Annonce
Lokalavisen Nyborg

Nyborgenser genudgiver bestseller om Fyns EM-helt: Man kommer endnu tættere på manden, der sikrede EM til Danmark

Martin Davidsen (th.) fra Nyborg har genudgivet bestselleren Mirakelmageren, som han har skrevet med Nils Finderup. Denne gang har den billeder fra Richard Møller Nielsens private billedarkiv samt udtalelser fra den tidligere fodboldtræners nærmeste og bekendte. Privatfoto
Da den prisvindende bog Mirakelmageren om Richard Møller Nielsens liv udkom et halvt år efter fodboldtrænerens død i 2014, var det uden bidrag fra fynboens allernærmeste. Det bliver der nu lavet om på i en kraftigt revideret udgave, der har Nyborg-journalisten Martin Davidsen som bagmand.

Nyborg: "Selvom man sad ved et stort, rundt bord, sad far altid for bordenden. Når han sagde noget, lyttede folk. Han var meget begavet, kunne en masse sjove historier, og han havde altid en anekdote, der passede til det, vi talte om. Han var meget social og en type, der fik venner alle de steder, han var – om det så var i Svendborg, Finland eller Israel.”

Sådan beskriver sommelier Christian Møller Nielsens fra Odense sin berømte far, Richard Møller Nielsen, der opnåede stor succes med det danske fodboldlandshold, men alligevel mødte voldsom kritik fra kolleger og medierne.

Udsnittet er fra den aktuelle version af bogen Mirakelmageren, som blandt andre Nyborg-journalisten og fodboldelskeren Martin Davidsen fra Nyborg står bag. Bogen er en revideret udgave, som første gang blev udgivet i 2014 - kun et halvt år efter at Richard Møller Nielsen døde.

Annonce

- Dengang vi udgav den første gang, var Richard Møller Nielsen lige død, og der var mange af hans nærmeste og bekendte, som fandt det svært at medvirke i bogen rent følelsesmæssigt, fortæller Martin Davidsen.

I den nye udgave har de igen taget fat på Richard Møller Nielsens nærmeste, og med deres hjælp kommer man nu endnu tættere på, hvem Richard Møller Nielsen var som person.

- Der er en del nye billeder og breve fra hans private samling, som vi har fået stillet til rådighed. Men der er også nogle af de her interviews, der går tættere på personen. Hvordan han var som far, og hvordan han var som træner og leder, og også hvordan han agerede, når han ikke var i fjernsynet, siger Martin Davidsen.


Jeg var syv år, da Danmark vandt Em i 1992. Det var lige der, min fodboldgnist blev tændt. Det er nærmest en cirkel, som slutter, fordi jeg så skriver en bog, om ham der vandt EM til Danmark

Martin Davidsen


Lever af fodbold

Det er Martin Davidsens femte bog om fodbold. Han er fodboldjournalist, og udover at skrive om fodbold har han en podcast om OB.

Han er vokset op i Nyborg, hvor hele interessen for fodbold udsprang efter selvsamme EM finale i 1992, som Richard Møller Nielsen stod i spidsen for som træner.

- Jeg var syv år, da Danmark vandt Em i 1992. Det var lige der, min fodboldgnist blev tændt. Det er nærmest en cirkel, som slutter, fordi jeg så skriver en bog, om ham der vandt EM til Danmark, fortæller Martin Davidsen.

Men i modsætning til hovedpersonen i hans bog var det ikke så meget spillet, der var det afgørende for Martin Davidsen, men det at skrive om det bagefter.

- Da jeg var otte år løb jeg rundt på Lindevej i Nyborg, hvor jeg voksede op og spillede kampe. Men det vigtigste var ikke at spille kampene i haven. Det var at skrive aviserne bagefter, hvor jeg både interviewede mig selv og var kommentator. Så siden jeg var otte år, har jeg været fodboldjournalist, uddyber Martin Davidsen.

Nu er Martin endnu engang flyttet tilbage til Nyborg med sin familie efter flere år i København.

Annonce

Udsolgt i tre år

Da originalen af Mirakelmageren udkom, blev den en bestseller og vandt også en pris som årets bedste sportsbog.

- Faktisk har bogen været udsolgt i tre år, så da jeg og min medforfatter Nils Finderup fik muligheden for selv at lave et genoptryk, slog vi til. Vi var dog enige om, at vi gerne ville vise den mere private side af Richard Møller Nielsen, så derfor tog vi kontakt til trænerens familie, venner og kolleger. I 2014 havde vi svært ved at få de nærmeste i tale, fordi mange frygtede, at vi ville lave en sensationsbog, men efter at have læst bogen har alle ønsket at medvirke denne gang. Det giver et meget mere nuanceret indtryk af Richard Møller Nielsen, og da vi samtidig har fået adgang til hans private billedarkiv, er der på mange måder tale om en helt ny bog, fortæller Martin Davidsen.

Andre bidragsydere til den nye bog er landsholdets fysioterapeut og massør Allan Poulsen, der i mange år kørte parløb med Richard Møller Nielsen. Den tidligere landstræners forgænger, Sepp Piontek, har leveret forordet, og Dansk Boldspil-Unions mangeårige pressechef Lars Berendt fortæller om de svære vilkår, træneren havde i sine år som landstræner.

Bogen Mirakelmageren er udgivet af Forlaget Finsen og kan fås i alle boghandler nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce