Annonce
Lokalavisen Nyborg

Oplevelseskomponisten: Publikum skal have det godt, og det skal min kvinde, mine børn og jeg også

Carl Martin Ryberg Jensen er manden bag firmaet Oplevelseskomponisten. Her sidder han hjemme i det nybyggede annex, hvor hans samlever Doro Knudsen har hold til Body SDS. Foto: Nils Svalebøg
Oplevelseskomponisten, som står i spidsen for mange koncerter i Nyborg, har vokset sig så stor, at kunstnerne selv kontakter ham og beder om en plads i programmet. Han sætter en ære i nærvær og byder derfor personligt velkommen til alle sine arrangementer. Vi har mødt ham hjemme i bondehuset i Kogsbølle til en snak om ambitioner, helbreds-udfordringer og livet som "enmands-butik".
Annonce

Kogsbølle: Anne Linnet, Lis Sørensen, Burhan G, Teitur, Claus Hempler. Blot en håndfuld på en lang liste over kendte danske navne, som Oplevelseskomponisten har på årets program i Kino Vino. Og fælles for flere af dem er, at de selv har bedt om at være en del af det.

- De fleste kunstnere henvender sig af sig selv. De hører fra hinanden om mig, og de kan godt lide den dejlige, døde lyd i Kino Vino, der egner sig til mere intime koncerter. Michael Falch har kaldt Kino Vino for sit yndlingssted, fortæller Oplevelseskomponisten, hvis borgerlige navn er Carl Martin Ryberg Jensen.

Han viger behændigt uden om selvros, for selv om han ikke lyder nordjysk, bærer han barndommens værdier fra hjemmet i Støvring, syd for Aalborg, med sig. Sandheden er dog, at det er gået ham godt, siden han i 2016 arrangerede sin allerførste koncert - en julekoncert med Anne Linnet i Vindinge Kirke - og oprettede sit enmandsfirma Oplevelseskomponisten.

I 2017 nåede han otte arrangementer - blandt andet en sommerkoncert med TV2 og Jacob Dinesen, som dog blev en fiasko blandt andet på grund af for få solgte billetter. I 2018 stod han bag 10 arrangementer, og i 2019 blev det til 22.

Her i 2018 har han cirka 15 arrangementer klar, men der bliver flere, for efteråret er endnu ikke færdigbooket.

- Det kan godt blive for mange, for folk kun pengene én gang om måneden. Det nytter ikke, at jeg konkurrerer med mig selv. Der skal være en passende afstand mellem arrangementerne og en spredning i genrer, fortæller han.

Blandt andet derfor er han også begyndt at kigge ud over kommunegrænsen. Efter et vellykket arrangement i Svendborg er han således på vej med flere på Svendborg Teater.

Vi er mødtes i Kogsbølle, som har været hans hjem siden 2015, da han flyttede ind sammen med sin kæreste Doro Knudsen, som han konsekvent omtaler som sin kvinde. Sammen har de drengene Jonathan på fire år og Bjarke på to år.

Vi sidder i Doros nybyggede anneks. Ligesom Carl er hun selvstændig. Hun er kropsterapeut og praktiserer Body SDS, som er en behandlingsmetode.

Inden parret kom til Kogsbølle, havde de forinden boet i København, hvor Carl Martin Ryberg Jensen, der er uddannet teaterteknikker, havde arbejdet som social- og sundhedsassistent på Gentofte Sygehus. Det første år på Fyn var han hjemme og passe børn, og derefter fik kan arbejde i hjemmeplejen hos Faaborg-Midtfyn Kommune.

- Men jeg var der kun få måneder, for jeg kunne ikke med den måde, kommunen behandler sine ældre medborgere på. Så jeg sagde op, fortæller han.

Carl Martin Ryberg Jensen

Carl Martin Ryberg Jensen er 33 år og født og opvokset i Støvring syd for Aalborg.

Han er uddannet teaterteknikker og social- og sundhedsassistent.

Har boet i Kogsbølle siden 2015 sammen med Doro Knudsen. Sammen har parret drengene Jonatan på fem år og Bjarke på to år.

Stiftede sit firma Oplevelseskomponisten i 2016, som især arrangerer koncerter, men også foredrag og standup.

Han beskriver sin personlige musiksmag som bred - at han kan lide noget fra alle genrer.

Annonce

De mindst kendte er ligeglade

Carl Martin Ryberg Jensen havde gået med ideen om at blive koncertarrangør i et par år, inden han gjorde alvor af drømmen. Hjemme i Støvring havde han været med til at starte et kulturhus, han havde været en del af Nibe Festival og en del af Aalborg Kongres og Kulturcenter, så han havde en fornemmelse af, hvad det ville indebære.

Navnet Oplevelseskomponisten lå lige for, synes han.

