Annonce
Lokalavisen Nyborg

Middelalderhistorie i hul ved biblioteket

Lederen af Østfyns Museers arkæologiske afdeling, Claus Frederik Sørensen (tv), og arkæolog Victor Palsted Bizoev i hullet, hvor der er fundet nye spor efter middelalderens Nyborg. Foto: Carsten Olsen
Nyt fund afslører, at Nyborg Slot har været omgivet af mere end én voldgrav.
Annonce

Nyborg: Det kan meget vel vise sig, at Nyborgs historie - endnu engang - skal skrives om. Eller i hvert fald have tilføjet et nyt spændende afsnit eller to.

For lederen af Østfyns Museers arkæologiske afdeling, Claus Frederik Sørensen, kunne næsten ikke tro, hvad hans øjne forleden så i et hul i jorden på holmen lige ved siden af byens bibliotek.

- Der dukkede en større, mørk plamage og nogle stolper op. Og det viser sig, at der simpelthen har været en ekstra voldgrav eller kanal her på Biblioteksholmen. Det havde jeg sgu ikke troet, siger Claus Frederik Sørensen med begejstring.

Udgravningen ved biblioteket skal bane vejen for en ny bro over til Slotsholmen. Broen er en del af et omfattende projekt med renovering og genopbygning af Nyborg Slot.

Annonce

Ekstra beskyttelse

Nede i hullet på østsiden af den eksisterende voldgrav er rester af stopler og et lyst, faldende jordlag umiskendelige tegn på, at der har været en voldgravslignende kanal, der formentlig har fungeret som en ekstra beskyttelse for adgangen til slottet.

- Så hvis ikke voldgravens historie ligefrem skal skrives om, skal der i hvert fald tilføjes et kapitel, fastslår Claus Frederik Sørensen.

Et af datidens primære formål med at etablere voldgrave rundt om Nyborg Slot var at gøre det så svært som muligt for eventuelle fjender at komme tæt på kongeborgen.

Og fundet på Biblioteksholmen tyder altså på, at der har været mere end én voldgrav, fjenden skulle forcere.

Fundet er i øvrigt blot et af mange opsigtsvækkende, der er gjort i forbindelse med det store slotsprojekt.

Som for eksempel på Torvet, hvor en omfattende omlægning er en vigtig del af det store slotsprojekt.

Her har arkæologerne blandt meget andet fundet tydelige spor efter et middelalderligt vandforsyningssystem, resterne af en vej med to vognbaner og et gammelt lokum som en af mange rester efter de huse, der lå på Torvet, før det tilbage i 1500-tallet blev omdannet til en arena for ridderturneringer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Tal med en præst

Lokalavisen Nyborg

Besøg Skovnissen Posse

Lokalavisen Nyborg

Ingen jul uden juleudstilling

Lokalavisen Nyborg

Nyborg skruer ned for Norden

Annonce