbyrådenes arbejde, for eksempel i forhold til at tiltrække flere turister til området, forklarer museumsinspektøren.

13 personer mødte frem, da ansatte fra Østfyns Museer forleden lagde vejen forbi Herrested i jagten på gode historier og historiske fakta, der er med til at gøre kulturarven i Herrested Sogn til noget helt specielt.

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Svag start for Nyborg i weekendens kamp

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Nyborg sejrede over Odense på udebane

Annonce
Lokalavisen Nyborg

En af Danmarks ældste biavlerforeninger: Ulrik startede sin biavler-rejse på grund af sin kone

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Margit og Benny vandt over kræften: Nu konkurrerer de ikke længere mod sygdommen, men mod hinanden i floorball

Lokalavisen Nyborg

Otte tips til at finde forsvundne forfædre

Lokalavisen Nyborg

Menneskeofringer og magiske skrubtudser: Østfyns Museer fortsætter jagten på de gode historier

Lokalavisen Nyborg

Grib cykelhjelmen og prøv mountainbike-ruten på Nyborg Vold: Efter cykelløb åbnes banen for alle

Lokalavisen Nyborg

Jens' kone fik en sjov idé, og pludselig stod Christian Prudhomme klar med pennen: Nu får hun en bonus

Lokalavisen Nyborg

Nyborg Bokseklub kæmper sig til to sølvmedaljer ved Jyske Mesterskaber

Lokalavisen Nyborg

Nyborg sejrede mod Krogsbølle i svær udekamp

Annonce