- For det er oplevelser, jeg arrangerer og sælger, og i og med, at det er mig, der gør det, er det mig, der er komponisten, siger og smiler stort.

Det er for eksempel hans opgave at booke kunstnere og lokaler, lave regnskaber, sørge for at alle aftaler overholdes, skaffe frivillige, booke lys og lyd - det sker gennem BSA Sound fra Vindinge - og imødekomme alle kunstnernes særlige ønsker.

- De sender altid en ønskeseddel til for eksempel forplejning, og der kan være mange forskellige og sjove ønsker. Nogle vil have sorte oliven, andre vegetarmad, nogle ønsker champagne, én vil have grape, og nogle - og det er som regel de mindst kendte - er helt ligeglade. Det gælder nu også Lars Lilholt - der er aldrig problemer med ham, fortæller Carl Martin Ryberg Jensen.

Og sidst, men ikke mindst, ser Oplevelseskomponisten det som sin vigtigste opgave, at publikum får en hyggelig og personlig oplevelse.

- Derfor indleder jeg alle arrangementerne med, at jeg stiller mig op og byder velkommen.

- Publikum skal have det godt, og det skal min kvinde, mine børn og jeg også, tilføjer han. For Carl Martin Ryberg Jensen har på en hård måde lært at passe på sig selv.

Annonce

Fysisk stress

I 2012 blev han pludselig syg. En lungebetændelse udartede sig, og han fik voldsomt ondt i maven. Det endte med, at han blev sendt til kræftudredning. Smerterne skyldes dog ikke kræft, men at begge hans binyrer var holdt op med at virke.

Derfor er han nødt til at spise binyrebarkhormon, og lægerne har gjort ham klart, at han ikke tåler fysisk stress. Får han for eksempel en maveinfektion, skal turen gå direkte til OUH.

- Jeg har et arbejdsliv, jeg kan holde til. Jeg arbejder i et kontorfællesskab i Odense, men arbejder også de steder, hvor jeg holder møder med involverede, men for det meste kan jeg komme hjem og være sammen med familien fra midt på eftermiddagen. Jeg er glad for, at jeg har den mulighed, siger han.

Bliver man også millionær af at være oplevelseskomponist?

- Ha ha. Nej, det gør man ikke. Man bliver ikke rig i kunst-og kulturverdenen.

Arrangementer, anbefalinger, sejre og nederlag

I Kino Vino

23. januar: Lis Sørensen, 5. februar: Chuck Berry Tribute, 12. februar: Lars Lilholt, 19. februar: Claus Hempler, 27. februar: Cæcilie Nordby, 4. marts: Preben Elkjær, 6. marts: Mads Mathias, 12. marts: Specialklassen, 21. marts: Anne Dorte og Maria, 27. marts: Esben Just, 2. april: Ivan Pedersen Band, 4. april: Burhan G, 17. april: Teitur, 1. maj: Die Herren, 16. maj: Tørfisk.

Den grønne - sammen med NG &IF's koncertudvalg

22. august: Queen Machine/Smukke Møller/HillBilly Bones

I øvrigt

Derudover arrangerer Oplevelseskomponisten Chuck Berry Tribute og Anne Linnet i Svendborg Teater, koncerter i diverse forsamlingshuse og i Vindinge Kirke. Han har også haft arrangementer i Nyborghallen.

Oplevelseskomponisten anbefaler

1. Queen Machine på Den Grønne. Det er det hotteste band. Forsangeren er i øvrigt læge på Skejby Sygehus. Foreløbig har jeg solgt 1800 billetter.

2. Teitur - fordi hans musikalitet er helt særlig.

3. Specialklassen - fordi det er impro-comedy, som inddrager publikum på en meget morsom måde.

Nederlag og sejre ifølge Oplevelseskomponisten:

- Min største fiasko var TV 2 og Jacob Dinesen på Den Grønne sommeren 2017. Der kunne være 3500 publikummer, men der kom kun 1100. Vejret var heller ikke for godt.

- Min største succes har ikke været endnu. Jeg tror, det bliver Queen Machine (et fælles arrangement med NG&IF's koncertudvalg) til sommer på Den Grønne.

- Den bedste koncert har været med Dodo & The Dodos. De fik alle i Kino Vino til at "gynge", og folk har efterfølgende spurgt, om vi ikke en anden gang kan fjerne stolene, så der kan hoppes og danses. Det kan vi godt. Vi gør det for eksempel på de to første rækker, når standupper Torben Chris kommer til efteråret, for det har han bedt om.

- Jeg vil gerne gøre mine arrangementer til en hyggelig og personlig oplevelse, siger Carl Martin Ryberg Jensen. Foto: Nils Svalebøg
Hjemme foran bondehuset i Kogsbølle. Foto: Nils Svalebøg
Carl Martin Ryberg Jensen er 33 år og far til to. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce