Annonce
Lokalavisen Nyborg

Nyborgs grumme bylov: "Sker det også, at brød ikke falbydes på torvet en hel dag, skal bagerne bøde 2 mark"

Arkivfoto
Dengang for 750 år siden, Danmark ikke havde nogen grundlov, fik Nyborg sin egen. Jubilæet bliver fejret med en genudgivelse.

Nyborg: Der var ikke noget at rafle om:

"Den kvinde, som har stjålet og har fortjent at hænges med sine tyvekoster, skal for kvindelig hæders skyld levende begraves".

Sådan lyder paragraf 29 i den "Nyborg Stadsret", Østfyns Museer til grum eftertanke og almindelig morskab har genudgivet.

Annonce

Nyborgs stadsret blev givet i 1271 på Nyborg Slot af kong Erik Klipping.

Og som museumsinspektør Troels Malte Borch siger, så er det en særlov med mange både blodige og pudsige straffe, der nu er på gaden igen.

- Der fandtes jo ikke nogen grundlov dengang i 1271. Der var mange forskellige love, og Nyborg fik så sin egen, tilføjer han.

Og den både grumme straf, der under dække af at være ærbar overgik tyvagtige kvinder - de blev levende begravet, fordi nogle ellers kunne snige sig til at kigge op under deres skørter, hvis de hang i galgen - er så langt fra den eneste, der i et nutidigt perspektiv forekommer at være grum.

Der var nemlig dødsstraf for både drab, voldtægt, røveri, tyveri og konetyveri.

Pudsige paragraffer

Og så var de lovregler, som set gennem 2021-briller mest var pudsige:

"Sker det også, at brød ikke falbydes på torvet en hel dag, skal bagerne bøde 2 mark", fastslår paragraf 61.

Og 2 mark var mange penge dengang. Det svarede til salgsprisen på 288 brød ...

- Det er et vældig fornøjeligt skriv, der giver et indblik i, hvordan man levede dengang, påpeger Nyborg Handels markedschef, Hans Henrik Kongsmark.

Østfyns Museer og Nyborg Handel markede sammen 750 år-jubilæet for "Nyborg Stadsret" med opstilling af en gabestok og en galge på Torvet fredag eftermiddag.

Og også for Hans Henrik Kongsmark, der selv driver forretning i byen, giver stadsretten stof til eftertanke.

- Som for for eksempel den paragraf, som kræver, at tøjhandleren skulle have forskellige priser, alt efter om klæderne var danske, tyske eller engelske, smiler han.

Nyborg Kommunes erhvervs- og udviklingsudvalg støtter genudgivelsen af "Nyborg Stadsret" med 50.100 kroner.

Og udvalgets næstformand, Martin Stenmann (S), synes, den er pengene værd.

- Man kan blive klogere på nutiden ved at se på fortiden. Og i den forstand kan jeg godt relatere til stadsretten, for eksempel i forhold til coronakrisen og myndighedernes indgriben i ens personlige frihed. På den anden side er det jo også nødvendigt med love og regler, hvis vi skal kunne være her alle sammen og passe på hinanden, mener han.

Den lille bog med stadsretten - med humoristiske illustrationer fra tegneren Kresten Ivars hånd - er gratis og udleveres blandt andre steder på museet Borgmestergården i Kirkegade.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce