Annonce
Lokalavisen Nyborg

Nisser, julekugler og stjerner i lange baner: Borgmestergården gøres klar til jul

Det tager cirka pynteholdet 14 dage at pynte op til jul på Borgmestergården. Foto: Maria Frellesen Pedersen
Igen i år skal Borgmestergården pyntes op til jul. Et hold bestående af fire frivillige og to ansatte bruger 14 dage på pyntningen.
Annonce

Nyborg: - I aften er det juleaften, der er længe, længe til.

Sådan lyder det i Povl Kjøllers sang, og de fleste vil måske også mene, at der fortsat er lang tid til, at julen indtræffer, og huset skal pyntes til den store guldmedalje, men det gælder ikke, hvis man spørger de frivillige pyntenisser på Borgmestergården.

Her er julepyntningen af den gamle gård nemlig allerede gået i gang.

Og det tager lang tid at pynte de gamle lokaler op til jul. Et par timer hver dag i 14 dage går der som minimum, når først pyntenisserne kaster sig over det gamle julepynt, der netop er blevet hentet ned fra loftet og står samlet i kasser og plastiksække.

Nissehoveder, plastikgran og stjerner titter op fra kasserne - klar til endnu en gang at blive pakket ud og sat på sin vanlige plads på Borgmestergården.

De frivillige har været en del af pynteholdet i tre til seks år. Foto: Maria Frellesen Pedersen

På øverste etage i den trelængede gård, omgivet af julepynt, sidder de fire frivillige pyntere, der år efter år gør Borgmestergården klar til jul. Idéerne til nye påfund i årets juleudstilling flyver rundt i lokalet - og munden står ikke stille i meget mere end nogle sekunder. Der skal pyntes op - og de er klar.

- Det er jo ligesom at undervise en gymnasieklasse - de snakker løs og sidder også fremme med mobilen hele tiden, afbryder Inge Dam, der har været med til at pynte op på Borgmestergården de seneste tre år.

Et kort sekund bliver der stille, men der går ikke længe, før snakken igen flyder.

Annonce

Det bliver jul trods alt

De seneste mange år er der blevet pyntet op til jul - og i år er ingen undtagelse. Selv om det traditionsrige julemarked ikke bliver en del af det, vil Borgmestergården stadig emme af jul.

Og de fire frivillige tager pyntningen meget seriøst.

- Selv om det er lang tid at bruge på at pynte op, så er det også vigtigt, at vi sætter den tid af til det, som det kræver. Jeg bruger hvert år to af dagene bare på at pynte juletræet, så jeg er sikker på, at det hele hænger som det skal, fortæller Inge Dam.

Mads Lerches to børn, der i sin tid boede på Borgmestergråden, har deres faster plads som en del af den udendørs julepynt. Foto: Maria Frellesen Pedersen

Og med en trelænget gammel gård er der nok at tage fat på, når de mange sække og kasser skal tømmes for julepynt.

- Vi fortsætter, indtil vi er færdige. Og selv om corona har betydet, at det bliver anderledes i år, end det plejer, så er der ingen tvivl om, at det bliver jul på Borgmestergården lige meget hvad, lyder det fra Tina Grønvig Nielsen, der er museumsvært og en fast del af det traditionsrige julemarked.

Jul på Borgmestergården

  • Der er åbent for juleudstillingen på Borgmestergården fra den 27. november til den 22. december.
  • Åbningsdagene er tirsdag til søndag fra klokken 10 til klokken 16.
  • I år er der mulighed for at opleve udstillingen "Renæssancens Jul".
  • Den 5. og 12. december vil der være tombola og salg af håndgjorte varer, fremstillet af de flittige medlemmer af Nyborg Slots Dragtlaug.
  • Den 5.-6. december og 12.-13. december fra klokken 11-15 kan man møde Borgmestergårdens to drillenisser, Mads Nisse og Sissel Nisse, som vil løbe rundt i Nyborg by og drille på coronasikker afstand.

  • Den 27. november bliver årets julekugle afsløret, som efterfølgende kan købes i butikken på Borgmestergården.

Og lige præcis pyntningen er noget, de fire frivillige glæder sig ekstra meget til hvert år. De er til dagligt alle frivillige på museet - og nu hvor de er blevet en del af juleholdet, har de ikke nogle planer om at holde sig væk fra den gamle gård i julemånederne.

- Hvis vi ikke var vilde med julen, ville vi jo ikke være en del af det. Det er jo noget, vi glæder os til at skulle i gang med hvert år, fortæller Kirsten Lindegaard, der har været med de seneste fire år.

- Det er noget helt andet, end hvis man skulle pynte et butiksvindue. Der er så meget atmosfære i den her historiske bygning. Det betyder også, at vi skal tænke anderledes, når vi pynter, fordi vi for eksempel ikke må bore i væggene, supplerer Bent Olsen, der sammen med sin kone Jette Olsen har været med i seks år.

Annonce

De frivillige er afgørende

Og netop de frivillige kræfter er med til at gøre juleudstillingen til en realitet. Ifølge museumsinspektør, Sara Hanghøj, ville Borgmestergården ikke være pyntet op til jul i samme grad, hvis det ikke var for de frivillige.


Vi kunne ganske enkelt ikke gøre det uden dem. Det er en gave for os, at de vil hjælpe med at pynte op, så det virker indbydende for de mange besøgende, der kommer forbi i julen.

Sara Hanghøj, museumsinspektør


- Vi kunne ganske enkelt ikke gøre det uden dem. Det er en gave for os, at de vil hjælpe med at pynte op, så det virker indbydende for de mange besøgende, der kommer forbi i julen.

Derudover er det ofte de frivillige selv, der kommer med nye bud på, hvad der kan være en del af årets udstilling.

- Der er så stor entusiasme blandt dem. Man kan virkelig mærke, at de elsker den tid på året, hvor de får lov til at pynte hele stedet. De spørger ofte lang tid i forvejen, hvornår årets pyntning starter, fortæller Sara Hanghøj.

I år bliver der lavet en julestue, som er inspireret af 1940'erne. Det er første gang, man tager udgangspunkt i en bestemt tidsperiode i juleudstillingen. Foto: Maria Frellesen Pedersen
Annonce

Et nyt tiltag

Men selv om der holdes fast i de mange gamle traditioner om pyntning af Borgmestergården, sker der også nye ting fra år til år.

I løbet af efteråret har der været en udstilling, der omhandlede tiden efter krigen i 1945. Og da der i forvejen var lavet en stue, der afspejlede den tids indretning besluttede Borgmestergården, at der i år bliver lavet en stue fra 1940'erne, som skal julepyntes.

- Vi har ikke tidligere prøvet at lave et rum, hvor julepynten er tidsbestemt på samme måde, så vi har alle været hjemme i gemmerne for at finde pynt, juletræstæppe og en masse andre juleting, der er gået i arv, som stammer fra 40'erne, der kan være en del af stuen, fortæller Sara Hanghøj.

Udover den nye julestue fra 1940'erne vil der traditionen tro også komme en ny julekugle i år. Selv om Sara Hanghøj endnu ikke kan afsløre, hvordan den kommer til at se ud, vil hun godt røbe, at motivet er lavet med inspiration fra det nye torv. Julekuglens motiv bliver afsløret fredag den 27. november, hvor det nye torv indvies.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Tal med en præst

Lokalavisen Nyborg

Besøg Skovnissen Posse

Lokalavisen Nyborg

Ingen jul uden juleudstilling

Lokalavisen Nyborg

Nyborg skruer ned for Norden

Annonce